Tartsd velünk az irányt!

Kezdőlap

Kedves Szülő! Köszöntjük pályaorientációs portálunkon. Azzal, hogy felkereste portálunkat, az első lépést már meg is tette gyermeke sikeres pályaválasztásának támogatásáért. Az Ön tájékozottsága és biztatása jelentheti a szilárd alapot gyermeke elégedettségének és harmonikus fejlődésének. Célunk, hogy segítsünk Önnek a tájékozódásban, ezért ezen a portálon összegyűjtöttünk minden hasznos információt. Jó böngészést kívánunk!

Mit kínál a Nemzeti Pályaorientációs Portál a szülők számára?

A Nemzeti Pályaorientációs Portál (NPP) létrehozására a TÁMOP 2.2.2 „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” kiemelt program keretében került sor.

Fontos, hogy a pályaválasztással kapcsolatos kérdések már az általános iskolában napirendre kerüljenek, a döntések meghozatalában pedig a tanulók, a szülők és a pedagógusok együtt gondolkodjanak. A portál célja a pályaválasztás előtt álló tanulókat és a szülőket is segíteni az iskola- és pályaválasztásban. Ehhez a döntési szakaszhoz kínálunk a szülőknek hasznos információkat. Az Önök tájékozottsága biztos támasz lehet gyermekük számára.

Bővebben

Hogyan segíthetem gyermekem pályadöntését?

Ahhoz, hogy a fiatalok reális ismeretekkel rendelkezzenek, és megfelelő döntést hozzanak, már általános iskolás korban érdemes foglalkozni a pályaválasztással. A szülői segítség a tanulási és pályaorientációs folyamat során más és más feladatokra kell, hogy irányuljon.

 


Bővebben

Kérdőívek

Beszélgetett már gyermekével arról, hogy miben látja őt a legügyesebbnek? Töltse ki a kérdőívet és támogassa gyermekét önismerete fejlesztésében.

 


Bővebben

Foglalkozásbemutató filmek 

Szülőként biztosan tapasztalja, hogy a foglalkozások és a szakmák állandó változásban vannak napjainkban a munkaerő-piac igényeinek megfelelően. Ahhoz, hogy gyermeke jó esélyekkel induljon a munka világában, fontos, hogy ismerje az aktuális követelményeket, képzési útvonalakat és a foglalkozások jellemzőit. Hiteles és pontos információkért kattintsanak a foglalkozásbemutató filmjeinkre, és ismerjék meg szakemberek szemüvegén keresztül a különböző foglalkozásokat!

Bővebben

Foglalkozás leírások 

Gyermeke arról kérdezi, hogy mit csinál az optometrista vagy mennyit keres egy mérnök informatikus? Tekintsék meg a foglalkozás leírásokat és ismerjék meg a kiszemelt foglalkozáshoz szükséges képzési lehetőségeket, a foglalkozás sikeres gyakorlásához nélkülözhetetlen képességeket és a munkaerő-piaci keresletet. A leírások sok hasznos információt tartalmaznak. Minél több ismerete van gyermekének a szakmákról vagy foglalkozásokról, annál könnyebben választ pályát. 
Bővebben

Hasznos információk szülőknek 

Szülőként mit tehetek gyermekem sikeres iskola- és pályaválasztásának érdekében? Hogyan támogassam gyermekemet karrierépítésében? Itt egy helyen megtalálja mindazt, amit ezekről a témákról tudnia érdemes.
Bővebben

Hírek

Szakmai tájékoztató rendezvény a TÁMOP-2.2.2-12/1-2012-0001 „ A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” kiemelt projekt eredményeiről

2015. október 28-án került megrendezésre a TÁMOP-2.2.2-12/1-2012-0001 azonosítószámú „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” című kiemelt projekt szakmai konferenciája.

Bővebben

Közvélemény-kutatás: kutatási eredmény

Az életpálya tanácsadási szolgáltatások ismertségéről...

Bővebben

Lifelong Guidance System in Hungary: Evaluation of the Social Renewal Operational Programme Measure

Over the last decade, the policy theme of lifelong guidance has received increasing attention at both an international and European level. This has been influenced by major economic and technological changes that require more individuals to manage multiple career transitions throughout their working lives. Two Resolutions of the European Council...

Bővebben

Az élethosszig tartó pályaorientációs rendszer Magyarországon: A Társadalmi Megújulás Operatív Program kiértékelése

Az elmúlt  évtized során  az élethosszig tartó pályaorientáció, mint szakpolitikai  téma egyre  nagyobb figyelmet kapott mind nemzetközi, mind európai szinten. Mindezt erőteljes gazdasági és technológiai változások  idézték  elő,  amelyek  egyre  több  egyént  kényszerítenek  arra,  hogy  aktív  életük  során többször is pályát változtassanak. A...

