Tartsd velünk az irányt!

Az online tanácsadás bemutatása

Fejleszteni szeretné szakmai ismereteit, készségeit? Esetleg úgy érzi, hogy szakemberként olyan problémába ütközött, melyhez kikérné egy másik szakember véleményét, tanácsát? Azonban egy személyes találkozás nehezen lenne megoldható?

Akkor az online tanácsadás lehet az Ön számára a jó megoldás.

Online tanácsadás? Olvassa el itt, hogy ez mit jelent pontosan!

Ma már szinte mindent elérhető az interneten keresztül. Információkhoz juthat hozzá, online vásárolhat, e-mailen, skype-on és különböző közösségi oldalakon keresztül oszthatja meg az önnel történő eseményeket, így tarthatja a kapcsolatot munkatársaival, barátaival, ismerőseivel.
Miért ne kérhetne online tanácsot, ha kérdése adódik például egy tanácsadói folyamatban? Online tanácsadáskor az interneten keresztül szakember kollégák segítenek önnek, hogy akár egy új nézőpontot kínálva, irányt mutatva inspirálják Önt a jó megoldáshoz felé vezető úton.

Nincs más teendője, mint hogy regisztráljon! Ezt követően azonnal, ingyenesen igénybe veheti a szolgáltatást! Ha már regisztrált, itt tud belépni.
 
Mindenekelőtt regisztrálnia kell honlapunkon, melyet ide kattintva azonnal megtehet. A szolgáltatás anonim, tehát Ön és a tanácsadó személye is ismeretlen marad.
Az online tanácsadás ingyenes, tanácsadóinknak a rendszeren keresztül teheti fel kérdéseit, írhatja le problémáit, amelyekre rövidesen válaszolunk. Az üzeneteket csak szakembereink olvassák, akiket köt a titoktartási kötelezettségük. A hozzánk küldött kérdéseket bizalmasan kezeljük, és nem tesszük közzé őket – csak amennyiben úgy nyilatkozik, hogy a feltett kérdéseit, illetve az arra kapott válaszokat mások is láthatják, vagyis publikussá akarja tenni őket.
Miért és mikor érdemes igénybe vennie az online tanácsadást?
• Ha kérdései vannak a pályaorientációs konzulensi, illetve tanácsadói munkája során.
• Ha kérdései vannak a pályaválasztással, továbbtanulással, felnőttkori tanulással kapcsolatban.
• Ha szeretne megalapozott döntést hozni pályaorientációt érintő szakmai munkája során, de bizonytalan, és nincs kihez fordulnia.
• Ha az induló képzések, illetve felsőoktatási szakok, vagy a különféle szakmák kapcsán kérdései vannak.
• Ha munkahelykereséssel, elhelyezkedéssel kapcsolatos kérdései vannak.
• Ha a lakóhelye közelében nincs segíteni tudó szakember, de szakmai kérdéseit szívesen megbeszélné egy kollégával.
Mielőtt belekezdene üzenete megírásába, először regisztráljon, majd nézzen körbe a Nemzeti Pályaorientációs Portálon, hiszen itt sok kérdésére választ kaphat.
A Kérdőívek menüpont alatt az összes korosztály számára készült, a Portálon fellelhető valamennyi kérdőív minta verzióját meg tudja tekinteni.
Amennyiben pedagógus szakemberként dolgozik, úgy arra is lehetősége van, hogy diákjait kompetenciáik mentén értékelje az  Általános Iskolás Kompetencia Kérdőív Pedagógus változat (éles és minta), vagy a Középiskolás Kompetencia Kérdőív Pedagógus változat (éles és minta) segítségével. Az Offline tanácsadás hatékonyságát értékelő kérdőívek  (éles és minta) segítségével pedig.....
Ezen kívül foglalkozásokat ismerhet meg a Foglalkozásbemutató filmek és Foglalkozás leírások megtekintésével, különféle Keresők  is segítenek a választásban.

Még mindig úgy érzi, hogy nem kapott választ kérdésére? Akkor az online tanácsadás segíthet önnek! Regisztráljon itt, vagy lépjen be.
1. Lépjen be!

Ahhoz, hogy igénybe vegye az online tanácsadást, regisztrálnia szükséges, melyet ide kattintva azonnal megtehet. Ha már korábban regisztrált, akkor lépjen be itt.
Belépés után Üzenetváltásaim menüpont alatt megnézheti eddigi levelezéseit, vagy új témakör választásával új tanácsadási folyamatot is kezdeményezhet.
2. Válasszon témakört!

