Tartsd velünk az irányt!

Hasznos információk középiskolásoknak

Önkéntesség a középiskola alatt

Bizonyára tudod, hogy ahhoz, hogy az érettségi bizonyítványod kiadásához, igazolnod kell, hogy elvégeztél 50 óra közösségi szolgálatot.

Mi is az a közösségi szolgálat?

Úgy is mondhatnánk, hogy önkéntes munka, azaz olyan rendszeres vagy alkalmankénti feladat, amit önként, belső indíttatásból, anyagi ellenszolgáltatás nélkül vállalunk azért, hogy a körülöttünk élőknek segítsünk, és mások helyzetén javítsunk.

Bővebben

Mire figyelj, ha tovább akarsz tanulni?

Ha már eldöntötted, hogy a középiskolai tanulmányaid elvégzését követően tovább akarsz tanulni, fontos, hogy időben készülj erre. Ahhoz, hogy sikeresen tudd teljesíteni a felvételihez szükséges elvárásokat, érdemes már évekkel korábban tervezni, informálódni!  A következőkben ehhez nyújtunk neked segítséget, az elérhető lehetőségek áttekintése által.

Bővebben

Miért fontos a pályaismeret? (középiskolásoknak)

A pályaválasztásod során az önismereted mellett a pályaismeret is egy olyan fontos tényező, ami lehetővé teszi, hogy felkészülten tudj dönteni arról, melyik foglalkozási terület áll közel hozzád, és melyek azok a szakmák, amelyek leginkább megfelelnek neked. Mit értünk ez alatt? Ha széleskörű a pályaismereted, sok foglalkozásról tudod, hogy pontosan milyen feladatokat lát el az adott területen dolgozó szakember, milyen körülmények között dolgozik, használ-e gépeket, eszközöket, egyedül vagy másokkal együtt dolgozik, melyek a szakma szépségei és nehézségei. Ezek alapján könnyebben megítélheted, hogy önmagadat el tudod-e képzelni az adott szakmában, eredményesen és lelkesen tudnád-e ellátni az adott tevékenységeket, feladatokat.

Bővebben

Mire figyelj, ha ki akarsz lépni a munkaerő-piacra?

 

Ha a középiskolai tanulmányaid befejezését követően úgy döntesz, hogy a munka világa felé indulsz el, megkönnyíti a helyzetedet, ha ismered a különböző álláskeresési csatornákat. De az első lépés, hogy eldöntsd milyen állást keresel, milyen munkakör az, amiben el tudod képzelni magad. Ennek a pontos megfogalmazása nélkül, ha „bármilyen munka vagy állás érdekel”, az álláskeresés alapjait ronthatod el. Ugyanis bármilyen munkakörre még nem kerestek jelentkezőket. A legjobb, ha az önismeretedre építesz, fogalmazd meg, mi az, ami érdekel, mi az, amiben jó vagy, milyen munkakörülmények között dolgoznál szívesen. Ha még nem tetted meg, kiindulásként töltsd ki a portálon elérhető önismereti kérdőíveket, mert a kapott eredmény sokat segíthet neked választ kapni ezekre, és még sok további témához kapcsolódó kérdésre.

Bővebben

Miért fontos a munkaerő-piaci ismeret?

A középiskolai tanulmányaid befejeztével egy döntési helyzet elé kerülsz. Akár a munkaerőpiac felé veszed az irányt és állást keresel, akár tovább folytatod a tanulmányaidat, a megalapozott döntésed meghozatalához szükséges, hogy tájékozott legyél és rendelkezz megfelelő ismeretekkel. Mint azt a korábbi cikkekben már olvashattad, több tényező is befolyásolja azt, hogy az elhelyezkedési illetve a pályaválasztási döntésed felkészült, megalapozott legyen. Önmagad ismeretén kívül fontos a számodra vonzónak tartott szakmák, foglalkozások ismerete, és ezekhez kapcsolódóan a megfelelő munkaerő-piaci ismeret.

Bővebben

Miért fontos a pályaorientáció?

Eljön az idő, amikor meg kell hoznod a döntést, hogy merre indulj tovább. A középiskolai évek alatt ennek kiemelt jelentősége van. Szakközépiskolásként el kell döntened, hogy milyen szakmát válassz, ha pedig gimnáziumba jársz, ez idő alatt döntöd el, hogy milyen végzettséget szeretnél megszerezni az érettségi után. Bármilyen típusú iskolába is jársz, a lehetőség nyitva áll a középfokú szakmai végzettség megszerzésére, a felsőoktatásba való jelentkezésre valamint a munka világába való belépésre egyaránt.

Bővebben

Hogyan segít a Nemzeti Pályaorientációs Portál középiskolásoknak?

Ebben a cikkben egy összefoglalást olvashatsz arról, miben nyújt segítséget a Nemzeti Pályaorientációs Portál. (NPP)

Ez az összefoglaló rendszerezi az információkat, hogy könnyebben eligazodj a portálon és megtaláld azokat a fontos tudnivalókat, érdekességeket, amelyek segítik a pályaválasztásodat.

Most tekintsük át a portálon található menüpontokat.

Bővebben

Kihez fordulhatsz?

Ezzel az írásunkkal szeretnénk neked bemutatni, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésedre, ha személyesen szeretnél segítséget kérni a tovább tanulással, vagy elhelyezkedéssel kapcsolatos döntésedhez. Tekintsük át, milyen intézményekhez tudsz fordulni és milyen típusú segítségnyújtást tudsz igénybe venni!

Bővebben

Miért fontos az önismeret? (középiskolásoknak)

A középiskolás időszak a változásokról szól: átmenet a gyermekkorból a felnőttkorba, a testi változásokon túl a személyiségünk főbb vonásai is ilyenkor (18-20 éves korunkra) alakulnak ki. Ugyanakkor egész életünk során „érünk”, tapasztalatokat gyűjtünk, különböző élethelyzetekbe kerülünk, aminek a hatására személyiségünk később is változik. Ahhoz, hogy ezeket a változásokat megértsd, fontos, hogy ismerd önmagad.

Bővebben

Pályakezdőként igénybe vehető támogatási formák

A középiskolai tanulmányaid után, ha úgy döntesz, hogy a munkaerő-piacon szeretnél elhelyezkedni, a pályakezdők csoportját fogod képviselni. A pályakezdők számára rendelkezésre állnak olyan programok, amelyekben te is igénybe tudsz venni különböző támogatásokat, amik elősegíthetik a sikeres elhelyezkedésedet. Fontos, hogy felvedd a kapcsolatot a területi Munkaügyi Kirendeltséggel, ahol regisztrációt követően tudnak neked lehetőségeket biztosítani a különböző programokban való részvételre.

Bővebben
1 - 10 / 16 | Találatok oldalanként:
Vissza a kezdőlapra