Tartsd velünk az irányt!

Könyvvizsgáló

Mit kell tudni a könyvvizsgálóról?

A könyvvizsgáló egy független szakértő, az ő jelenléte az egyik legfőbb visszatartó erő a visszaélések, a csalások (fiktív, vagyis nem valóságos számlák befogadása, bevételek eltitkolása, színlelt szerződések megkötése) elkövetése ellen. A könyvvizsgáló, más néven auditorfeladata annak ellenőrzése, hogy amit a vállalatok elszámolásaikban, könyvelésükben, beszámolóikban feltüntetnek, az igaz-e, megfelel-e a valóságnak?

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekelnek a (jog)szabályok, azok betartása és betartatása fontos számodra, továbbá otthonosan mozogsz a számok világában, biztos számolási képességekkel rendelkezel, a számadatok közötti összefüggések megértése is leköt.  Jó, ha adott helyzeteket, embereket is szívesen irányítasz, akár kockázatot is felvállalva, hiszen ez a munka nagy felelősséggel jár.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először le kell érettségizned, majd el kell végezned egy gazdaságtudományi egyetem pénzügy és számvitel szak alap- és mesterképzését. Ezután szakmai gyakorlatot kell szerezned, például mérlegképes könyvelőként, majd el kell végezned a Könyvvizsgálói hatósági képzést a Magyar Könyvvizsgálói Kamaránál.

Érdemes lehet közgazdasági szakközépiskolába menned, vagy gimnáziumban olyan fakultációt választanod, pl. matematika, amely a gazdasághoz és a számok világához közel áll, mert így hamarabb megértheted, mit is jelent ez a szakma.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Megvalósító
 • Irányító
 • Elemző

A könyvvizsgálói szakma végzéséhez ideális jelentkező vagy, ha szívesen foglalkozol aprólékos, figyelmet igénylő feladatokkal. Olyan helyzetekben érzed jól magad, ahol mindig van megoldandó feladat, és ennek megoldása során szereted vállalni az irányító szerepet. Emellett szeretsz információkat gyűjteni, kutatni, a dolgok mélyére látni és a problémák megoldásához eljutni.

Könyvvizsgálóként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Könyvvizsgálóként munkád akkor sikeres, ha megbízóid elégedettek munkád minőségével és visszatérnek hozzád, hogy újra, meg újra megbízzanak tevékenységed ellátásával. Ehhez először is a képzés során megszerzett igen mély szakmai tudásra lesz szükséged, emellett pedig a következő tulajdonságok támogathatják sikerességedet:

 • Felelősségtudat, mivel cégek pénzügyi beszámolóit hitelesíted, a beszámolók megbízhatóságát vizsgálod.
 • Önállóság, hogy tudj egyedül tervezni, dönteni, végrehajtani és ellenőrizni munkádat.
 • Számolási képesség,mert így könnyen tudsz majd bánni a számokkal, matematikai modellekkel.
 • Logikus gondolkodás, ami segít jó megoldásokat találni.
 • Digitális kompetencia, ami azt jelenti, hogy kiválóan tudod kezelni például a számítógépet, könnyen értesz meg, látsz át számítógépes programokat.
 • Tanulás, hogy mindig naprakészek legyenek ismereteid.
Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A könyvvizsgáló a mindennapokban elsősorban számítógépes ülőmunkát végez, ehhez az egészségügyi elvárások a következők:

 • ép karok és ujjak – az íróeszközök és a számítógép kezeléséhez;
 • jó látás – például a dokumentumok tanulmányozásához;
 • jó hallás – hogy megértse, mit mond például a megbízó;
 • tartós ülőmunkára való alkalmasság – hogy szervezete ellenálljon az üléssel járó megterhelésnek.

Enyhe fokú mozgássérülés esetén bizonyos kisebb munkahelyi átalakításokkal, halláskárosodásnál pedig hallókészülékkel végezhető ez a munka.

Mi jellemző a könyvvizsgáló munkájára?
Csoportos (10%)
(10 - 90)
Önálló (90%)
Globális gondolkodásmód (20%)
(20 - 80)
Aprólékos megoldások (80%)
Gyakorlatias (30%)
(30 - 70)
Gondolatokra irányuló (70%)

Mit csinál a könyvvizsgáló?

