Tartsd velünk az irányt!

Gépíró, szövegszerkesztő

Mit kell tudni a gépíró, szövegszerkesztőről?

A gépíró, szövegszerkesztő jellemzően alkalmazottként dolgozik egy cégnél vagy állami szervnél, esetleg non-profit szervezetnél, pl. alapítványnál. Feladata főként az, hogy számítógép – ritkább esetben – írógép segítségével szövegeket gépeljen, szerkesszen, nyomtasson, majd ellenőrizzen. Ezen kívül gépíró, szövegszerkesztőként a gyorsírással jegyzetelés, a helyesírás és formázás ellenőrzése is az ő dolga. Munkájával annak a cégnek vagy más szervezetnek az adminisztrációs tevékenységét támogatja, ahol dolgozik.

 

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…pontos és precíz vagy, és jól tudsz hosszan, kitartóan figyelni, például, ha a főnököd diktál, és neked azt le kell jegyzetelned gyorsírással vagy gépírással. Jól fogod magad érezni a munka során, ha szereted, ha megmondják, mi a dolgod, mit várnak el tőled. Ugyancsak fontos, hogy örömmel töltsön el az, hogy munkádnak hamar láthatod az eredményét, pl. egy szépen megformázott hivatalos levél vagy egy helyesírási hibáktól mentes céges szórólap elkészítése során.

 

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…a Gép- és gyorsíró, szövegszerkesztő szakképesítést kell megszerezned, iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben, tanfolyami keretek között. A Gép- és gyorsíró, szövegszerkesztő szakképzést akkor kezdheted meg, ha befejezted az általános iskolát és betöltötted a 16. életéved. 

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Megvalósító
 • Tárgyias

A gépíró, szövegszerkesztőként szeretni fogod a munkádat, ha kedveled azt, ha megmondják, hogy mikor és mit tegyél. Ez biztonságot jelent a számodra, hiszen tudod, mit várnak el tőled és mikorra - például, ha reggel odaadják egy megbeszélés hanganyagát, és azt kérik, hogy délután háromig azt gépeld le, majd a gépelt anyagot küldd meg a megbeszélés résztvevőinek. Mivel munkád fő eszköze a számítógép lesz, és irodában fogsz dolgozni, elengedhetetlen, hogy az irodai tárgyak és berendezések, pl. diktafon, iratrendező, stb., valamint a számítógép, megfelelő munkaeszköz legyen a számodra. Napi sikerélményeid lesznek, ha szereted, hogy munkádnak rövid időn belül kézzel fogható eredménye lesz.

Gépíró, szövegszerkesztőként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Gépíró, szövegszerkesztőként akkor tudod majd jól végezni a munkádat, ha pontosan szoktad elvégezni a feladataid, és közben nem lankad a figyelmed. A pontosság és precizitás a szövegek hibátlan leírásához, formázásához kell. A figyelmedre pedig azért lesz szükséged, hogy ki tudd zárni a külső hatásokat, például, ha csöng a telefon az irodában, akkor ez ne zavarjon meg téged, és továbbra is azt gépeld le, amit diktáltak neked. Ezért jó, ha az alábbi képességekkel rendelkezel:

?     Kitartás, mivel a munkád esetenként egyhangú lehet, ilyenkor sokat és hosszan kell koncentrálnod.

?     Figyelem, mert amikor gépelsz, nem figyelhetsz a külső hatásokra, úgy kell dolgoznod, hogy például, ne zavarjon meg egy irodába lépő kolléga.

?     Kézügyesség, többek között a gyorsírás pontossága miatt.

?     Digitális kompetencia, ami azt jelenti, hogy a számítógépek és szövegszerkesztő programok világában otthonosan kell majd mozognod. Fogékonynak kell lenned az újdonságokra, például ha egy új szövegszerkesztő-programot kapsz a számítógépedre, fontos, hogy gyorsan megtanuld használni.

A munkatársakkal, vezetőkkel, partnerekkel való kapcsolattartás során pedig elvárás, hogy megjelenésed igényes és ápolt legyen.

