Tartsd velünk az irányt!

Miért fontos a pályaorientáció?

Budapest, 2016.03.02.

Eljön az idő, amikor meg kell hoznod a döntést, hogy merre indulj tovább. A középiskolai évek alatt ennek kiemelt jelentősége van. Szakközépiskolásként el kell döntened, hogy milyen szakmát válassz, ha pedig gimnáziumba jársz, ez idő alatt döntöd el, hogy milyen végzettséget szeretnél megszerezni az érettségi után. Bármilyen típusú iskolába is jársz, a lehetőség nyitva áll a középfokú szakmai végzettség megszerzésére, a felsőoktatásba való jelentkezésre valamint a munka világába való belépésre egyaránt.

A pályaorientáció a középiskolás évek alatt ennek a döntésednek a meghozatalához nyújt segítséget, hogy tájékozottan, önmagadat és a foglalkozások világát ismerve tudj választani. Miért fontos ez? Azért, mert mindannyian különbözőek, egyediek vagyunk, más és más érdeklődési irányokkal, képességekkel, kompetenciákkal, különböző munkamóddal, eltérő értékrenddel.

Tekintsünk át, hogy milyen pályaválasztási helyzetekben érdemes tanácsadó szakemberhez fordulni:

  • Ha szakközépiskolába jársz, és kilencedik vagy tizenkettedik évfolyamon még bizonytalan vagy és nem tudod eldönteni, hogy mihez kezdj a szakmáddal vagy milyen tárgyból válassz emelt szintű érettségit. A közeljövő tervezéshez és a tanulási-, szakmai tervek tisztázása érdekében hasznos lehet a tanácsadóval való beszélgetés
  • Ha tanulmányaidat a felsőoktatásban szeretnéd folytatni, a pályaorientáció segítségével tudod eldönteni milyen szakot és intézményt válassz. Ahhoz, hogy felvételt nyerj, már a középiskolai évek alatt tudnod kell, hogy az adott szakra milyen felvételi tárgyakkal kell készülnöd, miből érdemes vagy szükséges emeltszintű érettségi vizsgát tenni.
  • Ha középiskolai tanulmányaidat követően a munkaerő-piacra készülsz, a pályaorientáció segítségével betekintést nyerhetsz a munka világába, tájékozódhatsz a téged érdeklő foglalkozásokról és ezek munkaerő-piaci helyzetéről is.

A pályaorientáció során széleskörű információt gyűjthetsz önmagadról, a pályákról, és a munkaerő-piaci jellemzőkről - amelyek mind nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy megalapozott, reális döntést tudj hozni. Hiába vagy tisztában az erősségeiddel, ha nem tudod, hogy mely pályákon hasznosíthatod azokat. Ugyanakkor, ha nincs kereslet az általad választott szakmára, nem fogod tudni kamatoztatni a tanulmányokba fektetett erőfeszítéseidet. A következőkben nézzük át részletesen a pályaorientáció alapját képező három fontos területet:

I.1. Önismeret

Fontos felismerned, hogy életed alakulása csak részben függ a környező világtól: az alakításában magad is fontos szerepet játszol. Ha képes vagy önálló döntéseket hozni, előnyben vagy, a döntési képességed alapja pedig az önismereted. De mit értünk önismeret alatt? Azt a képet, értékelést, véleményt, amelyet önmagunkról alkotunk. Ennek része az is, hogy mire tartjuk képesnek magunkat, mi érdekel igazán és mit tartunk értéknek, azaz mi fontos számunkra.

I.2. Pályaismeret

A munka világában való jártasság fontos része a pályaismeret, amely a foglalkozások, szakmák közötti eligazodást segíti. Fontos, hogy információkkal rendelkezz a számodra vonzó szakmákról, foglalkozásokról. Többek között, hogy milyen tevékenységeket, feladatokat látnak el az adott foglalkozást végzők, milyen eszközökkel vagy milyen körülmények között dolgoznak. Ezek az ismeretek segítenek abban, hogy kijelöld, milyen tantárgyakból szükséges jól teljesítened, ha az adott szakmát választod, és milyen iskolát kell elvégezned a foglalkozás gyakorlásához. Ha ismered a foglalkozások különböző besorolásait (FEOR), osztályozási rendszereit (OKJ), ennek alkalmazása segítségedre lehet a szakmaválasztáson túl a megfelelő iskolaválasztásban is. A portálon segítséget kaphatsz ahhoz, hogy bővítsd pályaismeretedet a foglalkozásbemutató filmek és a foglalkozás leírások által.

