Tartsd velünk az irányt!

Mire figyelj, ha ki akarsz lépni a munkaerő-piacra?

Budapest, 2016.03.02.

Ha a középiskolai tanulmányaid befejezését követően úgy döntesz, hogy a munka világa felé indulsz el, megkönnyíti a helyzetedet, ha ismered a különböző álláskeresési csatornákat. De az első lépés, hogy eldöntsd milyen állást keresel, milyen munkakör az, amiben el tudod képzelni magad. Ennek a pontos megfogalmazása nélkül, ha „bármilyen munka vagy állás érdekel”, az álláskeresés alapjait ronthatod el. Ugyanis bármilyen munkakörre még nem kerestek jelentkezőket. A legjobb, ha az önismeretedre építesz, fogalmazd meg, mi az, ami érdekel, mi az, amiben jó vagy, milyen munkakörülmények között dolgoznál szívesen. Ha még nem tetted meg, kiindulásként töltsd ki a portálon elérhető önismereti kérdőíveket, mert a kapott eredmény sokat segíthet neked választ kapni ezekre, és még sok további témához kapcsolódó kérdésre.

Legfontosabb tehát az, hogy átgondold, pontosan mit is keresel tehát határozd meg a célod. Nem csak a lehetséges munkaköröket érdemes számba venned, hanem a munkakörhöz szorosan kapcsolódó egyéb jellemzőket, szempontokat is, mint például: milyen szektorban és szervezetben; milyen tevékenységet végző cégnél; mennyi munkabérért szeretnél dolgozni; milyen egyéb elvárásaid vannak a munkával kapcsolatban (munkarend, egyéb juttatások, fejlődési lehetőségek stb.). De a tervezésnél ne felejtkezz meg arról, hogy a választott munkakörnek összhangban kell lennie a végzettségeddel, ismereteiddel, tapasztalataiddal! Miután alaposan átgondoltad, már célirányosan tudsz nekikezdeni a vágyott munkakör megtalálásának.

Nagy segítség, ha előre tervezel, és már a középiskolai évek alatt teszel azért, hogy növeld az elhelyezkedési esélyeidet! De mivel tudod ezt elősegíteni? Például azzal, hogy ha már rendelkezel előzetes munkatapasztalattal. Akár diákmunka, akár önkéntes munka keretében teszel szert tapasztalatokra, a későbbi álláskeresésnél biztosan hasznodra lesz. Mint ahogy azt már az önkéntességet bemutató cikkben is részleteztük, az ilyen előzetes tapasztalatok segítenek abban, hogy kipróbáld magad és felismerd, mik az erősségeid, megtanuld beosztani az idődet, és bővítsd a munkaerő-piaci és pályaismeretedet. A munkaadó számára pozitív, ha már ismered a rendszeres munkával járó kötöttségeket, és tudod, hogyan kell csapatban dolgozni. Ha az iskolaévek alatt megszerzett munkatapasztalatodról rendelkezel egy ajánló levéllel, szintén jó referenciaként szolgálhat az álláskeresés során.

Tanulás a munka világában

Fontos tudnod, hogy az iskolai évek alatt megszerzett tudásodat szükséges munka mellett is időről időre fejlesztened, frissítened. Amit korábban megtanultál, nem elegendő a szakmai pályafutásod egésze alatt, hiszen a mai felgyorsult világban folyamatosan változnak az elvárások a munka világában is. Napról napra újabb és korszerűbb technológiák, gépek jelennek meg, amelyek megváltoztatják a foglalkozások korábbi működési hátterét, ezáltal változnak a foglalkozások betöltéséhez elvárt kompetenciák is, alkalmazkodva az új igényekhez.  