 

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A gépíró, szövegszerkesztői munka elvégzéséhez szükséges követelmények:

 • jó látás, színlátás, teljes látótér, térlátás – amelyet például a képernyő előtt végzett munka követel meg;
 • ép hallás – a diktálás után történő jegyzetelés, gépelés miatt;
 • ép karok és ujjak – mivel a gépeléshez az ujjak összehangolt és kifogástalan mozgására van szükség;
 • tiszta beszéd – mert sokat kell egyeztetni, például a főnökkel a feladatokról, határidőkről.

 

Hallás-, látás- vagy mozgássérültek számára a munkakör egyes tevékenységei, egyéni elbírálás szerint és megfelelő módosításokkal végezhető el.

 

Mi jellemző a gépíró, szövegszerkesztő munkájára?
Globális gondolkodásmód (0%)
(0 - 100)
Aprólékos megoldások (100%)
Változatos (25%)
(25 - 75)
Monoton (75%)
Végrehajtó (100%)
(100 - 0)
Irányító (0%)

Mit csinál a gépíró, szövegszerkesztő?

A gépíró, szövegszerkesztő legfontosabb feladata a szövegek gépelése, formázása. Ehhez elsősorban számítógépes szövegszerkesztőt használ. Munkája során főbb feladatai a következők:

 • Gyorsírással feljegyzéseket készít. Diktálás után vagy egyéb módon hallott szöveget gyorsírással lejegyez.
 • Írásos anyagokat gépel le. A kézhez kapott piszkozatokat, javított szövegeket, esetleg hangfelvételeket vagy gyorsírással írt szöveget legépeli.
 • A legépelt anyagot ellenőrzi. A szöveg szerkesztésének befejezése után az írásos anyagot nyelvtanilag is ellenőrzi, írásjelek és formázás szempontjából.
 • Leírásokat készít filmekhez és televíziós programokhoz. Beszédet, dalokat, hangrögzítő berendezéssel rögzített információkat lejegyez, majd a lejegyzett szöveget gépeli és szerkeszti.
 • Sokszorosít. Szükség esetén a legépelt és a kinyomatatott anyagokat fénymásolja.
 • Iktat. Az elkészült dokumentumokat az adott munkahely szokásai és elvárásai szerint iktatja, azaz visszakereshetővé teszi. Ez például számítógépes merevlemezen vagy számítógépes iktatórendszer segítségével történik.

 

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

 

A gépíró, szövegszerkesztő elsősorban irodai eszközökkel végzi munkáját:

 • számítógép (személyi számítógép vagy laptop) internetkapcsolattal és irodai szoftverekkel;
 • irodatechnikai eszközök: nyomtató, fénymásoló, telefon.

 

Ezeken túl használ még – a jegyzetek elkészítéséhez szükséges - hagyományos irodai eszközöket, pl. toll, ceruza, papír, valamint iratok tárolásához szükséges kellékeket, többek között iratlefűzőket, iktatószekrényeket.

 

Kivel találkozik munkája során?

A gépíró, szövegszerkesztő munkavégzése során az alábbi személyekkel kerül kapcsolatba:

 • munkatársakkal;
 • feletteseivel;
 • vállalati vezetőkkel;
 • partnercégek alkalmazottaival.

 

Amennyiben a gépíró, szövegszerkesztő egyéb, például titkárnői feladatokat is ellát munkája során, ez a kör jelentősen kibővül, például a főnöke tárgyalópartnereivel, a tevékenységével összefüggésben működő hatóságokkal (például ha egy élelmiszeripari cégnél dolgozik, akkor a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal képviselőivel).

Hol végzi a munkáját?

A gépíró, szövegszerkesztő munkahelye rendszerint az iroda. Akár munkáltatójánál, akár saját vállalkozásában dolgozik, munkáját többnyire zárt térben végzi. Az iroda sokszor légkondicionált, ahol a gépíró, szövegszerkesztő ülve, saját asztalánál dolgozik. Vezetője kérésére részt vesz megbeszéléseken – ennek részeként munkája utazással is járhat.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A gépíró, szövegszerkesztő heti 40 órát dolgozik, jellemzően hétfőtől péntekig. Ha a munkáltató munkaideje is többműszakos, akkor ahhoz igazodva előfordulhat többműszakos (például délelőttös és délutános) munkavégzés is. Olyan esetekben, amikor a gépíró, szövegszerkesztő munkájához egyéb, például titkárnői feladatok ellátása is hozzátartozik, lehetséges, hogy néha túlóráznia kell.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A gépíró, szövegszerkesztőt munkavégzése során különféle ártalmak, veszélyek érhetik:

