Tartsd velünk az irányt!

Foglalkozás adatlap

Foglalkozas adatlap
Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó, -tartósító
711200
Ipari és építőipari foglalkozások
Élelmiszer-ipari foglalkozások
Élelmiszergyártók, -feldolgozók és -tartósítók

A gyümölcs- és zöldségfeldolgozó, -tartósító szakember általában olyan élelmiszergyártó cégnél végzi munkáját, ahol gyümölcs és zöldségféléket tartalmazó termékeket állítanak elő. A nagy konzerv- és hűtőgyárakban ugyanúgy szükség van munkájára, mint a házi készítésű termékeket előállító kisebb vállalkozásoknál. Feladata többek között a gyümölcsök és zöldségek átvétele, minősítése, tárolása, tisztítása és a technológiai műveletek szakszerű végrehajtása. Önálló vállalkozóként is tevékenykedhet.

  • Átveszi a nyers zöldségeket és gyümölcsöket, majd minőség szerint osztályozza azokat. 
  • Eltávolítja a szennyeződéseket, megtisztítja a héjaktól, magoktól, száraktól.
  • Gőzöli, süti, főzi, valamint szűréssel, derítéssel, szárítással vagy savanyítással feldolgozza a nyersanyagokat.
  • A termékeket csírátlanítja vagy konzerválószerekkel tartósítja. A fagyasztásra szánt termékeket természetes körülmények között hirtelen -30oC, -35oC-ra lehűti.
  • Az elkészült termékeket csomagolja – fémdobozokba, üvegekbe, alumínium- vagy műanyag fóliába.
  • Minőségellenőrzés céljával mintát vesz a termékből a gyártás különböző szakaszaiban, és annak eredményét dokumentálja.
  • A gépeket, eszközöket és berendezéseket felügyeli, karbantartja.

OKJ szakképesítés

Név: Élelmiszeripari szakmunkás

Szint:Középfokú

  • Munkakörnyezet:tevékenységét jellemzően zárt térben, üzemben vagy belső csarnokban végzi, de időnként a szabadban is elláthat feladatokat. Önálló vállalkozóként a munkavégzés helyszíne változatosabb, pl. a beszállítókkal történő tárgyalások miatt, így akár utazással is járhat.
  • Munkaidő:jellemzően heti 40 órát dolgozik, hétfőtől péntekig. A friss zöldség és gyümölcsfélék tartósításának csúcsidénye tavasztól őszig tart, ebben az időszakban előfordul, hogy több műszakban lehet csak elvégezni a megnövekedett munkamennyiséget. 

A gyümölcs- és zöldségfeldolgozó, -tartósító munkakör betöltéséhez az alábbi követelményeknek kell megfelelni:

  • ép végtagok és ujjak, többek között a nyers termékek osztályozásakor;
  • jó látás és színlátás, hogy a nyersanyagok és késztermékek minőségét képes legyen ellenőrizni;
  • pozitív ízérzékelés, ugyancsak a minőségellenőrzés során;
  • egészséges légzőszervek, az élelmiszerekkel való munkavégzés végett;
  • egészséges szív- és keringési rendszer, a fizikai igénybevétel miatt;
  • ellenálló-képesség, elsősorban az eltérő tartósítószerekkel szemben.

Fertőző betegséget hordozó pályázókat nem alkalmazhatnak ebben a szakmában. 

Bizonyos részfeladatokat, egyéni elbírálást követően, hallássérültek is végezhetnek.

  • Tárgyias
  • Megvalósító
    • Önálló, Csoportos
    • Gondolatokra irányuló, Gyakorlatias
    • Irányító, Végrehajtó
    Kompetenciák
    Betölthető munkakörök