Tartsd velünk az irányt!

Állatorvosi asszisztens

Állatorvosi asszisztens

FEOR:
334100
Foglalkozási terület:
Mezőgazdaság
Képzés típusa:
Szakképzés ()

Bevezető

Találkozott már veszett rókával?

A veszettség egy vírus által okozott fertőzés, mely emlősök között terjedhet; agy- és gerincvelő-gyulladást okoz. A be nem oltott embereknél a betegség legtöbb esetben halállal végződik. Az idegrendszeri tünetek kialakulása előtt egy oltássorozattal megelőzhető a betegség kialakulása. A fertőzés leggyakrabban veszett állat harapásával, nyál útján terjed. Tünetei: nyálfolyás, depresszió, ingerlékenység, végtaggörcs, bénulás. Állatoknál a fajra nem jellemző viselkedésre fontos figyelni. Leggyakoribb vírushordozók a húsevők, pl. a róka, valamint a kutya és a macska. A fertőzések elkerülése érdekében kötelező a háziállatok évenkénti oltása.
 
Mi a különbség az állatkínzás és az állatbántalmazás között?
Az 1998-ban elfogadott állatvédelmi törvény rögzíti az állatvédelem szabályait. Meghatározza a védelem alapvető szabályait és ezek megszegésének következményeit. A törvény állatkínzásnak minősíti az állatok indokolatlan bántalmazását, melynek következtében az állat maradandó károsodást szenved, vagy elpusztul. Állatbántalmazásnak minősül, ha az állatot elűzik, kiteszik, vagy épsége tartósan hátrányosan megváltozik. Az állatkínzás és az állatbántalmazás tilalmát a fenti törvényben rögzítették. Ezen tevékenységek büntetését a Büntető Törvénykönyv szabályozza. 

Foglalkozás jellemzői

Az állatorvosi asszisztens az állatorvos munkáját segíti, házi kedvencek és haszonállatok gyógyításában, kezelésében. A feladatok egy részét önállóan látja el, ilyen lehet az állatok vizsgálatra történő előkészítése, az ápolt állatok etetése. A szükséges gyors laboratóriumi vizsgálatokat elvégzi. Az adminisztrációs jellegű tevékenységek és az ezekkel kapcsolatos bizonylatok, feljegyzések elkészítése is feladatát képezik.

Melyek a jellemző feladatok, tevékenységek ennél a foglalkozásnál?

Az állatorvosi asszisztens feladatait befolyásolja, hogy munkáját állatkórházban, rendelőben, városban vagy vidéken végzi. Elsősorban a beteg állatok gyógyításában vesz részt, de a megelőző oltások, az állatok chippel történő ellátása is munkájának része. Az állatorvosi asszisztens munkája során leggyakrabban a következő tevékenységeket végzi:

 • Kezeléseket végez az állaton. Az állat egészségi állapotának megfelelő kezelést biztosítja, beadja a szükséges gyógyszert, időszakos ellenőrzéseket végez. A tömeges kezeléseket az állatorvos megbízása alapján végrehajtja – például oltások beadása.
 • Előkészíti a vizsgálati területet. A szűrő és diagnosztikai vizsgálathoz azonosítja az állatot, megtisztítja a vizsgálandó területet, szükség esetén rögzíti az állatot.
 • Segédkezik a műtéteknél. Szükség szerint előkészíti az állatot a műtétre, segédkezik annak lebonyolítása során, majd gondoskodik a szükséges utókezelésről.
 • Laboratóriumi munkát lát el. Méréseket végez az állatokon, bevizsgálja a levett mintát. Elhullott állat esetében az állatorvos munkáját támogatja a boncolás folyamatában.
 • Állatjóléti és higiéniai előírásokat követ. A rábízott állatokat takarmányozza, hatósági élelmiszer-higiéniai előírások betartását ellenőrzi, zavaróan viselkedő állatokat figyel meg.
 • Járványvédelmi tevékenységet végez. Szükség esetén gondoskodik a beteg állatok elkülönítéséről, irányítja az állattartó telepek fertőtlenítését, az elhullott állatok eltávolítását.
 • Adminisztrációs munkát végez. Számítógépes adatnyilvántartást, jelentést készít, hogy az állatok egészségügyi állapota nyomon követhető legyen az évek folyamán.