 • fertőzések előfordulásával számolni kell, a kollégákkal való személyes kontaktus és a zárt, légkondicionált tér miatt;
 • baleseti veszélyforrások lehetnek az áramütés, ezért fokozottan ügyelni kell az irodai berendezések szabályos kezelésére;
 • fizikai ártalmat jelenthet a képernyő, amely elsősorban a szemet terheli.

 

Ezért a munka során fokozottan kell ügyelni a biztonsági előírások, szabályok betartására, védőeszközök, pl. védőszemüveg, ergonómiai szék használatára.

A gépíró, szövegszerkesztő munka végzésénél fokozott igénybevételt jelent a huzamosabb üléssel járó, szellemi munka. Ennek hatására a gerinc, karok, kezek, ujjak, fokozott igénybevételnek vannak kitéve. A munka fokozott pszichikai igénybevétellel jár, hiszen munkája támogató jellegű tevékenység. Ez azt jelenti, hogy mindig valaki másnak a keze alá dolgozik, és mindig meg kell felelnie a vele szemben támasztott elvárásoknak.

Fontos tehát figyelni arra, hogy jusson idő a fizikai pihenésre és a szellemi feltöltődésre egyaránt, mert így kerülhetők el a munka jellegéből származó nehézségek.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Gép- és gyorsíró, szövegszerkesztő (31 346 01)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Gép- és gyorsíró, szövegszerkesztő szakképesítés megszerzése szükséges.

Gép- és gyorsíró, szövegszerkesztő képzésre az általános iskola 8 évfolyamának elvégzése, valamint a 16. életév betöltését követően jelentkezhetsz. Ezért az általános iskola után érdemes középiskolában folytatnod a tanulmányaidat. Ezen kívül meg kell felelned egy pályaalkalmassági vizsgálaton is mielőtt a képzést elkezded.

A gép- és gyorsíró, szövegszerkesztő részszakképesítést iskolarendszeren kívüli tanfolyami képzésben, 640-960 közötti óraszámban szerezheted meg. A képzés során 40%-ban elméleti oktatás folyik az elméleti képzőhelyen, 60%-ban gyakorlati oktatás történik, pl. irodákban.

 

Fontos, hogyha a gépíró, szövegszerkesztő munkakört szeretnéd betölteni, otthonosan mozogj az alábbi tantárgyakban:

 • magyar nyelv - és irodalom – a nyelvi, nyelvtani helyesség ellenőrzéséhez, a megfelelő fogalmazáshoz;
 • informatika – a számítógépes eszközök használatához.

 

A szakmához látássérült és mozgássérült személyek esetében a Gép- és gyorsíró, szövegszerkesztő speciális adaptált részszakképesítés kapcsolható.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Gépíró, szövegszerkesztő?

Minimum 123 000 Ft - Maximum 225 000 Ft

A gépíró, szövegszerkesztő havi bruttó átlagkeresete 169.000 Ft, ami életkortól, tapasztalattól és munkaadótól függően havi bruttó 123.000 – 225.000 Ft között mozoghat átlagosan Magyarországon. 

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A jól képzett, sokoldalú tudással, sőt, nyelvismerettel rendelkező gépíró, szövegszerkesztők elhelyezkedési esélyei jók. Mivel az irodai munkakörök gyakran hasonlóak, érdemes az álláshirdetéseket figyelemmel követni, és ha szükséges, rokon területen meghirdetett állásra is jelentkezni.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

Az irodai munkák szinte mindegyikében előnyt jelent a gépírástudás. Ha ezt a foglalkozást választod, széleskörűek lesznek az elhelyezkedési lehetőségeid, amit tovább javíthatsz az idegen nyelv megfelelő szintű ismeretével. Néhány jellemző példa a betölthető munkakörök közül: gépíróasszisztens, gyorsíró, jegyzőkönyvvezető gépíró, számítógépes szövegszerkesztő, stb.

