Tartsd velünk az irányt!

Miért fontos a munkaerő-piaci ismeret?

Budapest, 2016.03.02.

A középiskolai tanulmányaid befejeztével egy döntési helyzet elé kerülsz. Akár a munkaerőpiac felé veszed az irányt és állást keresel, akár tovább folytatod a tanulmányaidat, a megalapozott döntésed meghozatalához szükséges, hogy tájékozott legyél és rendelkezz megfelelő ismeretekkel. Mint azt a korábbi cikkekben már olvashattad, több tényező is befolyásolja azt, hogy az elhelyezkedési illetve a pályaválasztási döntésed felkészült, megalapozott legyen. Önmagad ismeretén kívül fontos a számodra vonzónak tartott szakmák, foglalkozások ismerete, és ezekhez kapcsolódóan a megfelelő munkaerő-piaci ismeret.

Munkaerő-piaci ismeretek

Mit értünk munkaerő-piacon? A munkaerő adásvételével kapcsolatos közgazdasági értelemben vett piacot. A munkaerőpiac két alapvető kategóriája a munkaerő kereslet és a munkaerő kínálat. A munkaerő kínálat nem más, mint a munkavállalók összessége, akik munkába kívánnak állni, míg a munkaerő keresletet a munkaerőpiac másik fő szereplője, a munkaadók jeleníti meg.

A munkaerő-kereslet és kínálat közötti különbség a munkaerőhiány vagy a munkaerő felesleg. A munkaerőhiány a munkavállalóknak kedvez, ilyenkor a munkaadók jobb feltételekkel kínálják a betöltésre szánt pozíciókat, mert több az üres álláshely, mint a jelentkező. A munkaerő-felesleg pedig az előző esetnek az ellentéte, akkor alakul ki, amikor kevesebb a betölthető állás, mint a jelentkező. Ilyenkor beszélünk munkanélküliségről. Ez a vevőknek, vagyis a munkaadóknak kedvez a bérek meghatározása során, ugyanakkor a munkavállalók számára nehezebb elhelyezkedést jelent.

Ha a munkaerő-piacot további részpiacokra bontjuk, megfigyelhetjük a fenti jelenségeket az egyes szakmák (szakmacsoportok), foglalkozási ágak (pl. termelés, szolgáltatás, mezőgazdaság) és földrajzi térségek szerint is. A gazdaságban zajló folyamatok is hatással vannak a munkaerőpiacra, ha a kereslet növekedik, emelkedik az életszínvonal, de ha csökken a kereslet, negatív folyamatokat indulnak el, többek között a munkanélküliség növekedésével. Mivel a munkanélküliség további kereset csökkenést okoz, hiszen kevesebb pénz fordul vissza a gazdaságba, ezek a folyamatok összefüggésben vannak, mind a pozitív (növekedés), mind a negatív (csökkenés) szempontjából.

Miért fontos ez neked? Mert ha meg tudod becsülni a választott pálya társadalmi elismertségét, gazdasági hasznosságát, ezáltal majdani árát (bérszínvonal), vagy éppen a szakmát művelők létszáma (kínálat) alapján a közeli, és távlati igényeket (kereslet), reális és körültekintő döntést tudsz hozni a pályaválasztásod során. A munkaerő-kereslet és kínálat változásainak, dinamikájának felismerése fontos, nem csak a jelenlegi pályaválasztásodnál, hanem egész életed során, hiszen ennek megfelelően többször változtathatsz a kereslethez, igényekhez alkalmazkodva.

Érdemes előre tájékozódnod arról, hogy mivel teheted magadat a munkáltatók szemében munkaerő-piaci szempontból érdekesebbé a többi jelentkezőhöz képest, az általad választott szakmában. A szakmai kompetenciákon kívül a leendő dolgozók személyes jellemzői, tulajdonságai is fontos szerepet kapnak egy állás elnyerésében. Fontos, hogy folyamatosan törekedjünk a szakmai tudásunk naprakészen tartására és a személyes kompetenciáink fejlesztésére, mert ezek adják az alapját munkaerő-piaci értékességünknek. Erről további információkat olvashatsz a Mire figyelj, ha ki akarsz lépni a munkaerő-piacra? és a Mire figyelj, ha tovább akarsz tanulni? témájú cikkekben.

Hogyan tudsz a munkaerő-piaci változásokról tájékozódni?

Mint azt már a kapcsolódó önismereti és pályaismereti témákban is hangsúlyoztuk, a munkaerő-piaci ismereteidet is érdemes bővíteni, valamint éppen a munkaerőpiac dinamikus változásai miatt, fontos ezeket aktualizálni, minden jelentős döntésed meghozatala előtt.

Egyrészt ebben az esetben is jól alkalmazható az interneten történő keresgélés, kutakodás, például a hiányszakmák figyelemmel kísérésével, az álláshirdetések áttekintésével, vagy a különböző statisztikai adatok tanulmányozásával. Ha szeretnél tájékozódni az egyes szakmákra vonatkozó átlagbérek statisztikai adatairól, portálunkon is találsz információkat, a következő linkre kattintva.

Másrészt gyakorlati tapasztalatokat is szerezhetsz, ha nyitott szemmel követed a közvetlen és a tágabb környezetedben történő változásokat, felmerülő igényeket. Jó lehetőséget biztosíthat saját tapasztalatszerzésre az önkéntesség, a gyakornoki munka, a különböző cég- és üzemlátogatások, valamint az állásbörzéken és egyéb pályaorientációs rendezvényeken való részvétel.

A témához kapcsolódó weboldalak

www.palyasugo.hu

www.szakmavilag.hu

Központi Statisztikai Hivatal munkaerő-piaci adatai: www.ksh.hu/stadat_eves_2_1

Vissza a hasznos információkhoz