Bővebben

TÁMOP-2.2.2-12/1-2012-0001 „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” kiemelt projekt záró konferenciája

2015. október 29-én került megrendezésre a TÁMOP-2.2.2-12/1-2012-0001 azonosítószámú „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” című kiemelt projekt záró konferenciája.

Bővebben

12. hálózati Plenáris Ülésés 1. Policy Review Meeting - ELGPN

2013. február 27-én és 28-án Dublinban került megrendezésre az Európai Pályaorientációs Szakpolitikai Hálózat 12. Plenáris Ülése, valamint a 2013-2014-re vonatkozó munkaprogram szerinti első Policy Review Cluster (PRC) Ülés.

A plenáris ülést követően egynapos nemzeti konferenc...

Bővebben

Workshop a Kereskedelmi és Iparkamarák Szakképzési- és Pályaorientációs Tanácsadói számára

2013. április 10-én került megrendezésre a TÁMOP 2.2.2 – 12 Projekt-végrehajtási Osztály és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara együtt működésében a Workshop a Kereskedelmi és Iparkamarák Szakképzési- és Pályaorientációs Tanácsadói számára című rendezvényünk. A résztvevők a kereskedelmi és iparkamarák pályaorientációs- és sza...

Bővebben

A Szak- és Felnőttképzési szaklapcsalád – kiemelten az Életpálya-tanácsadás folyóirat bemutató rendezvénye

2013. április 17-én a Nemzetgazdasági Minisztérium Szemere utcai Könyvtárának konferenciatermében került sor az Életpálya-tanácsadás folyóirat első számának megjelenése kapcsán megrendezett bemutatóra. A szaklap a TÁMOP-2.2.2-12/1 kiemelt projekt keretén belül, a Szak- és Felnőttképzési szaklapcsalád tagjaként jelent meg.

Bővebben

Pályaorientációs és Állásbörze a Corvin Plázában

Az előzetes adatok szerint mintegy 7000 látogató vett részt a Nemzeti Munkaügyi Hivatal és Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központ közös rendezvényén, a 2013. április 19-i Pályaorientációs és Állásbörzén a budapesti Corvin Plazában.

Bővebben

Megjelent az Életpálya-tanácsadás folyóirat második száma!

A TÁMOP-2.2.2-12/1-2012-0001 azonosítószámú „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” című kiemelt projekt keretében szerkesztett szaklap az életpálya-tanácsadás és a pályaorientáció témakörében közöl érdekes és naprakész információkat az érintett szakember...

Bővebben

Pályaorientációs programok az októberi Pályaválasztási Kiállításokon

Az idei őszi pályaválasztási kiállítások (PVK) időszakában a TÁMOP-2.2.2-12/1 kiemelt projekt munkatársai számos vidéki és budapesti helyszínen színes szakmai programot nyújtottak az érdeklődők számára. Ezek keretében a pályaorientációs szolgáltatások segítettek a pálya-, szakma- és iskolaválasztás előtt álló általános, közép- és felsőfokú oktat...

Bővebben

Elsöprő siker a Szakma Sztár Fesztiválon

2013. április 24. és 26. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban rendezték meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében a VI. Szakma Sztár Fesztivált, ahol lebonyolították a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) országos döntőjét is.

...
Bővebben

Pályaválasztási Kiállítások novemberben is!

Az őszi pályaválasztási kiállítások sorozata az októberi rendezvények után hasonló intenzitással folytatódott novemberben is.

A TÁMOP-2.2.2-12/1 kiemelt projekt munkatársai novemberben összesen hét vidéki helyszínen várták pályaorientációs szolgáltatásaikkal az érdeklődő résztvevőket. A diákok pályaismeretet bővítő játékos feladatokon ...

Bővebben

KÉPZÉSI FELHÍVÁS Elindult a Pályaorientációs konzulens és Nemzeti Pályaorientációs Portál felhasználó képzés

2014 februárjában elindult Pályaorientációs konzulens és Nemzeti Pályaorientációs Portál felhasználó című térítésmentes képzési programunk.

14. Plenáris Ülés és 4. Policy Review Meeting - ELGPN

 

Athénban rendezték meg 2014. február 19–20. között az Európai Pályaorientációs Szakpolitikai Hálózat (European Lifelong Guidance Policy Network, ELGPN) a 2013-2014-re vonatkozó munkaprogram szerinti, tizennegyedik Plenáris Ülését és negyedik Policy Review Cluster (PRC) Ülését. ...

