Tartsd velünk az irányt!

Miért fontos a pályaismeret? (középiskolásoknak)

Budapest, 2016.03.02.

Miért fontos a pályaismeret?

A pályaválasztásod során az önismereted mellett a pályaismeret is egy olyan fontos tényező, ami lehetővé teszi, hogy felkészülten tudj dönteni arról, melyik foglalkozási terület áll közel hozzád, és melyek azok a szakmák, amelyek leginkább megfelelnek neked. Mit értünk ez alatt? Ha széleskörű a pályaismereted, sok foglalkozásról tudod, hogy pontosan milyen feladatokat lát el az adott területen dolgozó szakember, milyen körülmények között dolgozik, használ-e gépeket, eszközöket, egyedül vagy másokkal együtt dolgozik, melyek a szakma szépségei és nehézségei. Ezek alapján könnyebben megítélheted, hogy önmagadat el tudod-e képzelni az adott szakmában, eredményesen és lelkesen tudnád-e ellátni az adott tevékenységeket, feladatokat.

Hogyan ismerhetem meg jobban az egyes foglalkozásokat?

A pályaismeret két nagy területet ölel át, amelyből az egyik maga a foglalkozások ismerete. Ehhez különböző ismertető anyagok állnak rendelkezésre, amelyek segítségével tájékozódni tudsz az egyes foglalkozások jellemzőiről.

A foglalkozás leírásokból többek között kiderül, hogy milyen tantárgyakból szükséges jól teljesítened, és milyen iskolát kell elvégezned a szakma gyakorlásához. Milyen tevékenységeket, feladatokat látnak el az adott szakmában dolgozó szakemberek, illetve milyen körülmények között dolgoznak. A leírásokban sok olyan fontos információt megtalálsz, amely alapot adhat ahhoz, hogy ezek ismeretében össze tudd hasonlítani a téged érdeklő foglalkozásokat és körültekintően tudd kiválasztani a neked megfelelő pályát. A portálon található Foglalkozás leírásokat itt  érheted el.

A portálon több, mint 400 foglalkozás-bemutató film közül választhatsz, amelyeket megtekintve bepillantást nyerhetsz a különböző szakmák világába.  A 8-10 perces kisfilmekből megtudhatod, hogy az adott szakma milyen képességeket, tulajdonságokat igényel, milyen szakképesítés szükséges a választott foglalkozás gyakorlásához, bepillantást nyerhetsz az adott szakterületen dolgozók mindennapjaiba, informálódhatsz arról is, milyen fizetésre lehet számítani az adott szakmában. A filmek megtekintése után sok hasznos információval leszel gazdagabb, ami segítségedre lesz a pályaválasztási és az elhelyezkedési döntésedben.

550 darab újgenerációs foglalkozás leírás között is válogathatsz a portálon, amelyekben minden fontos információt megtalálsz a különböző szakmákról, például hogy az adott foglalkozás esetében tárgyakkal, vagy más emberekkel szükséges dolgoznod, önállóan vagy csoportban, kötött munkaidőben vagy kötetlenül.  A leírásokból megtudhatod azt is, milyen iskolát kell elvégezned, melyek azok a tulajdonságok, amelyekkel rendelkezned kell az adott szakma gyakorlásához. Ha kedved van játékos formában bővíteni a témához kapcsolódó ismereteidet, a portálon elérhető interaktív játékok segítségével megismerheted a foglalkozási területeket, hiányszakmákat, informálódhatsz a különböző munkafolyamatokról és munkaeszközökről.

Ha a szakmákról szeretnél részletesebben tájékozódni, látogass el a Fővárosi Mérei Ferenc Pedagógia Szakszolgálat weboldalára is, ahol ingyenesen letölthető az intézet szakképzési tájékoztató kiadványa: www.fovpi.hu/kiadvanyok/konyvek/200xszep_szakma.html.

