Tartsd velünk az irányt!

Hogyan segít a Nemzeti Pályaorientációs Portál középiskolásoknak?

Budapest, 2015.11.11.

Ebben a cikkben egy összefoglalást olvashatsz arról, miben nyújt segítséget a Nemzeti Pályaorientációs Portál. (NPP)

Ez az összefoglaló rendszerezi az információkat, hogy könnyebben eligazodj a portálon és megtaláld azokat a fontos tudnivalókat, érdekességeket, amelyek segítik a pályaválasztásodat.

Most tekintsük át a portálon található menüpontokat.

Saját fiókom

A Saját fiókom menüpontot a regisztrációt követően személyes mappaként tudod használni. Ebbe mentheted és gyűjtheted a számodra fontos, érdekes információkat, mint például a kérdőíveid eredményeit, a kedvenc tartalmakat, a digitális naptárad vagy a cselekvési terved. Ide bármikor visszatérhetsz, portfóliód tartalmát bővítheted.

Kérdőívek

A különböző kérdőívek és kompetencia tesztek által az önismeretedet tudod bővíteni. Ezek segítségével könnyebben meg tudod fogalmazni önmagadról, hogy milyen érdeklődési területek jellemzőek rád, melyek azok a készségek, amelyeket érdemes kamatoztatnod és milyen munkamódot részesítesz előnyben. Ezek az információk megkönnyítik a pályaválasztási döntésedet, irányt mutatnak, hogy milyen úton indulj tovább. Minél pontosabb képed van önmagadról, annál könnyebben tudod kiválasztani azt a foglalkozást, ami majd elégedettséggel tölt el.

Filmek

Több mint 400 foglalkozás bemutató film közül választhatsz, melyek segítségével bepillantást nyerhetsz a különböző foglalkozásokba.  A 8-10 perces kisfilmekből megtudhatod, hogy az adott szakma milyen képességeket, tulajdonságokat igényel, milyen képzettség szükséges a választott foglalkozás gyakorlásához, bepillantást nyerhetsz az adott szakterületen dolgozók mindennapjaiba, valamint informálódhatsz arról is, milyen fizetésre lehet számítani az adott területen.

Foglalkozás leírások

A foglalkozás leírások menüpontban 800-nál több foglalkozás leírás között lapozgathatsz, amelyekben minden hasznos információt megtalálsz a különböző munkakörökről és foglalkozásokról.  A leírásokból megtudhatod, milyen iskolát kell elvégezned, melyek azok a készségek, amelyekkel rendelkezned kell az adott foglalkozás gyakorlásához. Továbbá azt is megtudhatod, hogy az adott munkakörben, milyen munkamódban kell dolgozni.

Keresők

A Kereső menüpont alatt különböző kereső funkciókat vehetsz igénybe. A Foglalkozás-keresővel a különböző foglalkozások között keresgélhetsz, megtudhatod, hogy az érdeklődésed, képességeid vagy a rád jellemző munkamód alapján mely foglalkozások jöhetnek szóba számodra.

A Szakképesítés-kereső segítségével megkeresheted a számodra ideális foglalkozáshoz szükséges szakképesítést, a középiskolai tanulmányaid befejezése utáni szakmatanulási lehetőségeket. Felsőoktatás-kereső használatával a felsőoktatási intézmények között tudsz böngészni A Közoktatási intézmények keresője segítségével Magyarország összes közoktatási intézményét megtalálod. Az adatbázisban szereplő középiskolák adatlapján, az alapinformációkon, elérhetőségeken kívül az intézményben folyó képzésekről, tagozatokról is szerepel minden fontos információ.

 Hasznos információk

A Hasznos információk menüpontban további kiegészítő anyagokat találsz. A Munkaadók mondták almenüben a munkáltatók szemszögéből ismerkedhetsz meg a különböző foglalkozásokkal. Több mint 500 riportot olvashatsz, amelyekből tájékozódhatsz a munkáltatók elvárásairól, a toborzási gyakorlatokról és a karrier-építési lehetőségekről. Itt található a Hasznos információk középiskolásoknak almenü is, ahol cikkeket olvashatsz olyan témákról, amelyek pályaválasztásod szempontjából hasznos ismereteket tartalmaznak.

Ebben a menüpontban találod a Hasznos linkek almenüt is, ahol összegyűjtöttük weboldalakat, amelyek segítenek a további tájékozódásban.

A portál nyitóoldalán további interaktív funkciókkal is találkozhatsz.

Ezek a következők: Chat, Fórum, Online tanácsadás

Portálunkon jó kalandozást kívánunk!

Vissza a hasznos információkhoz