Tartsd velünk az irányt!

Rendezvények

Budapest, 2015.10.12.

A pályaválasztást, munkaerő-piaci eligazodást, foglalkoztatási trendeket, új szakmákat és kurrens vállalatokat számos szakmabeli rendezvényen lehet megismerni. Diákoknak, fiatalabb munkavállalóknak, vállalati HR-seknek és külsős szakembereknek egyaránt rendeznek eseményeket, kiállításokat. Karrierbörzék és expók már sok éve vannak, de amíg korábban inkább multinacionális nagyvállalatok bemutatkozó- és toborzó- piacaként funkcionált, manapság már inkább szakmai események számítanak.

Állásbörzék, karrierexpo-k

Az elmúlt 8-10 évben ezeken a rendezvényeken megjelentek az állami szféra vállalatai is, valamint szakmai kiállítók és humánerőforrás-tanácsadók is részt vesznek. Pályakezdőknek és szakmát váltóknak adnak karrier-tanácsokat, önmenedzselési technikákat mutatnak be. A honlapunkra látogató szakembereknek javasolt az ilyen (általában ingyenes) rendezvényekre kilátogatni, mert egyrészt a számos kiállító tükrében feltérképezhető, mely cégek tartanak szinte folyamatos toborzást, látható milyen tanácsadói standokat keresnek fel (hol van “tömeg”), és ki a célközönség. Egyetemek is megjelennek, mint kiállítók, amelyek információt nyújthatnak a kilátogató diákoknak az adott képzésről, de szakembereknek is, milyen készségekkel számolhat, amikor ottani diplomással konzultál, vagy munkaadóknak, megismerni a kapott képesítést, az esetleges változásokat, elvárásokat. A börzéket gyakran kísérik szakmai workshop-ok, ahol szűkebb körben kifejezetten szakmai előadások zajlanak, az adott trendeket, változásokat érintő témákban. A műhelyfoglalkozások után lehetőség van az ott előadást tartó szakemberrel személyesen is konzultálni.

Karriernapok

A karriernapok hasonlítanak az állásbörzékre, sokszor a börzék keretein belül rendezik őket, de önálló rendezvényként is előfordulnak. A karriernapok célja, hogy segítséget nyújtson a látogatóknak az álláskeresésben és a karrierépítésben. Ezeken a napokon már az egyes szakmában lehet elmélyülni, így olyan szakembereknek ajánlható, akik kíváncsiak a karrier rejtelmeire és szívesen hallgatják meg toborzási specialisták, pszichológusok, tanárok előadásait ebben a témában.

A kísérő előadásokon lehet tájékozódni például a külföldi munkavállalásról, ösztöndíjakról, munkajogi kérdésekről. Egyre gyakoribbak az ún. meetup-ok, olyan kis csoportos beszélgetések, amelyeket az adott témában jártas moderátor koordinál. A találkozás célja, hogy akik az adott téma iránt érdeklődnek, megoszthassák egymással tapasztalataikat, feltehessék kérdéseiket, és megoldást találjanak problémáikra a hasonló cipőben járó résztvevők segítségével.

Nyílt napok

A középiskolai nyílt napok szintén biztosítják annak lehetőségét, hogy egy szakember találkozzon a tanárokkal, az iskola diákjaival, és tájékoztatást kapjon az intézményben folyó oktatásról, pályaorientációs munkáról. Ezeken túl bepillanthat az iskola mindennapjaiba is, illetve akár tanórákon is részt vehet, betekintést nyerve az ott folyó munkába. Az egyetemi nyílt napok hasonlóak, bár ott a képzésről történő tájékoztatásra helyezik a hangsúlyt. A középiskolai nyílt napok jellemzően ősszel vannak, novemberig bezáróan, az egyetemi nyílt napok a felvételit megelőző hónapokban, többnyire decemberben.

