Tartsd velünk az irányt!

Állatkerti állatgondozó

Mit kell tudni az állatkerti állatgondozóról?

Az állatkerti állatgondozó őzekkel, vaddisznókkal, medvékkel, majmokkal, kígyókkal, tigrisekkel, leopárdokkal vagy akár elefántokkal és más vadállatokkal foglalkozik nap, mint nap. Ő gondoskodik az állatkertben tartott állatok etetéséről, a szükséges kezelésekről, ápolásról és az állatok környezetének takarításáról, rendezéséről. Gyakran az állatok betanítását is ő végzi, vagy közreműködik ebben. Ha állatorvosi beavatkozásra van szükség, akkor ahhoz segítséget nyújt. Az állatkerti gondozó jellemzően egy, vagy néhány hasonló fajta állat kezeléséért felelős, és munkáját egy magasan képzett szakember irányítása mellett végzi egyedül vagy más állatgondozókkal együtt.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szereted az állatokat, szívesen tartózkodsz egy állatkertben, valamint kitartó vagy, erős, és tudsz egyedül dolgozni. Fontos, hogy felelősségteljesen végezd el feladataidat, hiszen munkád fontos lesz az állatok egészségének megőrzéséhez. Jól fogod magad érezni e munkakörben, ha fontos számodra, hogy a munkádnak látható eredménye legyen – pl. a rád bízott állatok jól fejlődjenek és egészségesek legyenek. Emellett jó, ha szereted, ha mindig pontosan tudod, mik a teendőid, egy nap milyen feladatokat kell elvégezned.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…az általános iskola befejezése után le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy szakközépiskolában, majd a Hobbiállat-tenyésztő és -forgalmazó szakképesítést kell megszerezned tanfolyami keretek között. 

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Tárgyias
 • Megvalósító

Az állatkerti állatgondozó szakma végzéséhez ideális az érdeklődésed, ha szívesen foglalkozol gyakorlati problémák megoldásával, szívesen látsz el aprólékos feladatokat, amelyhez örömmel alkalmazol különböző eszközöket, berendezéseket – például mérleget, szivacsot, talicskát –, akár saját fizikai erődet. Emellett biztonságot jelent számodra, ha pontosan tudod, mi a dolgod, mit várnak el tőled.

Állatkerti állatgondozóként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Állatkerti állatgondozóként munkád akkor lesz sikeres, ha a rád bízott állatok egészségének fenntartásában vagy helyreállításában eredményesen közre tudsz működni. Ennek megvalósításában a gondozási ismeretek mellett a következő készségek, képességek segítenek majd:

 •       Kitartás, amely az állatok hosszú távú gondozásához, a feladatok napról napra ismétlődő magas színvonalú elvégzéséhez szükséges.
 •       Felelősségtudat, mert a te munkádon múlik majd a rád bízott állatok egészsége, gyakran akár ritka, kihalás szélén álló állatokról is szó lehet.
 •       Fizikai erőnlét, a takarmány, élelem szállításához, cipeléséhez és a ketrecek, ólak takarításához.
 •       Önállóság, hogy a felmerülő problémákat meg tudd majd oldani akár egyedül is, az ehhez szükséges döntéseket képes legyél meghozni.

Mindezek mellett az állatkerti állatgondozóként munkádnak magas színvonalú végzését segíti majd a csapatmunkára való képesség, mert a munkafolyamatok egy részét a többi gondozóval együtt kell majd végezned.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Az állatkerti állatgondozó elsősorban fizikai erejét, ép végtagjait használja a mindennapokban, így az egészségügyi elvárások a következők:

 •       ép kezek, karok – hogy hatékonyan és magas minőségben tudja végezni az állatok ellátásával kapcsolatos tevékenységeket;
 •       ép lábak – mert a munka során nagy területeket kell bejárni, és képesnek kell lenni felmászni, emelni, megrakott talicskát tolni.

A munkakör átszervezésével, személyre szabott, sérülés specifikus módosításával, írásalapú kommunikációs csatornák használatával, egyéni elbírálás szerint, bizonyos részfeladatokat hallássérültek is végezhetnek. Értelmi sérültek esetén egyes egyszerű résztevékenységek elvégzésére van lehetőség.

Mi jellemző az állatkerti állatgondozó munkájára?
Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Gyakorlatias (100%)
(100 - 0)
Gondolatokra irányuló (0%)
Végrehajtó (100%)
(100 - 0)
Irányító (0%)

Mit csinál az állatkerti állatgondozó?