Elengedhetetlen, hogy törekedj a tudásod naprakészen tartására, hiszen ezzel növeled az elhelyezkedési esélyeidet, bővíted a munkaerő-piaci lehetőségeidet. Érdemes munka mellett is tovább képezned magad, részt venni olyan tanfolyamokon, tréningeken, konferenciákon, szakmai rendezvényeken, amelyek növelik a szakmai kompetenciádat. Fontos figyelemmel kísérned, hogy az általad elsajátított szakmának milyen elérhető továbbképzési lehetőségei vannak. Ilyenek lehetnek például az Országos Képzési Jegyzékben nyilvántartott szakképesítés ráépülések, vagy a szakmád egy-egy speciális területére vonatkozó továbbképzési lehetőségek, amelyek segítik a szakmai ismereteid mélyítését, szélesebb körűvé tételét. Hasznodra válik, ha fejleszted azokat a kompetenciáidat is, amelyek szinte minden munkakörben hasznosíthatóak, például az idegen nyelvi és számítástechnikai ismereteket.

Számtalan lehetőség áll rendelkezésedre ahhoz, hogy munka mellett is naprakészen tartsd vagy bővítsd szakmai tudásodat, akár további középfokú és felsőfokú szakmai képzéseken is részt vehetsz, levelező vagy távoktatási formában. Ezekről bővebben tájékozódhatsz a „Mire figyelj, ha tovább akarsz tanulni?” témájú cikkben.

Hol és hogyan kereshetünk állást?

Azzal is nagyban növelheted az elhelyezkedési esélyeidet, ha ismered a különböző álláskeresési csatornákat és alkalmazod ezeket. Az egyik leghatékonyabb álláskeresési csatorna a saját, személyes kapcsolati háló (networking – kapcsolati tőke) mozgósítása. Sokszorosan megnövelheted az esélyeidet azzal, ha minél több ismerősöddel tudatod, hogy állást keresel. A közvetlen családtagokon túl szólj a barátaidnak, ismerőseidnek, volt iskolatársaidnak is. Ne feledd, hogy nekik is vannak ismerőseik, így még szélesebb körből áramolhat információ vissza hozzád az elérhető álláslehetőségekkel kapcsolatosan. Az álláskeresés soha nem szégyen, ezért bátran kérd meg a környezetedben lévőket, hogy ha hallanak valamit, ami az elképzeléseinknek megfelel, értesítsenek róla. (Ehhez persze szükséges, hogy pontosan megfogalmazd nekik is, mit keresel! Tudod, a „bármilyen” munkáról nem igazán fogsz eszükbe jutni.)

Mitől működik ez a módszer? Attól, hogy az álláslehetőségek 70-80%-a az úgynevezett rejtett állások közé tartozik. Mit jelent ez? Azt, hogy sok állás azért nem kerül meghirdetésre, mert a munkáltató a meglévő dolgozók ajánlása alapján tölti fel a helyeket. De miért jó ez neki? Egyfelől megspórolja az időt, amit a nagy mennyiségben beáramló jelentkezők szűrésére fordítana, másrészt szívesebben foglalkoztat olyan valakit, akit a cégtől valaki ismer, és érte valamilyen szinten „garanciát vállal”.

Érdemes azoknál a munkáltatóknál is jelezni az álláskeresési szándékodat, ahol önkéntes munkát vagy diákmunkát végeztél, hiszen azokra a munkaerőkre is szívesen számítanak a munkáltatók, akikkel korábban már eredményesen dolgoztak együtt. De ha ott nincs elérhető álláslehetőség, az ő információjuk egy másik szervezetnél elérhető álláshelyről szintén jól jöhet. Növelheted a kapcsolati hálódat az internetes közösségi oldalak bevetésével is, ezek is remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a múltadból bárkit megkereshess, ha a telefonos elérhetőségét nem tudod. Egy kérdést feltenni nem tolakodás, viszont meg van az esélye, hogy pont ennek köszönhetően kapsz információt egy megüresedett álláshelyről.

Ha már a kapcsolati háló mozgósításakor használjuk az internetet, természetesen meg kell említeni, az online álláskeresési lehetőségeket is, amelyek révén gyorsan és hatékonyan képes egymásra találni az állást meghirdető cég és az álláskereső személy. Az online álláskereső portálok elterjedésével azonban sokan szinte kizárólag az internetre, mint kényelmes és egyszerű csatornára hagyatkoznak, ezáltal hatalmas túljelentkezés jellemző ezekre az álláshelyekre. Ezek a portálok az olyan régebben működő, klasszikus módszereket váltották fel, mint az újságokban megjelenő álláshirdetések, melyeknek a száma mára jelentősen csökkent. Természetesen mindkét lehetőséggel érdemes élned, de próbálj meg más álláskeresési csatornákat is segítségül hívni, és ne csak a hirdetésekre hagyatkozni, hogy növelni tudd az elhelyezkedési esélyeidet.

