Tartsd velünk az irányt!

Önkéntesség a középiskola alatt

Budapest, 2016.03.02.

Bizonyára tudod, hogy ahhoz, hogy az érettségi bizonyítványod kiadásához, igazolnod kell, hogy elvégeztél 50 óra közösségi szolgálatot.

Mi is az a közösségi szolgálat?

Úgy is mondhatnánk, hogy önkéntes munka, azaz olyan rendszeres vagy alkalmankénti feladat, amit önként, belső indíttatásból, anyagi ellenszolgáltatás nélkül vállalunk azért, hogy a körülöttünk élőknek segítsünk, és mások helyzetén javítsunk.

Végezhetünk önkéntes munkát egyedül vagy másokkal közösen is a lényeg, hogy ezzel környezetünket, közösségünket jobbá és szebbé tehetjük.

Ha az 50 óra önkéntes tevékenységet három tanévre, arányosan elosztjuk, akkor ez a szabadidődből, hetente vagy kéthetente 1-2 órás elfoglaltságot jelent. Lehetőség van arra is, hogy tömbösítve, hétvégén vagy akár szünetben végezz önkéntes munkát.

Miért jó neked az önkéntesség?

Az önkéntes munkának több szempontból is nagy hasznát fogod venni!

Egyrészt örömöt ad, ha másoknak segítesz, amitől még jobban fogod magad érezni. Másrészt sok új kapcsolatot, barátságot tudsz kialakítani, és új dolgokat tanulhatsz a közös munka során. Segít abban is, hogy megtanuld beosztani az idődet, és tapasztalatot szerezhetsz a munka világáról. Beleláthatsz egy-egy szervezet életébe, új foglalkozásokat, munkaköröket ismerhetsz meg, ami bővíti a munkaerő-piaci és pályaismeretedet. Rengeteg új tapasztalatot szerezhetsz magadról is, megtudhatod miben vagy igazán jó, mi érdekel vagy motivál igazán, illetve milyen körülmények között szeretsz dolgozni. Ezek a későbbi pályaválasztásodban vagy álláskeresésedben mind hasznodra válhatnak.

Másrészt pedig a későbbi elhelyezkedési esélyeidet nagyban növelheted azzal, hogy munkatapasztalatot szereztél. Ezért érdemes nem csak a kötelező 50 órát eltölteni, hanem később, akár a szakképzés megszerzése vagy a felsőfokú tanulmányok ideje alatt is önkéntes munkát vállalni. Majd, amikor állásra jelentkezel, pozitívan fogják értékelni a korábbi önkéntes tevékenységet. Érettségi után lehetőség van külföldön is önkéntes munkát vállalni, aminek nagy előnye az idegen nyelv gyakorlása és egy másik kultúrához való alkalmazkodásnak az elsajátítása.

Milyen lehetőségek vannak?

Kedvünk szerint eldönthetjük, hogy az iskolai közösségi szolgálat keretében milyen területen vállalunk feladatokat: egészségügy, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, környezet- és természetvédelmi vagy katasztrófavédelmi területen.

Általában szívesen fogadják a segítséget a helyi állatmenhelyek, de kórházakban, szociális intézményekben, idősek otthonában, gyermek intézményekben is hasznos lehet a segítő szándékod. Akkor is tehetsz a környezetedért, ha részt veszel szemétszedésben, vagy segítesz egy helyi sport- vagy kulturális rendezvényen. Iskolai kereteken belül lehetőség van például, hogy megtanítsd a nyugdíjas embereket a számítógép használatára, vagy részt vegyél hátrányos helyzetű gyermekeknek szervezett szabadidős programok lebonyolításában. Széles a választék az önkéntesen végezhető munkák között, érdemes olyat választani, amiben örömödet leled.

Hol tudsz rá jelentkezni?

Az iskolai közösségi szolgálat (IKSZ) megszervezése és koordinálása az iskolák feladata. A koordinátor az IKSZ megszervezésére felkért pedagógus, aki tájékoztatást és eligazítást nyújt a tanulóknak illetve szüleiknek a fogadó intézmény kiválasztásában.

Az önkéntes munka esetében a „Küldő oktatási intézmény”, a saját iskolád, ahol megszervezik az iskolai közösségi szolgálat keretében végezhető tevékenységeket.  A „Fogadó szervezet, fogadóintézmény” pedig egy olyan intézmény vagy szervezet, ahol az önkéntes munkát teljesíted.

Az iskolák jellemzően több szervezettel állnak kapcsolatban, ezért több lehetőséget is tudnak ajánlani, de akár saját magad is kiválaszthatod a kedvenc alapítványod vagy állat menhelyedet.  A lényeg, hogy ezt a szolgálatot papíron is rögzíteni kell, szerződést kell kötnie az iskoládnak a szervezettel ahová mész, neked pedig naplót kell vezetni, amelyben röviden leírod a végzett tevékenységet. Ezekhez minden segítséget és információt megkapsz az iskoládban, ezért fordulj hozzájuk bizalommal különösen akkor, ha az ismeretségi körödön belül találtál közösségi munka lehetőséget, mert az önkéntes munkád csak akkor számolható el, ha az iskola előzetesen együttműködési megállapodást köt a téged fogadó szervezettel.

Az iskolán kívül is tájékozódhatsz, íme, néhány tipp ehhez:

 

Tipp (1): A hazai önkéntes munkákat az Önkéntes Központi Alapítvány honlapján találod: www.oka.hu; Külföldi önkéntességgel foglalkozó szervezetek weboldalának linkgyűjteménye az Európai Ifjúsági Portálon található: https://europa.eu/youth/evs_database_en ; továbbá az Eurodesk Ifjúsági Portálon : www.eurodesk.hu

Tipp (2): Az önkéntesség végén érdemes a munkaadótól ajánló levelet kérni, amiben röviden szerepeljen, hogy milyen készségeid fejlődtek az adott tevékenységek elvégzése során, és legyen benne feltüntetve az önkéntesség időtartama is. Ez a későbbi álláskeresésed során, remek kiegészítője lehet a karrier portfóliódnak.

Vissza a hasznos információkhoz