I.3. Munkaerő-piaci ismeretek

Mit értünk munkaerő-piacon? A munkaerő adásvételével kapcsolatos piacot, amelyet a gazdaság folyamatosan befolyásol. Az eladók (kínálat) a munkát keresők, aminek az összessége a munkaerő-kínálat. A vevők (kereslet) a munkaerőt kereső munkaadók, aminek az összessége a munkaerő-kereslet. A munkaerő-kereslet és kínálat közötti különbség a munkaerőhiány vagy a munkaerő-felesleg (munkanélküliség). Miért fontos ezzel tisztában lenned? Mert ha meg tudod becsülni a választott foglalkozás/pálya társadalmi elismertségét, gazdasági hasznosságát, ezáltal majdani árát (bérszínvonal), vagy éppen a szakmát művelők létszáma (kínálat) alapján a közeli és távlati igényeket (kereslet) akkor körültekintő döntést tudsz hozni a pályaválasztásod során. Ha szeretnél tájékozódni, az egyes szakmákra vonatkozó átlagbérekről akkor nézd meg a  Bérkereső-t.

Összefoglalásként elmondható, hogy a pályaorientáció egy folyamat, nem beszélhetünk egyszeri döntési alkalomról, hiszen ellentétben a régi időkkel, ma már nem csak egyszer választunk pályát. A pályaorientáció egy tájékozódási folyamat, amely során nem csupán a különböző szakmákról, munkakörökről hanem önmagunkról, és a társadalmi környezetünkről is gyűjtünk információkat. Ezek alapján összhangba hozhatjuk az egyéni készségeinket,értékrendünket, motivációnkat a munkaerőpiaci elvárásokkal és a választott pályával.

A pályaorientációs folyamat során segítségedre lehet a portálunkon is elérhető cselekvési terv elkészítése, amelyben kitűzöd a célodat, és az eléréséhez szükséges lépéseket. A lépésekhez kapcsolódó teendőket, feladatokat és határidőket is meg kell határozni, mert így válik láthatóvá, hogy mit kell tenned a célod eléréséhez. Segítséget nyújt neked a tervezés abban is, hogy rövid- és hosszú távú célokat tudj megfogalmazni az életpályáddal kapcsolatban és átgondolt döntéseket tudj hozni.

II. Milyen módon valósul meg a pályaorientáció?

A pályaorientáció történhet szakember segítségével egyéni vagy csoportos tanácsadás, konzultáció, tréning keretében, de tehetjük ezt egyedül is öntájékozódással, a pályaválasztási rendezvények látogatásával vagy üzemlátogatásokkal is, melyek a megszerzett információk, tapasztalatok révén megkönnyítik a pályaválasztásunkat. Középiskolai keretek között a pályaorientáció megvalósulhat osztályfőnöki óra vagy pályaorientációs nap formájában, de az iskolapszichológus is segíthet a pályaválasztásban.

III. Mi történik a pályaorientációs tanácsadáson?

A tanácsadás célorientált, problémamegoldó tevékenység, ahol a tanácsadó a beszélgetések során igyekszik támogatni a tanácskérőt abban, hogy minél hamarabb megtalálja a megoldást. A tanácsadás egy folyamat, több lépésben, több alkalommal történik, amelynek során a tanácsadó segít neked abban, hogy átgondold a pozitív tulajdonságaidat, képességeidet, értékeidet, amelyekhez reális képzési vagy elhelyezkedési irányokat tudsz kapcsolni. A tanácsadó nem dönt helyetted, abban segít, hogy az információkat és szempontokat mérlegelve, önálló döntést tudj hozni. A tanácsadáshoz kapcsolódva rendelkezésre állnak különböző önértékelő kérdőívek is, amelyek eredményét a tanácsadóval meg tudod beszélni.  Tanácsadás nem csak személyesen, hanem online módon is megvalósulhat. Érdemes igénybe venned a portálon működő online tanácsadást.

IV. Kihez fordulhatok?

Pályaorientációval kapcsolatban segítséget kaphatsz non-profit szervezetektől (ifjúsági irodák, alapítványok, családsegítők), az iskolákban, szakképző intézményekben tevékenykedő pedagógusoktól, pályaorientációs szakemberektől, de a tájékozódáshoz remek lehetőséget biztosítanak a különböző iskolaválasztással kapcsolatos rendezvények valamint a pályaválasztást támogató online portálok is.

 

Vissza a hasznos információkhoz