Az állatkerti állatgondozó a számára kijelölt állatkertben lakó állat, állatok gondozásával, ápolásával foglalkozik. Ennek során többek között a következő tevékenységeket végzi:

 •       Gondozza az állatokat. Előkészíti és az állat életteréhez szállítja a takarmányt, majd elhelyezi azt az állat által elérhető helyen. Az állatok lakóhelyét – például kifutó, ketrec, akvárium, terrárium – és az állatfelszereléseket tisztítja, rendezi és fertőtleníti. Mossa, keféli őket, körmöt vág, reszel és fület, szemet tisztít, valamint amennyiben szükséges, szőrt nyír, és más ápolási technikákat alkalmaz. Az állatok gondozásához szükséges berendezéseket kezeli, szükség esetén gondoskodik ezek javíttatásáról. A vezető tudomására hozza, amennyiben bármilyen rendellenességet, érdekességet vesz észre, figyel meg az állat magatartásában.
 •       Részt vesz az állatok betanításában. Az állatokat a megkívánt magatartás kifejlesztésére és fenntartására kondicionálja, képzi.
 •       Részt vesz az állatok egészségügyi állapotának ellenőrzésében, a szükséges kezelések végrehajtásában. Feljegyzi például az állat súlyát, méretét, fizikai állapotát, alvási szokásait, aktivitását. Az állatot a kezelőszobába vezeti vagy viszi, amennyiben erre szükség van, a kezelés alatt az állatot lefogja, megtartja. Asszisztál az állatorvosnak, például az állatorvosi sebészeti műszereket tisztítja és sterilizálja, vagy gyógyszereket, vegyszereket és egyéb gyógyszerészeti készítményeket címkézi, a készleteket feltölti.
 •       Új állatok érkezése esetén segíti azok beilleszkedését. Előkészíti, berendezi lakóhelyüket, kialakítja élőhelyüket és fokozatosan beszoktatja őket a többi állat közé.
 •       Megszervezi az állatok szaporítását. Jelen van az utód világra jövetelénél és gondozásánál – igény esetén segítséget ad. Amennyiben szükséges, az újszülött állat gondozását is ellátja, részt vesz a felnevelésben.
 •       Tájékoztatja a látogatókat. Fogadja az érdeklődő látogatókat, kérdéseikre válaszol, tájékoztatót, bemutatót tart nekik az állattal kapcsolatos érdekességekről.
 •       Dokumentációt vezet. Az állatállomány gondozásáról, változásáról nyilvántartásokat vezet.

Hogyan dolgozik?

Az állatkerti állatgondozó munkája során többek között az alábbi anyagokat és eszközöket használja:

 •       az etetés eszközei: mérlegek, aprító, rakodó- és szállítóeszközök;
 •       tisztántartáshoz szükséges eszközök: szivacsok, kefék, slag;
 •       vasvilla, talicska;
 •       munkaruha;
 •       irodatechnikai és adminisztrációs eszközök: számítógép, irodatechnikai szoftverek, nyomtató, íróeszközök, telefon.

Az állatkerti állatgondozó munkavégzése során emellett az állatok takarmányával, eledelével (például széna, gyümölcsök, zöldségek, apró rágcsálók, rovarok, magok, húsok), különböző tisztító- és sterilizáló eszközökkel, állatorvosi gyógyszerekkel, kezelőeszközökkel is dolgozik. A biztonságos munkavégzés érdekében munkavédelmi eszközöket használ.

Kivel találkozik munkája során?

Munkája során elsősorban a következő személyekkel tart kapcsolatot:

 •       vezetőjével;
 •       más állatkerti állatgondozókkal;
 •       az állatkert többi dolgozójával – például jegypénztárosok, beszerzők;
 •       az állatkerti munkát felügyelő, az állatok tartását ellenőrző illetékes hatóságok képviselőivel.

Az állatkerti állatgondozó munkaköréhez nem tartozik szorosan hozzá a látogatókkal való kapcsolattartás, de ha munkáját az állatkert nyitvatartási idejében végzi, a látogatók kérdésekkel megkereshetik, vagy akár állatbemutatókat, látványetetéseket is tarthat.

Hol végzi a munkáját?

Az állatkerti állatgondozó munkáját részben szabad ég alatt, részben épületen belül végzi, az állattartási, illetve élőhelyén dolgozik. Az állatgondozó munkájából adódóan – kisméretű állatok ketrecének takarítása során – szűk helyen is dolgozhat.

Milyen munkaidőben dolgozik?