Milyen anyagokkal, eszközökkel kell dolgozni?

Az állatorvosi asszisztens speciális állatorvosláshoz kifejlesztett eszközöket használ munkája során, többek között:

 • állatgyógyászati eszközök:
  • xenon otoszkóp – a fülek állapotának vizsgálatához;
  • szájterpesztő – gyógyszerek beadásához;
  • műtéti eszközök, például: szike, olló, sebvarró tű;
  • gyógyszerek, fertőtlenítő anyagok;
  • mikrochip beültető tű és mikrochip leolvasó;
 • állatrögzítéshez szükséges eszközök és anyagok;
 • számítógép és szoftverek;
 • telefon;
 • szakirodalom;
 • irodaszerek.
Szükség esetén igénybe vesz röntgengépet, laboratóriumi eszközöket, kötszereket. A nyilvántartások vezetéséhez elsősorban számítógépet, tollat, papírt használ.
 

Hol végzi a munkáját?

Az állatorvosi asszisztens attól függően, hogy milyen szakterülettel foglalkozik, dolgozhat zárt térben – irodában, rendelőben, kórházban –, vagy a szabadban – ezt utóbbi akkor jellemző, ha haszonállatokkal dolgozik. Munkája jellege szerint sok időt tölthet utazással - például ha házaknál, gazdaságokban lát el állatokat.

Milyen munkaidő beosztásban dolgozik?

Az állatorvosi asszisztens munkaideje jellemzően rögzített, a normál munkarendnek megfelelően alakul, azaz heti 40 órás munkaidő hétfőtől péntekig. Azonban ha olyan állatorvos mellett dolgozik, aki hétvégén is ellátja az állatokat, akkor dolgozhat több műszakban, vagy ügyeletesként akár hétvégén, ünnepnapokon is.

 

Milyen környezeti ártalmakkal, veszélyekkel járhat a munkavégzés?

Amennyiben minden előírást és intézkedést betart, úgy a jellemzően rendelőben, zárt térben dolgozó állatorvosi asszisztens munkájára nem jellemzőek a környezeti ártalmak, veszélyek. Számolnia kell azonban a kiszámíthatatlan, beteg állatok rúgásaival, harapásaival. A terepre, külső helyszínekre kijáró munkatársnak ezen felül számolnia kell az időjárási viszontagságokkal is, melyek nehézséget okozhatnak. Ez ellen a megfelelő öltözék és felkészülés jó védelmet nyújt. A tartós állómunka, sok járás, az állatok emelése komoly megterhelésnek teheti ki a hátat és a gerincoszlopot. A vírusfertőzések egy része emberekre is ártalmas lehet, így ilyen esetekben, valamint a használt vegyi anyagok kezelése során különösen fontos a biztonsági előírások betartása, illetve védőruha, védőfelszerelések alkalmazása.

 

Milyen fizikai és pszichikai nehézségek adódnak a munka során?

Az állatorvosi asszisztens munkája szellemi munka, amely sok esetben járhat közepesen nehéz fizikai megterheléssel is. Az ülőmunkával, a számítógép használatával járhat derék- és szemfájdalom, ennek elkerülése érdekében fokozottan ügyelni kell a szem pihentetésére és a munka utáni megfelelő mennyiségű mozgásra.

A folyamatos készenlétben állás, a felmerülő problémák megoldása és az állattartókkal való kapcsolattartás okozhat szellemi kifáradást. E pszichikai nehézségek kezelésére megoldás lehet a testmozgás, a szabadidőben történő aktív pihenés.

A munkavégzés során kikkel kerül kapcsolatba?

Munkája során folyamatos kapcsolatban áll a kezelt állatok gazdáival, továbbá napi szinten együttműködik:

 • állatorvossal;
 • vezetőjével;
 • kollégákkal;
 • áru-, eszköz- beszállítók munkatársaival;
 • hatóságokkal.

Munkaerő-piaci helyzet

Hogyan alakult az átlagkereset a foglalkozás esetén?

Az állatorvosi asszisztens országos átlagkeresete havi bruttó 176.000 forint, ez az elmúlt években nem mutat jelentős változást. Amennyiben az állatorvosi asszisztens munkáját közalkalmazottként végzi (szemben a magánrendelésekkel), úgy keresete a közalkalmazotti bértábla függvénye. Az átlagkereset a munka jellegétől, a szakmai tapasztalattól, életkortól, illetve a földrajzi elhelyezkedéstől függően havi bruttó 136.000 és 212.000 forint között mozoghat. 