Az online tanácsadás rendszerében a pályaorientációt érintő, előre meghatározott témakörökben tehet fel kérdéseket. Üzenete megírása előtt az alábbi témakörökből választhatja ki, ami Önt a leginkább érdekli, amelyikbe kérdése illeszkedik.
 
Általános iskolások pályaorientációja
Ebben a témakörben akkor teheti fel a kérdéseit, ha pályaorientációs szakmai munkája során általános iskolások pályaválasztásával, iskolaválasztásával kapcsolatos kérdése van.
Középiskolások pályaorientációja
Ebben a témakörben akkor indítsa el a kérdését, ha pályaorientációs szakmai munkája során középiskolások továbbtanulásával, pályaválasztásával vagy elhelyezkedésével kapcsolatos kérdése van.
Szakképzéssel kapcsolatos kérdések
Ebben a témakörben akkor indítsa el a kérdését, ha pályaorientációs szakmai munkája során a szakmaválasztással vagy a megfelelő képző intézmény kiválasztásával kapcsolatban merül fel kérdése.
Felsőfokú továbbtanulással kapcsolatos kérdések  
Ebben a témakörben akkor indítsa el levelét, ha pályaorientációs szakmai munkája során a felsőoktatási intézményekben való továbbtanulás, vagy a megfelelő szak és/vagy felsőoktatási intézmény kiválasztása  kapcsán szeretne kérdést feltenni. 
Felnőttkori tanulással kapcsolatos kérdések
Ebben a témakörben akkor indítsa el a kérdését, ha pályaorientációs szakmai munkája során felnőttkori tanulással kapcsolatban merül fel probléma, és az intézményrendszerrel, a lehetséges képzési helyekkel kapcsolatban szeretne tájékozódni.
Munkavállalással- álláskereséssel kapcsolatos kérdések
Ebben a témakörben akkor akkor indítsa el levelét, ha pályaorientációs szakmai munkája során az elhelyezkedéssel, munkavállalással kapcsolatban szeretne kérdést feltenni.

3. Írja meg a kérdését!

Miután elolvasta a témakörök leírását, és kiválasztotta a kérdésének megfelelő témakört, megírhatja üzenetét.
Az üzenet elküldése előtt még el kell döntenie azt is, hogy szeretné-e, hogy a kérdéseit és az arra kapott válaszokat Önön és a tanácsadón kívül láthassa-e más is, vagyis hogy az üzenetváltások publikusak legyenek-e vagy sem.
Itt szeretnénk felhívni a figyelmét az alábbiakra:
- A publikusnak indított kérdés állapotán nem lehet változtatni, vagyis ha az publikusnak indult, akkor a tanácsadási folyamat végéig az is marad.
- A publikus üzenet esetén egy moderátor jóváhagyása után jelenik meg az üzenet a Publikus témák menüpont alatt.

A regisztrációnál már elfogadott egy általános jogi és adatvédelmi nyilatkozatot. Kérdései feltevéséhez ezen kívül az Online tanácsadásra vonatkozó jogi és adatvédelmi nyilatkozat elfogadására is szüksége van.  
Az egyes üzenetek elküldésével igazolja, hogy a nyilatkozatot elolvasta, megértette és elfogadta.

4. Várja meg a választ!

Üzenete elküldését követően szakembereink egy héten belül válaszolnak.
Addig is nézelődhet, és hasznos információt szerezhet a hasonló kérdéseket érintő publikus üzenetváltások között a Publikus témák menüpontban.
5. Értékelje a tanácsadást!

Ha választ kapott a feltett kérdéseire, és további információra már nincsen szüksége, a tanácsadó lezárja a tanácsadási folyamatot. Miután az üzenetváltás lezárásra került, az üzenet státuszánál a lezárt jelző szerepel.
Ekkor lehetősége van a tanácsadás értékelésére, amelyet elégedettségedtől függően egy 1-től 5-ig terjedő skálán tud pontozni (5=teljesen elégedett a tanácsadással, 1= elégedetlen a tanácsadással). Az értékelés nem kötelező, de ezzel nagyban elősegíti, hogy egyre színvonalasabb szolgáltatást tudjunk nyújtani. Előre is köszönjük, hogy szán erre egy kis időt! Nekünk fontos a véleménye!