Nyílt napokat szoktak vállalatok, cégek is rendezni (néha egy-egy fesztivál keretében). Ilyenkor az adott vállalat működéséről lehet kapni belső információkat is (pl. fővárosi közüzemi cég, vagy nagyvállalat, mint az Univer), vagy kereskedők mindennapjaiba látunk bele (autószalonok gyakran tartanak nyílt napot), de intézmények is engednek a kulisszák mögé látogatókat, pl. idősek otthona, szennyvíztisztító telep. Az ilyen eseményre delegált ottani szakmabeli munkatársnak lehet feltenni pályaválasztással, munkavállalással kapcsolatos kérdéseket is.

Üzemlátogatások

Az üzemlátogatás során a kiválasztott szakmát, annak jellegzetességeit, az elsajátításhoz szükséges készségeket és munkakörülményeket valós körülmények között, a munkavégzés helyszínén lehet megismerni. A program bővíti a tanácskérő szakmaismeretét, melyhez a fogadó munkaadók biztosítanak élményszerű bemutatókat.

Elérő programok

Különféle szakmai programokon vehetnek részt azok a szakemberek is, akik segíteni tudnak abban, hogy milyen szakmát tanuljon, milyen pályát válasszon a tanácskérő fiatal.

A szakmai programok több esetben pályaválasztási kiállításhoz is kapcsolódhatnak, és a kiállítás keretein belül, vagy attól elkülönülve, más időpontban és helyszínen kerülnek megszervezésre. Ezek a rendezvények hozzájárulnak ahhoz, hogy a pályaválasztás előtt álló osztály osztályfőnökei, tanárai és a diákok szülei minél hatékonyabban tudják támogatni a pályaválasztás előtt álló fiatalt a sikeres iskola- és pályaválasztásban.

Ezeken a programokon szakértők előadást tartanak és tanácsokat adnak a felnőtteknek, akik a felmerülő kérdéseikre választ kaphatnak.

Szakma Sztár Fesztivál

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara minden évben megrendezi a Szakma Sztár Fesztivált, melyen az érdeklődő iskolák diákjai, az osztályok, csoportok (jellemzően 6.-7. osztályosok és középiskolások) ingyenesen vehetnek részt.

A rendezvény egyben az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) országos döntőjének helyszíne. A különféle iskolákban, különféle szakmákat tanuló diákok minden évben összemérik tudásukat ezen az országos versenyen, melynek győztesei azok a tanulók, akik a legügyesebbek a tanult szakmájukban. A versenynek van egy elméleti része, ahol tételek alapján kell számot adni a szakképzés során az adott szakmából tanultakról, ezt követi a gyakorlati bemutató. A versenyzők mögött támogatók, szponzorok állnak, amelyek az adott szakterületen tudják a versenyzőnek biztosítani az anyagi és tárgyi feltételeket. A verseny elődöntőit - a hagyományoknak megfelelően - országosan a területi  kamarák szervezik és bonyolítják le, a budapesti döntő a szakmai megmérettetés mellett a Szakma Sztár fesztivál keretében zajlik, három napon keresztül. A versenyeken nem csak a tehetséges fiataloknak adnak bemutatkozási lehetőséget, hanem a jövő generációjának is példát akarnak mutatni, hogy készségekkel, szaktudással milyen lehetőségeik vannak. Ugyanakkor a szponzorként jelen lévő vállalatok a helyszínről a már ide kijutott „top” szakemberekből is tudnak leendő munkavállalókat toborozni. A versenyszámok egyben bemutatók is, ahol a résztvevők sokszor csapatszellemből, minőségből, és speciális feladatmegoldásból is vizsgáznak. A győztesek továbbjutnak a kontinensviadalra, az Euroskills-re, majd előválogató után a világversenyre is (Worldskills). Laikusoknak is élmény a sok ezer diák okozta versenyhangulat, de szakembereknek is érdekességet és tapasztalatot jelent a megmérettetés, vállalati háttér és a szakmai seregszemle.

Vissza a hasznos információkhoz