Rövidtávú előrejelzés a foglalkozás iránt mutatkozó keresletről

A felmérések azt mutatják, hogy a szakma növekvő népszerűségnek örvend. Az állatorvosok szívesen dolgoznak képzett munkatárssal, mivel az az ő munkájukat is gyorsítja. Az elkövetkezendő évekre vonatkozóan még növekvő elhelyezkedési lehetőségekkel is számolni lehet. Ez főképp azok számára jelent pozitív kilátást, akik valamely területre szakosodnak.

Követelmények

Milyen kompetenciákra van szükség ehhez a foglalkozáshoz?

Az állatorvosi asszisztens tevékenysége akkor sikeres, ha feladatait az elvárásoknak megfelelően ellátja és ehhez megfelelő szakmai ismertetekkel rendelkezik. Ehhez a következő készségekre, képességekre támaszkodhat:

 • Felelősségtudat, hiszen állatok egészségéért felel, azok gyógyításában vesz részt;
 • Kézügyesség, a kezelések elvégzéséhez szükséges aprólékos mozdulatok könnyed végrehajtása érdekében;
 • Fizikai erőnlét, amire szükség lehet az ideges, ingerült állatok lefogása, kezelésre történő előkészítésük során;
 • Figyelem, mert az állatorvosra, az állatokra, illetve például a műtétek során az aprólékos munkákra nagyon oda kell figyelnie;
 • Empátia, amivel képes az állatok gazdáinak problémáit, érzéseit megérteni, velük együttérezni;
 • Digitális kompetencia, mert munkája során számítógépet kell használni, pl. az adminisztráció vezetésekor.
 

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Az állatorvosi asszisztensi munka speciális jellegű, mivel végezhető rendelőben és terepen is, így az egészségügyi követelmények is többrétűek. Az általánosságban megfogalmazott elvárások a következők:

 • ép karok és ujjak – a műszerek, eszközök biztonságos megtartásához, kezeléséhez;
 • jó látás – a kezelések, kötözések során szükséges;
 • jó hallás és tiszta beszéd – az egyértelmű kommunikáció végett;
 • jó állóképesség – a hosszan tartó műtéteknél, de a külső munkáknál is hasznos;
 • fizikai erőnlét – hiszen ezzel biztosíthatja az állatok biztonságos lefogását, megtartását, emelését.
Hallássérültek a sérülés típusától és mértékétől függően, gyógyászati segédeszköz használatával képesek e szakmában dolgozni, adott részfeladatokat elvégezni.
 

Milyen tantárgyakban kell eredményesnek lenni?

Az állatorvosi asszisztensi szakma elsajátítását a következő tantárgyakban való jártasság segíti:

 • biológia–egészségtan – az állatok szerveinek megismeréséhez;
 • természetismeret – a kezelt állatok viselkedésének megértését segíti elő;
 • környezetismeret – a terepen végzet munkában jelenthet előnyt.
 

Milyen érdeklődési irányultság szükséges ehhez a foglalkozáshoz?

Az állatorvosi asszisztensi munka betöltéséhez az ideális érdeklődési irányultságú szakember szereti az állatokat, szívesen foglalkozik gyakorlati problémák megoldásával, kivitelezésével és szereti, ha munkájának rövid időn belül látható eredménye van. Ehhez örömmel alkalmaz különböző eszközöket és eltérő anyagokat. Biztonságot jelent számára, ha tisztában van teendőivel, ha tudja, mit várnak el tőle, legyen szó adott tevékenységről vagy határidőről. Szívesen dolgozik megadott utasítások szerint, elfogadja mások irányítását és felügyeletét. Többnyire megszokott megoldásokat alkalmaz, és jobban kedveli azokat a feladatokat, amelyek előre láthatóak, kiszámíthatóak. Szereti befejezni az elkezdett munkát, zavarja, ha a munkavégzés folyamatát meg kell szakítani.

 • Tárgyias;
 • Megvalósító.
 • Tárgyias
 • Megvalósító

Mi jellemző a Állatorvosi asszisztens munkájára?