Az állatkerti állatgondozó munkaideje heti 40 óra. Mivel az állatok ellátása hétvégén és ünnepnapokon is szükséges, így az állatkerti állatgondozók általában több műszakban, egymást váltva látják el feladataikat. Jellemző a műszakon belül változó, naponta ismétlődő munkavégzés – pl. naponta többszöri etetés.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

Az állatkerti állatgondozó munkavégzése különböző ártalmakkal és veszélyekkel járhat:

 •       a bőrt és a légutakat irritáló fertőtlenítőszerek, vegyszerek, állati szőr, tollak, takarmányadalékok allergiás megbetegedéseket okozhatnak;
 •       baleseti forrást jelent az állatok harapása, rúgása, támadása, emiatt a veszélyes állatok gondozásánál rendkívül körültekintőnek kell lenni;
 •       további baleseti forrás lehet az etető-, takarmánykiosztó vagy trágyaeltávolító gépek kezelése, melynek során sérülések fordulhatnak elő;
 •       a baktériumokkal, vírusokkal fertőzött állatokkal való érintkezés fertőzésveszélyt jelenthet;
 •       a gondozók ki vannak téve szélsőséges időjárási viszonyoknak: esőnek, hidegnek, melegnek.

Ha betartja a biztonsági szabályokat, előírásokat, ha kell védő- és biztonsági eszközöket használ és figyelmesen végzi munkáját, akkor ezek a veszélyek nem jelenthetnek gondot.

Ez a szakma könnyű, esetenként közepesen nehéz fizikai munka, ami azt jelenti, hogy sokat kell mozogni, állni, járkálni, emelni és cipelni, tehát jó állóképességre van szükség. A munkával nem jár különösebb lelki terhelés, de a veszélyes állatok miatt a folyamatos figyelem elengedhetetlen, ami fárasztó lehet.

Ezért fontos, hogy az állatkerti állatgondozó eleget pihenjen munka után, vagy időnként szünetet tartson.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Hobbiállat-tenyésztő és -forgalmazó (52 621 01)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Hobbiállat-tenyésztő és -forgalmazó szakképesítés szükséges, melyet tanfolyamon lehet megszerezni, 500-800 óra alatt. A szakképzés megkezdéséhez, az általános iskola befejezése után egy gimnáziumban vagy szakközépiskolában le kell érettségizned, valamint egészségügyi alkalmassági vizsgálaton is meg kell felelned.

Ahhoz, hogy az állatkerti állatgondozó szakmát könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

 •       természetismeret – amely alapismereteket ad az állatok felépítésével, magatartásával, viselkedésével és élőhelyeikkel kapcsolatban;
 •       természettudományi gyakorlatok – a kézügyességet fejleszti, és gyakorlati tudnivalókat ad az állatok tartásával és gondozásával kapcsolatban.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Állatkerti állatgondozó?

Minimum 120 000 Ft - Maximum 145 000 Ft

Az állatkerti állatgondozó országos havi bruttó átlagkeresete 130.000 Ft. Keresete a közalkalmazotti bértábla szerint alakul, vagyis függ az iskolai végzettségtől és a munkakörben eltöltött évek számától. Ezek függvényében havi bruttó 120.000 - 145.000 forint között mozoghat. Ha olyan állatkertben dolgozik, amelyet magánvállalkozás üzemeltet, akkor ettől eltérhet a keresete, egyéni megállapodás szerint.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Az állatkerti állatgondozóként való elhelyezkedésre hazánk állatkertjeiben, állat- és vadasparkjaiban van lehetőség – ez behatárolja az elhelyezkedés lehetőségeit. Így az az állatgondozó tud várhatóan könnyen elhelyezkedni, aki képes és hajlandó a kiválasztott állatkert közelébe költözni. Az állás elnyerésének esélyeit növeli, ha a szakembernek többéves szakmai tapasztalata van, és nemcsak az alapelvárást jelentő képzettséggel, hanem magasabb végzettséggel is rendelkezik. Az elhelyezkedés esélyeit növelheti továbbá az idegen nyelvi tudás és az is, ha az állatgondozónak egy-egy érdekes, különleges, vagy állatkertben gyakran tartott állattal kapcsolatban speciális ismeretei vannak.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A megszerzett szakképesítéssel például elhelyezkedhetsz, mint Állatgondozó kutatóintézetekben és állatotthonokban, Belovagló lovas (bereiter), Betanító hajtó, Kutyakiképző vagy Kutyapanziós.

A szakma iránt érdeklődők tanulmányaikat felsőoktatásban is folytathatják, pl.: állatorvosi, agrár karokon.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Mit gondolsz, miért foglalkozik az állatgondozó az állatok betanításával?