A könyvvizsgáló véleményt alkot az általa vizsgált céges beszámoló minden lényeges vonatkozásáról, tájékozódik a vizsgált cég vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről, megbizonyosodik a jogszabályok és egyéb számviteli előírások betartásáról. Ennek során többek között:

 • Vizsgálja és ellenőrzi a vállalat kimutatásait, beszámolóit. Többek között azt ellenőrzi, hogy ezek megbízhatóak-e, és hogy a törvényi szabályoknak megfelelően készültek-e.
 • Számításokat ellenőriz. Üzleti számításokat véleményez, valódiságukat igazolja.
 • Tanácsadást folytat. A megbízó vállalatnak tanácsot ad azzal kapcsolatban, hogy hogyan vezesse be, vagy hogyan javítsa költségvetési, számviteli rendszereit.
 • Pénzügyi beszámolókat készít és hitelesít. Ezek beszámolók a vállalat vezetői, tulajdonosai és más szervezetek számára adnak hiteles információt a vállalat működéséről.
 • Vizsgálatokat végez, és a vezetőséget tájékoztatja. Sok más vállalati adatot, információt is vizsgál, például, hogy milyen a vállalat termelékenysége, hogyan kezelik a raktárkészleteket. Ezekről is informálja a vállalatvezetőket.
 • Folyamatosan képzi magát. Tudását bővíti, megismeri az új törvényeket, szabályozásokat, módszereket.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A könyvvizsgáló munkája során elsősorban dokumentumokkal dolgozik, melyek lehetnek papír alapúak, vagy elektronikusak (számítógépen megjelenítettek), például: számviteli jogszabályok, vállalati kimutatások, számlák, a vállalat főkönyve. Emellett eszközei még:

 • telefon, mobiltelefon, fax;
 • számítógép, megfelelő könyvvizsgálói szoftverekkel;
 • íróeszközök, irodaszerek;
 • szekrények, tároló berendezések, adattárolók.

 

 

Kivel találkozik munkája során?

Munkája során elsősorban a megbízó cég képviselőivel és saját kollégáival tartja a kapcsolatot, de együtt kell működnie továbbá:

 • az illetékes hatóságokkal;
 • más területek szakértőivel is, például jogi szakértőkkel, adótanácsadókkal.

Hol végzi a munkáját?

A könyvvizsgáló elsősorban irodában dolgozik, azonban gyakran fordul meg tárgyalótermekben, hivatalokban és természetesen a megbízó ügyfelek telephelyein.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A munkaidő alakulhat a normál munkarendnek megfelelően, ami azt jelenti, hogy napi 8 órát kell dolgozni, hétfőtől péntekig. A munkák határideje miatt azonban gyakran szükséges túlóráznia, és előfordul a hétvégi, ünnepnapi munkavégzés is.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A könyvvizsgáló munkájára nem jellemzőek komolyabb ártalmak és veszélyek.

Kisebb kockázatok a következők:

 • betegségeket, fertőzést kaphat el, mivel sokat kell légkondicionált irodahelységben lennie;
 • a gerinc és a végtagok terhelése problémái a szem romlását okozhatja a hosszú ideig tartó, számítógép előtt végzett munka, ami megterhelő lehet a szervezet számára.

A higiénés szabályok betartásával, valamint a tevékenység időnkénti megszakításával, egy kis közbeiktatott mozgással, ezek a kisebb kockázatok nem jelenthetnek gondot.

Ez a szakma szellemi munka, egész munkaidő alatt nagyon koncentrálni kell, ami fárasztó lehet, valamint a határidők és a nagy felelősség miatt sok a stressz. Így fontos, hogy a könyvvizsgáló eleget pihenjen munka után, adjon lehetőséget magának a szellemi feltöltődésre is.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Képzés neve: Hatályos Okleveles könyvvizsgálói szakképzés

Erre a végzettségre van szükséged a képesítés megszerzéséhez: pénzügyi és számviteli felsőfokú végzettség megszerzésével elért mesterfokozat (MA).

A munkakör betöltéséhez az okleveles könyvvizsgáló képesítés szükséges, ami hatósági képzés keretében szerezhető meg a Magyar Könyvvizsgálói Kamaránál.

Ahhoz, hogy a könyvvizsgáló szakmához kapcsolódó minden fontos ismeretet könnyen meg tudj tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

 • matematika, hogy értsd a bonyolultabb műveleteket biztos számolási képességgel és alapismeretekkel kell rendelkezned;
 • társadalmi, állampolgári és gazdasági ismeretek, a jogi tudásodat alapozza meg;
 • informatika, hogy ismerd az alapszoftvereket és könnyen tudd használni a számítógépet.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Könyvvizsgáló?