Hasznos lehet közvetítő irodák felkeresése is, ahol szolgáltatásaik (regisztráció, hírlevél, állásajánlatok stb.) révén naprakész információt kaphatsz a téged érdeklő munkakörökről, valamint hasznos tanácsokat kaphatsz a sikeres álláskereséshez. Előnye, hogy a munkaközvetítők a megadott szempontok alapján megszűrik a szóba jöhető ajánlatokat. Érdemes viszont előzetesen tájékozódnod, mert vannak olyan irodák, ahol térítés ellenében nyújtanak segítséget, de olyan lehetőségek is elérhetőek, ahol nem kell fizetni ezekért a szolgáltatásokért, mert a munkaadók fizetnek érte a sikeres közvetítés esetén.

Szintén eredményesen használható módszer a direkt keresés, vagy más néven a „kopogtató álláskeresés”. Ez a módszer abból áll, hogy kellő bátorsággal felvértezve, álláskeresésnek megfelelő öltözetben, önéletrajzzal a kezedben személyesen keresed fel azokat a cégeket, ahol szívesen dolgoznál. Nem baj, ha nem találtál meghirdetett állást az adott vállalattól, ahogyan már említettük, a rejtett állások sok esetben nem kerülnek meghirdetésre. Meglepően magas az ilyen típusú álláskeresésből születő elhelyezkedések száma, hiszen a munkáltatók egyből személyes benyomást nyernek a pályázóról, meggyőződhetnek rátermettségéről és dolgozni akarásáról. Ennél a módszernél törekedj arra, hogy kompetens személyt keress meg (pl.: vezető, HR-es), mert egyéb esetben nem biztos, hogy célba ér az ott hagyott önéletrajzod. Fontos, hogy ne keseredj el az első nemleges választól, próbálkozz tovább! Minél többet gyakorolod az ilyen jellegű szituációkat, annál profibb leszel benne.

Ha már elolvastad a rendezvényekről szóló cikket, tudod, hogy hatékony álláskeresési lehetőséget nyújthat az állásbörzék felkeresése. Az állásbörzék nagy előnye, hogy itt hasonlóan az előző módszerhez, szintén személyes benyomást tehetsz a munkáltatókra, hiszen közvetlen kapcsolatba léphetsz a börzén jelenlévő vezetőkkel, HR-esekkel. Érdemes tájékozódnod, hogy mikor, hol, milyen típusú állásbörzét rendeznek, és álláskereséshez megfelelő öltözetben, önéletrajzzal és motivációs levéllel felkészülve ellátogatnod ezekre.

Az állásbörzék egy másik típusa az egyre népszerűbbé váló virtuális állásbörze. Ezeken az online rendezvényeken nagyobb állásportálok, egyetemek szervezésében vehetsz részt, a regisztrációt követően ingyenesen, általában több napon keresztül. Előnye, hogy kényelmesen otthonról böngészheted végig a munkáltatók ajánlatait, az előre feltöltött önéletrajzodat benyújthatod a számodra vonzó állásajánlatokra, és felteheted kérdéseidet a munkáltatóknak chaten keresztül. A virtuális állásbörze gyorsabbá teszi az álláskeresés folyamatát, ha az önéletrajzod alapján megfelelőnek találnak a meghirdetett állásra, részt vehetsz akár virtuális interjún is a börze ideje alatt.

Áttekintve a bemutatott álláskeresési csatornákat, láthatod, hogy számtalan lehetőség rendelkezésedre áll. Az a fontos, hogy mindig nyitott szemmel járj, mert akár az utcán egy üzlet kirakatában is megláthatsz egy hirdetést, amely az elképzeléseidnek megfelelő lehet.

Hasznos ötleteket kaphatsz a sikeres állásinterjúról, ha elolvasod az erről szóló cikket, amelyből megtudod, hogyan készülj fel egy interjúra.

Vissza a hasznos információkhoz