Az állatok betanítása pozitív kondicionálással történik, ami azt jelenti, hogy a kívánt viselkedés bemutatása esetén az állatot azonnal jutalmazzák. Ezzel érik el, hogy az állat azt gyakran, vagy akár kérésre is bemutassa. Ezt a fajta betanítást sokszor alkalmazzák nagytestű és veszélyes állatok esetében azért, hogy az állatorvosi vizsgálatok, oltások, az élőhely tisztítása, vagy az állat más területre mozgatása lehetséges legyen az állat együttműködésével. Így érhető el, hogy az állatokat minél kevesebbszer kelljen elaltatni, vagy nyugtatóval kezelni mindennapi tevékenységek vagy kisebb betegségek kezelésének elvégzéséhez.

Szerinted veszélyes munka az állatgondozóé?

Mivel az állatgondozó gyakran tigrisekkel, medvékkel és más ragadozó állatokkal, vaddisznókkal, elefántokkal és egyéb nagytestű, erős állatokkal foglalkozik, munkája során különös figyelmet kell fordítania a biztonságra. Ehhez elsősorban alaposan meg kell ismernie a gondozott állat magatartását, szükségleteit és sok esetben az állat személyiségét is. Fel kell tudnia mérni, hogy az állat aznap éppen milyen állapotban van, észre kell vennie, ha valami fájdalommal, betegséggel küzd, mert ebben az esetben még óvatosabbnak kell lennie. Az állatgondozók ilyenkor dolgozhatnak párban, vagy akár hagyatkozhatnak távolról beadható nyugtató, altató gyógyszerek alkalmazására is. 

Tudod-e, miért van szükség állatkertekre?

Az állatkert egy olyan intézmény, amely különböző érdekes, hasznos, vagy védelemre szoruló állatokat tart fogságban és mutat be a látogató közönségnek. A modern állatkertek célja a közönség szórakoztatása mellett a tájékoztatás, informálás is. A legtöbb állatkert részt vesz a természetvédelemben, valamint olyan programokat működtet – vagy vesz részt ezekben más intézményekkel együtt –, melyek a veszélyeztetett, kihalás küszöbén álló állatfajok megmentésével foglalkoznak. Az állatkertek feladata az állatok tanulmányozása és a környezettudatosságra való nevelés is.

Mit gondolsz, hazánkban hol van lehetőség állatgondozóként elhelyezkedni?

Hazánkban húsznál is több olyan intézmény működik, amely vadállatok bemutatásával foglalkozik. A Fővárosi Állat- és Növénykert ezek közül minden bizonnyal a legismertebb, de érdekes és vonzó látványt, szórakozást nyújt például a veszprémi, nyíregyházi, győri, vagy a debreceni állatkert is. Különleges gyűjteménnyel büszkélkedhet például a Pusztai Állatpark Hortobágyon, mely többek között ősi magyar háziállatokat mutat be. A budapesti Tropicariumban a víz alatti világgal ismerkedhetünk meg, Veresegyházán pedig medvepark működik nagy érdeklődést keltve. A Budakeszi Vadasparkban főleg erdei állatokat láthatunk, de létezik vidrapark és látogatható struccfarm is Magyarországon.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 •       www.zoo.hu - Magyar Állatkertek Szövetsége
 •       www.mvaat.dev3.com - Magyar Vad- és Állatkerti Állatorvosok Társasága
 •       Dukát (szerk.): Állatkerti állattartás alapjai. MÁSZ, FÁNK. 2000.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 •       www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozásbemutató anyagokkal
 •       www.nive.hu – itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája
 •       www.eniskolam.hu
 •       www.szakmavilag.hu
 •       www.mileszel.hu

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Mihály állatkerti állatgondozóként dolgozik tizenöt éve. Kérdésünkre a következőkben összegzi munkájának kihívásait: „Számomra az a munka egyik legnagyobb kihívása, hogy minél jobban megismerjem az állatokat, amelyek gondozását rám bízták. A tapasztalat sokat segít, és gyakran a szakirodalmat is tanulmányozom, hogy megértsem az állatok szokásait, élelmezési szükségleteit. A másik nagy kihívás, amit meg kell említenem, az a látogatók viselkedése. Az állatok egészségének megőrzése az én felelősségem is, és ehhez hozzátartozik, hogy minden lehetséges módon megelőzzük az állatok nem megfelelő ételekkel való etetését, kivédjük, hogy idegen tárgyakat dobáljanak be, és kopogással, villogtatással piszkálják, zavarják őket.