Globális gondolkodásmód (20%)
(20 - 80)
Aprólékos megoldások (80%)
Változatos (87%)
(87 - 13)
Monoton (13%)
Végrehajtó (80%)
(80 - 20)
Irányító (20%)

Mennyire illik hozzád?

Képzés

Milyen képzés szükséges a foglalkozás betöltéséhez?

Szakképesítés neve és OKJ száma:
Állattenyésztő és állategészségügyi technikus (54 621 01)

Szakképesítés neve: Állattenyésztő és állat-egészségügyi technikus

A szakképesítés OKJ száma: 54 621 01
Az állatorvosi asszisztensi munkakör betöltéséhez az Állattenyésztő és állat-egészségügyi technikus emeltszintű szakképesítés megszerzése szükséges.

Milyen iskolai előképzettségre van szükség?

Az Állattenyésztő és állat-egészségügyi technikus szakképzés megkezdésének feltétele az érettségi végzettség megléte.

Hol és mennyi ideig kell tanulni?

Az állattenyésztő és állat-egészségügyi technikus szakképesítés iskolarendszerű képzés keretében szerezhető meg, két év alatt. A képzés során 40%-ban elméleti oktatás folyik az iskolában vagy az elméleti képzőhelyen. A képzés 60%-át gyakorlati munkahelyen – pl. állatorvosi rendelőben – töltik a tanulók.

Milyen tantárgyakat kell tanulni?

A szakképzés során a tantárgyak szorosan a szakterülethez kapcsolódnak, illetve a sikeres vállalkozás alapjait tanítja meg a hallgatóknak:

 • Takarmányozástan és általános állattenyésztés;
 • Állattenyésztés és állategészségügy műszaki alapjai;
 • Állategészségtan;
 • Állattenyésztés;
 • Vállalkozási, kereskedelmi alapok;
 • Foglalkoztatás I.;
 • Foglalkoztatás II.;
 • Munkahelyi egészség és biztonság.
 

Milyen lehetőségeket nyújt ez a végzettség? Milyen karrierút áll előttünk, ha ezt a foglalkozást választjuk?

A szakképesítés megszerzése után a szakember többek között a következő munkakörökben helyezkedhet el:

 • Állategészségőr;
 • Állat-egészségügyi asszisztens;
 • Állat-egészségügyi szaktechnikus;
 • Állat-egészségügyi technikus;
 • Állatklinikai asszisztens;
 • Állatkórházi ápoló;
 • Állatorvosi szaksegéd (felcser);
 • Betegállat-gondozó;
 • Boncolási asszisztens (állatorvosi);
 • Egészségügyi állatgondozó;
 • Felcser (állatorvosi);
 • Gyógyszeres állatgondozó;
 • Inszeminátor;
 • Kutyapszichológus;
 • Mesterséges megtermékenyítő (állatorvosi);
 • Ondóvevő (állatorvosi);
 • Sterilizációs asszisztens (állatorvosi).
Rokonfoglalkozások
Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó egyéb foglalkozások:
 • 2241-00 Állatorvos;
 • 3131-00 Mezőgazdasági technikus.

Rokonfoglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó egyéb foglalkozások:

Tájékozódási lehetőségek

Tájékozódási lehetőségek

Speciális tájékozódási lehetőségek a szakmáról:
 • www.allatvedo.lap.hu
 • www.maok.hu ­– Magyar Állatorvosi Kamara
 • www.idosallatok.hu – Alapítvány az idős és sérült állatokért honlapja
 • Csányi: A kutyák szőrös gyerekek. Libri Kiadó. 2011.
 • Burnie: Állatok. A gerinctelenektől az emlősökig. Gabó kiadó 2004.
 • Csányi-Gere: Gazdasági állatok viselkedése 1. Általános etológia. Szaktudás Kiadó Ház Rt. 2002.
 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok pályaválasztáshoz:
 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok munkaerő-piaci információkhoz:
 • www.munka.hu – a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapja: foglalkoztatáshoz kapcsolódó információk, Munkaügyi Központok elérhetősége
 • https://vmp.munka.hu/ - a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Virtuális Munkaerőpiac Portálja: álláskeresési oldal munkaadók és munkavállalók számára
 • www.ksh.hu– a Központi Statisztikai Hivatal honlapja, számtalan adat, információ, kimutatás, többek között a munka világával kapcsolatban
 • Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere – FEOR-08 (www.ksh.hu/osztalyozasok_feor_menu)
 • www.hrportal.hu – hírek, információk, kalkulátorok a HR világából, Munka törvénykönyve
 • www.karrierplusz.hu/ - a hvg Karrier Plusz kiadvány online verziójának elérhetősége
 • www.ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=hu– az európai állás- és tanulmányi lehetőségekkel kapcsolatos információk felkutatását megkönnyítő portál

