Tartsd velünk az irányt!

Miért fontos az önismeret? (középiskolásoknak)

Budapest, 2015.08.25.

A középiskolás időszak a változásokról szól: átmenet a gyermekkorból a felnőttkorba, a testi változásokon túl a személyiségünk főbb vonásai is ilyenkor (18-20 éves korunkra) alakulnak ki. Ugyanakkor egész életünk során „érünk”, tapasztalatokat gyűjtünk, különböző élethelyzetekbe kerülünk, aminek a hatására személyiségünk később is változik. Ahhoz, hogy ezeket a változásokat megértsd, fontos, hogy ismerd önmagad. 

De először is tisztázzuk, mit jelent az önismeret. Önismeret az a kép, amit önmagadról alkotsz, amikor megfogalmazod erősségeidet, gyengeségeidet, a személyiségedet meghatározó jellemzőidet. Fontos, hogy reális legyen önmagad megítélése, mindig magadhoz viszonyítva értékeld a személyiség jellemzőidet, tulajdonságaidat és ne másokhoz hasonlítva. Ha alulértékeled magad, akkor a különféle feladatok során lehet, hogy túl alacsonyra teszed a mércét, így nem fog valódi sikerélményt okozni, ha átugrod. Míg, ha felülértékeled magad, előfordulhat, hogy túl magasra kerül a mérce, és csalódott leszel, ha nem sikerül teljesítened a kitűzött célokat.

Az önmagadról szerzett ismereteket korábbi tapasztalataidból, cselekedeteidből, átélt szituációkból, emberi kapcsolatokban betöltött szerepeidből meríted. A környezeted visszajelzései is formálhatják ezt a képet, de mint a megnevezése is sugallja, az önismeret saját magad megítélése, amit gondolkodásod, a dolgokhoz való hozzáállásod, viszonyulásod, érzéseid befolyásolnak leginkább.

Az önismeretnek számtalan tényezője van, különböző élethelyzetekben más és más kerül előtérbe. Ha megismered, feltárod ezeket, könnyebben tudsz döntéseket hozni és tudatosan választani az elérhető lehetőségekből, elkerülve a hirtelen, meggondolatlanul hozott döntési helyzeteket. Életkorodból adódóan, most a pályaválasztási döntésed meghozatala az, amiben segítségedre lehet a megfelelő szintű önismeret. Mivel egy konkrét témához kapcsolódóan szeretnénk informálódni önmagunkról, ezért a munkához, foglalkozásokhoz leginkább szükséges személyiség-jellemzőket helyezzük középpontba.

Melyek ezek?

1. Az érdeklődés befolyásolja azt, hogy milyen tevékenységeket végzel szívesen és milyeneket kevésbé szívesen. Amit szívesen végzel, abban sokkal motiváltabb vagy, elégedettebbnek érzed magad és hosszabb időn keresztül is tudsz rá koncentrálni. Az érdeklődésednek megfelelő foglalkozás kiválasztása lehetővé teszi, hogy a munkavégzés során olyan feladatokat végezhess, ami kedvedre való, amiben tartósan és jól tudsz teljesíteni. Amikor az érdeklődésednek megfelelő tevékenységet végzel, kevésbé fáradsz el, ilyenkor tapasztalod azt, hogy csak úgy röpül az idő.

Amennyiben szívesen megismernéd érdeklődési területeidet, úgy töltsd ki a középiskolásoknak szóló Érdeklődési Irányok Kérdőívet.

2. A képességek, kompetenciák mutatják meg, hogy melyek azok az erősségeid, amelyekre érdemes alapoznod. Minden foglalkozás különböző kompetenciák, képességek meglétét igényli, de igaz ez fordítva is, mert minden kompetencia, képesség több foglalkozásban is hasznosítható. Ha a kiválasztott foglalkozásban jól tudod kamatoztatni a meglévő kompetenciáidat, szakmai tevékenységedben sikeres, eredményes leszel. Fontos tudnod, hogy ha valami érdekel, tehát megvan a belső hajtóerő, a szükséges képességeket, kompetenciákat a tevékenység gyakorlásával fejleszteni tudod.