Minimum 396 000 Ft - Maximum 556 000 Ft

A könyvvizsgálók országos havi bruttó átlagkeresete 484.000 Ft, ami tapasztalattól, kortól és attól függően, hogy milyen településen dolgozik, havi bruttó 396.000-556.000 forint között mozoghat. Ha vállalkozóként végzel könyvvizsgálói tevékenységet, akkor ennél sokkal többet, vagy kevesebbet is kereshetsz, attól függően, hogy mennyire népszerű és keresett a munkád.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A tehetséges, megbízható és alapos szolgáltatást nyújtó könyvvizsgálók iránt a kereslet folyamatos. Akkor könnyű ezen a területen elhelyezkedni például, ha tudsz idegen nyelveken is beszélni, rendelkezel már némi munkatapasztalattal, vagy különösen elismert a munkád a könyvvizsgáló szakma valamely részterületén.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

Ezzel a végzettséggel elhelyezkedhetsz, mint auditor–könyvvizsgáló, csődeljáró, felszámoló, hites könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő, mérlegauditáló vagy számvevő. Dolgozhatsz multinacionális nagyvállalatoknál, hazai kis- és középvállalkozásoknál, vagy saját vállalkozást is alapíthatsz.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Tudtad, hogy a könyvvizsgálónak munkája során függetlenségi és titoktartás kötelezettsége van?

A könyvvizsgáló független személy, akit munkája során megbízója vagy munkáltatója nem utasíthat, és nem befolyásolhat. Ez azért különösen fontos, mert a piac többi szereplője így megbízhat abban, hogy a könyvvizsgáló valóban az igazat mondja, nem ferdülnek el a tények semmilyen irányban. Emellett a könyvvizsgáló a könyvvizsgálat során tudomására jutott információkat titkosan kezeli, ezzel tiszteletben tartva megbízója üzleti érdekeit.

Tudod-e, hogy mi a különbség a revizor és az auditor között?

A könyvvizsgálót más néven auditornak is hívják. Munkája nem egyezik meg a revizor, azaz az ellenőr munkájával. Bár a revizor is ellenőrzést végez, a fő különbség az, hogy ő ennek eredményeként büntetést, szankciót szabhat ki, amennyiben szabálytalanságot fedez fel. Az auditor a beszámolók hitelességét ellenőrzi, és tájékoztatja a vezetőséget megállapításairól. Az auditor munkája nagyon fontos, hiszen a hiteles beszámolóknak fontos szerepük van abban, hogy a piac szereplői (hitelezők, vállalkozók) a cég eredményeit és magát a vállalatot megbízhatónak és valósnak fogadják el.

Gondoltad volna, hogy kiemelkedő munkáért életműdíjat kaphatnak a könyvvizsgálók?

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara 2005 óta évente odaítéli Dr. Bartók Nagy András tiszteletére alapított életműdíját, melynek célja elismerni egy-egy kiváló, köztiszteletnek örvendő könyvvizsgáló munkásságát, szakmai, közéleti, társadalmi tevékenységét, hozzájárulását a szakma hírnevének gyarapításához. A díjazottak között találunk többek között egyetemi rektorhelyettest, főiskolai tanárt, főigazgatót és szakközgazdászokat is.

Tudtad, hogy mik a könyvvizsgáló választásának szabályai?

Törvényi előírás szerint a nagyobb vállalatoknak könyvvizsgálót kell választani. Ez lehet egy személy, vagy egy cég is, de mindenképpen szerepelnie kell a könyvvizsgálók nyilvántartásában. Ha könyvvizsgálattal foglalkozó céget választanak könyvvizsgálóvá, akkor a cégnek ki kell jelölnie azt a munkavállalóját, aki a könyvvizsgálat elvégzéséért személyében felelős. Bizonyos személyek, például a vállalat alapító tagjai, vagy vezető tisztségviselői nem lehetnek a vállalat könyvvizsgálói. A könyvvizsgálót határozott időre, de legfeljebb öt évre kell megválasztani.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • http://www.mkvk.hu/ - Magyar Könyvvizsgálói Kamara
 • Bíró-Fricrich-Kresalek: A könyvvizsgálat alapjai. Saldo. 2006.
 • Lentner-Szemjon: Számvitel és Könyvvizsgálat Magyaroszágon. 2009.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • 200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: http://www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)
 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

„Munkámban a folyamatos szakmai naprakészség mellett a határidők betartása miatt keletkező feszültség, időbeli nyomás jelenti számomra a legnagyobb kihívást. Folyamatosan követni kell a törvényi változásokat, előírásokat. A határidők betartása megbízóim számára igen fontos, és sok esetben törvényi előírásoknak is meg kell felelni. Ha az én munkám nem pontos és nincs kész időre, akkor az egész vállalati beszámolási folyamat elcsúszhat, ami rossz fényt vet a vezetőségre és a cégre is a piacon. A beszámolási időszak vége előtt azért már jojóznak a számok a szemem előtt este, még lefekvéskor, az ágyban is.” - mondja Katalin, aki nyolc éve dolgozik könyvvizsgálóként.