További érdekességek

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Júlia, állatorvosi asszisztens mesélt kérdésünkre munkájáról: ”Nagyon szeretem az állatokat, ezért választottam ezt a munkát. Eszembe sem jutott, hogy az előttem álló nehézségekre gondoljak. Az állatok gazdái is furcsállták, hogy a mikrochipet vagy oltást nem a megszokott orvos intézi, de az orvos kollégák is meglepődtek kezdetben, hogy képesítésemmel sok munkát biztonsággal át tudok vállalni tőlük. Saját tevékenységem elfogadtatása nagy kihívást jelentett, de ma már örülhetek a napi munka sikerélményeinek. Szeretek a tanyán dolgozó emberekkel is találkozni, bár igaz, ott az orvosi szaknyelvet kevésbé használhatom, Időbe telt, míg megtanultam azokat a szófordulatokat, amiket ők mondanak. Szerencsére a gazdák mindig segítségemre vannak egy-egy nagyobb állat lefogásában, befogásában, mert ahhoz sajnos nem mindig vagyok elég erős.”

Tudja-e, miért kell az állatokba mikrochip?

A gazdák, tulajdonuk védelme érdekben, már évszázadok óta megjelölték haszonállataikat. Általában tüzes vassal bélyegezték meg azokat, vagy bilétát tettek a fülükbe. A kutyák közül csak a fajtatisztákat regisztrálták, a keverék kutyák azonosítása nem volt megoldva. A mikrochip elterjedése lehetővé tette hazánkba is az azonosításra történő felhasználását. A nyilvántartási rendszer kialakításával lehetővé vált, hogy 2013-tól hazánkban kötelező a kutyák chippel való ellátása. Így az elkóborolt, elveszett és befogott állatról gyorsan meg lehet tudni, hogy ki a gazdája, és megoldható a gyors hazajuttatása.

Mit gondol, miért veszélyes a kullancs az állatokra?

A kullancs az emlősökön élősködő ízeltlábú vérszívó. A kullancsok fejlődésük során találkoznak kórokozókkal, melyektől fertőzővé válnak, ezzel okoznak betegséget a szervezetben. A fertőzésre a kutyák és a kutyafélék a legfogékonyabbak. A kutyák fertőzöttsége a kullancsok aktivitásától függően tavasszal és ősszel a legmagasabb. A fertőzés két-három hetes lappangás után súlyos klinikai tünetekkel jelentkezik, de az állatok időben elkezdett orvosi kezelésével megelőzhető elpusztulásuk.

Hallott már az Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságról?

Az Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság feladata sokrétű. Egyrészt koordinálja és ellátja az országon, illetve az EU-n belül a járványüggyel és az állatvédelemmel kapcsolatos feladatokat, másrészt felügyeli, szabályozza a harmadik országba irányuló állat és szaporítóanyag szállításokat. Biztosítja a nyilvántartáshoz szükséges informatikai hátteret és szakembereket. Mind a két típusú tevékenységének fontos része az események nyomon követése az esetleges hibák elkerülése érdekében. 

Ön szerint hasznos az állatterápia?

Az állatok nem ítélkeznek, és nem kritizálnak. Az állatok nagyon bíznak az emberben és segíteni is tudnak az embernek önbizalma fejlesztésében, a lelki egyensúly fenntartásában. Oldják a feszültséget, szorongást, kiegyensúlyozottabbá teszik az embereket. Az állatterápia számtalan területen használható, ilyenek például tanulási problémák, családi feszültségek, lelki terhek, fejlődési rendellenességekkel élők, mozgássérültek. Az állat oly módon érzékeli az ember szükségleteit és reakcióit, ahogyan egyetlen kezelőorvos sem képes.

Munkaadók mondták

Vissza az listához