Tartsd velünk az irányt!

Kihez fordulhatsz?

Budapest, 2015.10.20.

Kihez fordulhatsz?

Ezzel az írásunkkal szeretnénk neked bemutatni, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésedre, ha személyesen szeretnél segítséget kérni a tovább tanulással, vagy elhelyezkedéssel kapcsolatos döntésedhez. Tekintsük át, milyen intézményekhez tudsz fordulni és milyen típusú segítségnyújtást tudsz igénybe venni!

Fontos szem előtt tartanod, hogy a közvetlen környezetedhez is fordulhatsz segítségért, hiszen ők ismernek téged a legjobban, és rendelkeznek személyes tapasztalatokkal rólad.  Érdemes kikérned a szüleid, családtagjaid, vagy a tanáraid véleményét, mert ők meg tudják fogalmazni, melyek azok az erősségeid, kompetenciáid, amelyeket érdemes lenne kamatoztatnod a választott pályán. Segíthetnek neked együtt gondolkodni, hogy melyek azok a tevékenységek amelyeket szívesen végzel, és ezeket hogyan lehetne átültetni a munka világába. Ezeknek az információknak a segítségével támogathatnak a pályaválasztási vagy elhelyezkedési döntésed meghozatalában, irányt mutatva, hogy merre indulj tovább.

Pályaválasztási tanácsadás

A pedagógiai szakszolgálat olyan országos intézmény, amelyet minden megyében és a fővárosban is felkereshettek. Működtetése a megyei önkormányzatok feladata, szolgáltatásai ingyenesen igénybe vehetők a 18 éves kor alatti tanulók számára. Fontos, hogy azt az intézményt keresd fel, amelyikhez a lakcímed szerint tartozol.

Miben kaphatsz tőlük segítséget? Az intézménynél részt vehetsz ingyenes pályaválasztási tanácsadáson, ahol információt kaphatsz iskolaválasztás témakörben, vagy akár pszichológiai tanácsadáson is részt vehetsz.  Segítenek neked, ha iskolát szeretnél váltani, vagy pályát szeretnél módosítani, de akkor is fordulhatsz hozzájuk, ha elakadtál a fakultációválasztásban. Érdemes tudnod arról is, hogy sok iskolában dolgozik iskolapszichológus, akit szintén felkereshetsz, ha pályaválasztással kapcsolatos döntésedhez szeretnél segítséget kapni.

A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat üzemeltet egy pályaválasztást segítő internetes tanácsadási programot is, ami kifejezetten a középiskolás korosztály számára nyújt segítséget a további tanulmányok kiválasztásához. Ha nem tudsz személyesen felkeresni pedagógiai szakszolgálatot, ez az internetes tanácsadási forma is a segítségedre lehet. A program ingyenes, interaktív, ahol fontos információkat tudhatsz meg az iskolarendszerről, a téma feldolgozását megkönnyíti, hogy munkafüzetet is kapsz a könyv mellé, ami segít a további gondolkodásban. Kérdőíveket is kitölthetsz önismeret és pályaismeret témákban, és pszichológus általi értékelést is kérhetsz. A program több lépésből áll, e-mailben küldik el számodra a feladatcsomagot, és te is e-mailben küldöd vissza a kitöltött kérdőívedet. A KOM-PASSZ programról további információt ide kattintva érhetsz el (http://www.fppti.hu/kom-passz).

Munkaerő-piaci tanácsadás

A lakcímed szerint illetékes Munkaügyi Kirendeltségeken, a középiskolai tanulmányaid befejezését követően igénybe tudsz venni olyan ingyenes szolgáltatásokat, amelyeket hazai vagy Európai Uniós programok keretében biztosítanak számodra. Ezek között szerepel egyéni és csoportos tanácsadási forma is. Egyéni tanácsadás keretében részt vehetsz munkatanácsadáson, pályatanácsadáson, álláskeresési tanácsadáson, pszichológiai tanácsadáson, illetve megváltozott munkaképességű személyek számára rehabilitációs tanácsadás is elérhető. Csoportos tanácsadás keretében igénybe vehető álláskeresési technikák oktatása 3 napos tréning és álláskereső klub is, amely egy intenzív, 15 napos program. Több munkaerő-piaci program keretében mentori szolgáltatás is rendelkezésre áll, ahol a mentor személyes támogatásával segíti az álláskeresési vagy pályaválasztási folyamatok megvalósulását. Ha szeretnél informálódni az aktuális munkaerő-piaci lehetőségekről, olvasd el a „Pályakezdőként igénybe vehető támogatási formák” témájú cikket.

Mit jelentenek a különböző tanácsadási típusok?

  • Munkatanácsadás során segítséget kaphatsz akkor, ha nem tudod a végzettségeddel milyen munkakörben helyezkedhetnél el. A tanácsadáson megerősítést kaphatsz az elképzeléseiddel kapcsolatban, segítséget a felmerülő kérdéseid tisztázásában, és egy olyan egyéni terv kidolgozásában, amely elősegíti a sikeres elhelyezkedésedet.