A képzés teljesítése után lehetőséged van – hasonló szakterületen - továbbtanulni iskolarendszerű képzésben vagy felnőttképzésben. Ha érettségit szerzel, választhatod pl. az Irodai asszisztens (OKJ 54 346 01) szakképzést, melynek megszerzésével magasabb beosztást is betölthetsz. 

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Tudod, hogy mit mond ki a végtelenmajom-tétel?

Száz éve született az a gondolatkísérlet, amely szerint egy nagy létszámú majomcsoport elég sokáig gépelve előbb-utóbb megírná Shakespeare műveit. Ezt az elképzelést azóta matematikusok, evolúciós biológusok és hitvédők is felhasználták, és sok tudós hivatkozik rá. Mégis, az elmélet azt mutatja, hogy a világ előbb fog elpusztulni, minthogy ez bekövetkezzen: a gyakorlat azt mutatja, hogy hat majom egy hónap alatt öt oldalt tud megírni, és ebben a szövegben egyetlen értelmes szó sem lesz.

Gondoltad volna, hogy az írógép ősének tervei az 1700-as években készültek?

Az első írószerkezet tervét 1714-ben vetette fel az angol Henry Mill. A tervet "Egy gép, vagy mesterséges rendszer egyes betűknek egymás után való leírására" címmel szabadalmaztatta. A gép nem készült el, a szabadalmi leíráshoz rajzot nem mellékeltek, így a leírásból csak annyi állapítható meg, hogy a gépet vakok részére tervezték. Ez időben igen sok, hasonló készülék tervezésére irányuló kísérlet folyt.

 

Szerinted milyen nehéz a világ legnagyobb írógépe?

A legnagyobb, valóságban is működő, óriás írógép, a Mammoth, éppen 14 tonnás. Technikai csodaként 1930-ban került kiállításra Atlantic City-ben. A masina a híres Underwood #5 típus gigantikus változata. Miniatűr változata több mint 80 apró alkatrészből áll, és 775 dollárért mini írógépasztallal és gépelt levélkével együtt is megvásárolható.

Tudtad-e, hogy létezik gyors- és gépíró világbajnokság?

Minden évben, más-más városban rendezik meg a gyors és gépíró világbajnokságot, ahol versenyzők gyorsírásban, gépírásban, szövegszerkesztésben és levelezés, jegyzőkönyvvezetésben versenyeznek egymással. Hazánk gyorsíró világbajnokkal is büszkélkedhet, hiszen a 2011. évi világbajnokság „A” felnőtt kategóriájában mind az arany, mind az ezüstérmet egy-egy magyar hölgy nyerte el.

Vajon igaz az írógép billentyűzetkiosztásáról (QWERTY) szóló legenda?

A legenda szerint C. Sholes, a QWERTY atyja az ABC betűit vette alapul billentyűzete tervezésekor, de a mechanika miatt a betűket lecsapó lengőkarok folyton összeakadtak – ezért alakította ki a QWERTY billentyűzetkiosztást (a klaviatúra betűinek helyét). A mai kutatások szerint az első használók Morse-üzenetek fogadói voltak, akiket az ABC-sorrendben kiosztott billentyűzet akadályozott a gyors munkában. Így a billentyűzetkiosztásokat a felhasználók visszajelzései alapján alakították át.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • www.magyosz.hu – Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége
 • www.e-nyelv.hu – Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda
 • Vörös: Legyen biztos a helyesírásunk! Nemzeti Tankönyvkiadó, 1996.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Éva, egy nagyvállalat titkárságán dolgozik. „Az alap végzettségem gyors- és gépíró, szövegszerkesztő. Sok év alatt lettem a titkárság vezetője. A mai napig nagy hasznát veszem gyorsírói tudásomnak és annak, hogy vakon gépelek. Sokkal gyorsabban tudom így végezni a munkámat, mint azok, akik csak „sima” számítógépes ismeretekkel kerülnek ide. Így a munka beosztása sem okoz gondot, és a főnökeim is nagyon hálásak, mert mindig, minden anyagot gyorsan, pontosan készítek el.”