Amennyiben szívesen megismernéd képességeidet, úgy töltsd ki a középiskolásoknak szóló Kompetencia Kérdőívet.

3. A munkamód az egyik legösszetettebb személyiség jellemződ. Magába foglalja azt, hogyan szeretsz feladatokat megoldani, milyen körülmények között szeretsz dolgozni, milyen ütemben, és milyen típusú feladatokat látsz el szívesen. Tárgyakkal vagy inkább emberekkel szeretsz foglalkozni, szellemi munkát vagy fizikai munkát részesítesz előnyben, önállóan vagy csoportban szeretsz dolgozni, irányító vagy inkább végrehajtó szerepet töltesz be egy csoportban. A munkamódot befolyásolja az adott tevékenységhez való érzelmi hozzáállásod is. Ahhoz, hogy elégedettnek érezhesd magad egy feladat végzése közben, fontos hogy az adott munka követelményei összhangban legyenek az egyéni munkamódoddal.

Amennyiben szívesen megismernéd a rád jellemző munkamódot, úgy töltsd ki a középiskolásoknak szóló Munkamód Kérdőívet.

4. A középiskola befejezése után lehetőséged van tovább tanulni, de dönthetsz úgy is, hogy dolgozni szeretnél. Ebben az esetben pályakezdőként jelentős szerepet kap a foglalkoztathatóság különböző területeinek és szintjének megismerése. A foglalkoztathatóság területei (dimenziói) közé tartozik az állásmegtartási tudatosság, az álláskeresési tudatosság, az erőforrások, a karriertervezési tudatosság, és az önismeret. De mit is jelentenek ezek?

Az állásmegtartási tudatosság azt jelenti, hogy tudod, hogyan viselkedj, ha meg akarsz felelni a munkahelyeden. Ismered azokat az írott és íratlan szabályokat, amelyeket a munkaadók elvárnak, és alkalmazkodni tudsz ezekhez.

Az álláskeresési tudatosságról akkor beszélünk, ha tudod, hogyan tájékozódj a munkaerő-piacon. Ismersz álláskeresési technikákat, tudod melyek az álláskeresési módszerek előnyei és hátrányai. El tudod készíteni az önéletrajzodat, és tudod, hogyan készülj fel egy állásinterjúra.

Fontos az is, hogy tisztában légy az erőforrásaiddal, mert ezekre tudod alapozni a pályaválasztásodat, álláskeresésedet. Ha tisztában vagy a motivációddal, ez segít elérni a céljaidat. Erőforrás az is, ha képes vagy érvényesíteni az érdekeidet, ki tudsz állni magadért. Szintén erőforrások azok az emberek, barátok, segítők, akiknek a támogatására számíthatsz.

Karriertervezési tudatosságról beszélünk, ha tájékozott vagy a pályák, szakmák területén. Van elképzelésed arról, hogy milyen foglalkozás vagy pálya illik hozzád. Tisztában vagy azoknak a foglalkozásoknak a jellemzőivel, anyagi megbecsültségével, amelyek tetszenek neked. Tudod milyen érdeklődésre, képességekre, kompetenciákra van ezeknél a foglalkozásoknál szükség.

Magas szintű az önismereted, ha felismered, melyek azok az erősségeid, amelyek a választott foglalkozással összhangban vannak. Tudod, hogy miben vagy jó, melyek az erősségeid, és mely területeken érdemes még fejlődnöd. Tisztában vagy azzal, hogy a mai dinamikusan változó munkaerő-piacon nélkülözhetetlen, hogy nyitott legyél a folyamatos fejlődésre, az élethosszig tartó tanulásra.

A foglalkoztathatósági esélyeid növelése érdekében érdemes tisztában lenned, hogy melyek azok az erősségeid, amelyekre alapozhatsz a sikeres elhelyezkedés érdekében, és melyek azok, amelyeket érdemes tovább fejlesztened. Ha megismered az esetleges hiányosságokat, máris sokat tettél annak érdekében, hogy javíts a helyzeten.

Amennyiben elmúltál 16 éves és szívesen megismernéd foglalkoztathatósághoz kapcsolódó kompetenciáidat, úgy töltsd ki a Foglalkoztathatóság Kérdőívet.

Vissza a hasznos információkhoz