Bővebben

Sikeresen lezajlott a SzakMázz! 2013

A SzakMázz! 2013 elnevezésű pályaválasztási programsorozat keretein belül kétnapos pályaválasztási kiállítást rendezett a Fővárosi Kormányhivatal Munkaügyi Központja a Corvin Plaza Bevásárlóközpontban október 3-án és 4-én. A rendezvény célja az volt, hogy segítséget nyújtson a szakma- és iskolaválasztás előtt álló általános- és ...

Bővebben

Megjelent az Életpálya-tanácsadás folyóirat harmadik száma

Újra, immár harmadik alkalommal vehetik kézbe az érdeklődők a TÁMOP-2.2.2-12/1-2012-0001 azonosítószámú „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” című kiemelt projekt keretében szerkesztett Életpálya-tanácsadás folyóiratot.

Bővebben

Sikeresen lezajlottak az elmúlt két hónap képzései

TÁMOP-2.2.2-12/1 kiemelt projekt keretén belül - a Nemzeti Munkaügyi Hivatal közreműködésével - 2014. február 13. és március 31. között már tizenhét csoport teljesítette sikeresen a Pályaorientációs konzulens és Nemzeti Pályaorientációs Portál felhasználó képzést.
 

Bővebben

Szakma Sztár Fesztivál 2015

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2015-ben nyolcadik alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV). Az országos döntőre a VIII. Szakma Sztár Fesztiválon 2015. április 27-29. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban került...

Bővebben

Lezajlott a Szakma mesterei kurzus befejező alkalma

A TÁMOP 2.2.2-12/1 kiemelt projekt keretei között megrendezésre került a „Szakma mesterei” kurzus második, befejező alkalma 2015. május 20-22. között. A „Szakma mesterei” programjain – az előző alkalomhoz hasonlóan-, delegáltak vettek részt Magyarország minden megyéjéből, öt szakterület intézményeit képviselve. A kurzus összesen...

Bővebben

Megjelent az Életpálya-tanácsadás folyóirat hatodik száma

Megjelent a TÁMOP-2.2.2-12/1-2012-0001 azonosítószámú „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” című kiemelt projekt keretében szerkesztett szaklap hatodik lapszáma! Az életpálya-tanácsadás és a pályaorientáció témakörében közöl érdekes és naprakész információkat az érintett szakembere...

Bővebben

Karriergyár a Miskolci Egyetemi Napokon

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal közreműködésével a Hegyalja Fesztiválon tavaly elsőként került bemutatásra a Karriergyár, mely idén országos turnéra indult, és a tokaji fesztivál mellett hét másik helyszínen is megjelenik.

Bővebben

Beszámoló a Határmenti konferenciáról

A „Határmenti konferencia” a Euroguidance hálózat szervezésében 2005 óta évente kerül megrendezésre azzal a céllal, hogy a résztvevő országok képviselői tájékoztassák egymást a tanácsadás terén szerzett tapasztalataikról.

Bővebben

2. Policy Review Meeting − ELGPN

2013. június 6-án és 7-én Tallinnban került megrendezésre az Európai Pályaorientációs Szakpolitikai Hálózat (ELGPN) szervezésében a 2013-2014-re vonatkozó munkaprogram szerinti, második Policy Review Meeting (PRM). A PRM a szakpolitikai monitorozással foglalkozó munkacsoportok, a PRC-k (Policy Review Cluster) hivatalos...

Bővebben

Tó, Party, Karriergyár – tóparti karrier vár…

A Karriergyár önálló programhelyszíne idén először jelent meg az EFOTT Fesztiválon, melyet ezúttal Zánkán az Új Nemzedék Központban rendeztek meg. Június 25. és 30. között több mint 88 ezer fiatal látogatott el a Balaton parti rendezvényre, ahol a zenei helyszínek koncertjei mellett számos alternatív program is várta a fesztivá...

Bővebben

Karriergyár idén is a Hegyalja Fesztiválon!

Az évente mintegy 80 ezer látogatót vonzó, 23 hektáron elterülő Hegyalja Fesztivál idén 14. alkalommal nyitotta meg kapuit Tokaj-Rakamazon. Július 25. és 30. között a fesztiválon mintegy kétezren dolgoztak a résztvevők tartalmas kikapcsolódásáért: a fesztivál hat zenei színpadán fellépő előadók koncertjei mellett összesen 11 programhelyszínen tö...