  • Pályatanácsadás keretében a továbbtanulással, pályamódosítással kapcsolatos kérdésekben fordulhatsz szakemberhez. A tanácsadás során a pályacélod megfogalmazásában és ennek a megvalósításához szükséges lépések megtervezésében kaphatsz személyre szabott segítséget.
  • Álláskeresési tanácsadás alkalmával korszerű ismereteket sajátíthatsz el az álláskeresési folyamat minden lépéséről. Megtudhatod hol és hogyan keress hatékonyan állást. Megismerheted az önéletrajz, motivációs levél elkészítésének módszerét. Felkészülhetsz az állásinterjúra és az elhelyezkedést követően a beilleszkedésre, az állás megtartására.

Pszichológiai tanácsadás azok számára ajánlott tanácsadási forma, akiknek az elhelyezkedését nehezítő érzelmi nehézségek, kudarcok feldolgozásához pszichológus szakember tud segítséget nyújtani. Ez a tanácsadási forma hozzájárulhat önbizalmuk növekedéséhez, a munkába állást akadályozó személyes problémájuk megoldásához.

Online tanácsadás abban az esetben, ha szívesebben vennél részt interneten keresztül elérhető tanácsadáson, igénybe tudod venni a Nemzeti Pályaorientációs Portál online tanácsadási szolgáltatását. A portálon rá tudsz keresni azokra a tanácsadókra, akik online is elérhetőek, és üzenetet tudsz küldeni számukra. A tanácsadás során mindig ugyan az a tanácsadó fog válaszolni neked a kérdéseidre. Az online tanácsadási felületen is segítséget kaphatsz akár a továbbtanulással, akár az álláskereséssel kapcsolatban.

Mi a különbség az egyéni tanácsadás és a csoportos tanácsadás között?

Az egyéni tanácsadás négyszemközt történik, általában 4-5 alkalmas beszélgetés keretében. A tanácsadás során tisztázásra kerülnek azok a kérdések, amelyek elősegítik a tanácskérő pályaválasztási vagy elhelyezkedési döntésének meghozatalát. A csoportos tanácsadás alkalmával általában 12-15 fős csoportban, a csoportvezető segítségével történik egy adott témakör feldolgozása. Ilyen témakör lehet például az álláskeresési technikák oktatása, ahol azonos élethelyzetben lévő álláskeresők vesznek részt, aminek az előnye, hogy egymás személyes tapasztalataiból is tanulni tudnak.

Hol vehetek igénybe további szolgáltatásokat?

Sok településen a családsegítő szolgálatnál vagy helyi civil szervezeteknél is igénybe lehet venni pályaválasztási vagy munkaerő-piaci tanácsadást, szolgáltatásokat. Nézz körül, informálódj az önkormányzatnál, kísérd figyelemmel a helyi híreket, honlapokat, hogy megtaláld a környezetben elérhető támogatási formákat, szolgáltatási lehetőségeket! A civil szervezetek (pl. egyesületek, alapítványok, non-profit cégek) jellemzően ingyenesen biztosítják a pályaorientációs és munkaerő-piaci szolgáltatásokat az érdeklődők számára. Ugyanakkor vannak olyan szervezetek, cégek, amelyeknél szintén igénybe lehet venni különböző tanácsadási formákat, de térítés ellenében, ezért érdemes ezt előzetesen tisztázni. Ezen szervezetek szolgáltatásai között a tanácsadás mellett egyéb programok is szerepelhetnek például pályaorientációs tábor, csoportfoglalkozások, előadás a szakma egy képviselőjével illetve híres emberekkel, pályaorientációs nap stb..

Ha külföldi továbbtanulási lehetőségek felől érdeklődsz, a Nemzeti Pályainformációs Központ honlapján www.npk.hu tudsz tájékozódni az Európai Bizottság képzési adatbázisáról (PLOTEUS), amelyet közvetlenül is elérsz a http://ec.europa.eu/ploteus weboldalon. ERASMUS+ programról szintén az Európai Bizottság honlapján (http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus) tudsz informálódni. A külföldi tanulással kapcsolatos döntésedhez, további segítséget kérhetsz az Európai Foglalkozatási Szolgálatnál működő EURES tanácsadóktól https://ec.europa.eu/eures.

További weboldalak

Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai Intézet honlapja

http://www.fppti.hu/palyavalasztas/szolgaltatasok

Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai Intézet honlapja

http://www.fppti.hu/palyavalasztas/szolgaltatasok/KOM-PASSZ_program.html

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1300015.EMM

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0000030.GM 

Oktatási adatbázis és információs portál

http://www.iskolabazis.hu/nevelesi_tanacsadok

Európai Foglalkozatási Szolgálat EURES

https://ec.europa.eu/eures/main.jsp?catId=0&lang=hu&acro=links&orgTypeId=0&myOrgTypeId=1

ERASMUS+

http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/index_hu.htm

Nemzeti Pályaorientációs Központ (PLOTEUS – Az Európai Bizottság képzési adatbázisa)

http://www.npk.hu/public/palyak/eu/ploteus/index.php

Vissza a hasznos információkhoz