A felsőoktatási képzések tartalmáról és a várható elhelyezkedési lehetőségekről, munkaerő-piaci helyzetről az évente megjelenő Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) kiadvány, az induló képzésekről és a jelentkezés feltételeiről a Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) nyújt információt.

Mi segíti a pályák világában való eligazodást?

A pályák, szakmák közötti eligazodás másik nagy területét fedi le a pályák osztályozási rendszere. A foglalkozások elemzésének és osztályozásának alapvető célja, hogy eligazítást nyújtson a pályák világában, információt nyújtson a szakképzéshez, valamint információt szolgáltasson arról, hogy az adott szakképzéssel milyen foglalkozás, munkakör tölthető be. Amikor a továbbtanulási/elhelyezkedési lehetőségekről döntesz, fontos tisztában lenned azzal, milyen végzettség szükséges az adott munka ellátásához. Ebben lehet segítségedre például a FEOR (Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere), amelyben gazdasági ágazatonként és iskolai végzettségi szintenként kerültek besorolásra a különböző foglalkozások. Ezt a kódot tudod használni képzéskereséskor, de a munkáltatók a munkakörök besorolásánál is ezt alkalmazzák.

A portálon is találsz segítséget ehhez, a keresők menüpontban elérhető többek között a Foglalkozás kereső, segítségével megtudhatod, hogy az érdeklődésed, képességeid vagy a rád jellemző munkamód alapján mely foglalkozások lehetnek ideálisak számodra. A Nemzeti Pályaorientációs Portálon a különböző pályák foglalkozási terület szerint vannak csoportosítva.

Ha szakképzést keresel, az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) részletes információkat tartalmaz arra vonatkozóan, melyek a képzésre jelentkezés bemeneti követelményei, és milyen szakmai kompetenciákat lehet elsajátítani az oktatás során. Az OKJ négy szakterületet különböztet meg, amelyek a következőek: humán, műszaki, gazdasági-szolgáltatási és agrár. A négy szakterületen belül összesen huszonegy szakmacsoport található, ezekbe sorolódnak be az egyes szakképesítések.

A Szakképesítés kereső segítségével megkeresheted a számodra ideális foglalkozáshoz szükséges középfokú OKJ-s szakképesítéseket, amelyek a középiskolai tanulmányaid befejezése után nyújtanak szakmatanulási lehetőségeket.

A felsőfokú végzettséget nyújtó főiskolai és egyetemi szakokról a portálon a Felsőoktatás-keresőben tudsz tájékozódni, továbbá a szakok leírását a felvi.hu-n képzési területekre bontva (http://www.felvi.hu/felveteli/szakok_kepzesek/szakleirasok) tudod tanulmányozni.

Tipp (1) Informálódj, kutakodj az előzőekben bemutatott, pályaismeretedet bővítő lehetőségek között! Minél szélesebb körű és mélyebb szintű a pályákra vonatkozó ismereted, annál nagyobb biztonsággal fogod tudni megfogalmazni azt, hogy melyik az a szakma, amely összhangban van az elvárásaiddal, megfelel az érdeklődési irányodnak, az általad előnyben részesített munkamódnak, ahol hasznosítani tudod a képességeidet, kompetenciáidat.

Tipp (2) Beszélgess az ismerőseiddel, családtagjaiddal, barátaiddal a munkájukról! Keresd a lehetőséget, hogy megismerhess olyan szakembereket, akik az általad előnyben részesített foglalkozást űzik, kérdezd őket a szakma szépségeiről, nehézségeiről! Sok hasznos információt tudhatsz meg azoktól a diákoktól is, akik a számodra vonzó szakmát tanulják. Ha szeretnéd megtudni, hogy hol vannak olyan események, ahol lehetőséged nyílik erre, és amelyek további segítséget nyújtanak a pályaismereted bővítéséhez, olvasd el a „Rendezvények” témában írt cikkünket.

Vissza a hasznos információkhoz