Bővebben

A Karriergyár ötödik állomása: Volt Fesztivál

Az országos Karriergyár roadshow ötödik állomásának a népszerű Volt Fesztivál adott helyet, amelyre idén rekordszámú, 110.000 vendég látogatott el. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal munkatársai a Karriergyár sátorban színes programokkal várták a pályakezdő és döntéshelyzetben lévő fiatalokat (továbbtanulás, első munkahely ki...

Bővebben

FEZEN: utolsó állomás a Karriergyár idei turnéján

A Karriergyár idei országos turnéjának hetedik, és egyben utolsó állomásának a Fehérvári Zenei Napok (FEZEN) adott otthont. A 17. alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál hat színpadán a külföldi és hazai rockzene jeles képviselői szórakoztatták a fesztiválozókat.
A két nap leforgása alatt közel 200 fő vett részt a Karriergyár p...

Bővebben

"Finn együttműködési modell” helyszíni megismerése

Az Európai Pályaorientációs Szakpolitikai Hálózat (European Lifelong Guidance Policy Network – ELGPN) adaptációs tervének egyeztetése, valamint az életpálya-tanácsadási szolgáltatások „finn együttműködési modell”-jének helyszíni megismerése 2013. augusztus 29–30. között valósult meg Finnországban. A magyar delegáció 3 főből állt: Tauszig Jud...

Bővebben

Rendezvények

A középiskola befejezését követően két úton is elindulhatsz: tovább folytathatod tanulmányaidat, vagy elhelyezkedhetsz a munkaerő-piacon. Akár egyik, akár a másik utat választod, megfelelő döntést akkor tudsz hozni, ha rendelkezel az ehhez szükséges ismeretekkel. Ilyen ismeret többek között az önismeret, a pályaismeret, a munkaerő-piaci ismeret,...

Bővebben

Lezajlott a Szakma mesterei kurzus első alkalma

A TÁMOP 2.2.2-12/1 kiemelt projekt keretei között megrendezésre került a„Szakma mesterei” kurzus, melynek első három napjáról (2015. április 1-3.) adunk beszámolót. A „Szakma mesterei” programjain delegáltak vettek részt Magyarország minden megyéjéből, öt szakterület intézményeit képviselve. A kurzus összesen 10...

Bővebben

Megjelent az Életpálya-tanácsadás folyóirat ötödik száma!

Megújult külsővel jelent meg a TÁMOP-2.2.2-12/1-2012-0001 azonosítószámú „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” című kiemelt projekt keretében szerkesztett szaklap ötödik lapszáma! Az életpálya-tanácsadás és a pályaorientáció témakörében közöl érdekes és naprakész információkat az érintett szakemberek számára.

Bővebben

Megjelent az Életpálya-tanácsadás folyóirat negyedik száma!

Megújult külsővel jelent meg a TÁMOP-2.2.2-12/1-2012-0001 azonosítószámú „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” című kiemelt projekt keretében szerkesztett szaklap negyedik lapszáma! Az életpálya-tanácsadás és a pályaorientáció témakörében közöl érdekes és naprakész információkat az érintett szakemberek számára.

...
Bővebben

Dönts jól, jövőd a tét! Pályaválasztási kiállítás Nyíregyházán

75 kiállító és több ezer látogató - két napos pályaválasztási kiállítást szervezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja. A nyíregyházi Bujtosi Szabadidő Csarnokban a kiállítók mellett a Munkaügyi Központ standján a TÁMOP-2.2.2-12/1 kiemelt projekt is képviseltette magát.

Bővebben

Tartsd velünk az irányt! Pályaorientációs kiadvány általános iskolások számára

Október közepén jelent meg a Tartsd velünk az irányt! című kiadványunk. A pályaorientációs munkafüzet elsősorban a pályaválasztás előtt álló általános iskolás diákokat és az őket támogató pedagógusokat, szülőket segíti abban, hogy a tanulók sikeresen ki tudják választani a számukra legmegfelelőbb foglalkozást.

Bővebben

Szakmázz! 2014 - Pályaválasztási Kiállítás

A Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központ idén október 1. és 2. között szervezte meg a SzakMázz! 2014 Pályaválasztási Kiállítást Budapesten, a Bálna kereskedelmi, kulturális, szórakoztató és vendéglátó centrum II. emeleti rendezvénytermeiben.

Bővebben

Bővülő képzési helyszínek és új időpontok

2014 szeptemberétől még több képzési helyszínnel és időponttal folytatódik Pályaorientációs konzulens és Nemzeti Pályaorientációs Portál felhasználó című térítésmentes képzési programunk.

Bővebben

Országos Szakképzési és Felnőttképzési Tanévnyitó 2014/2015

2014. augusztus 28-án a Nemzetgazdasági Minisztérium megbízásából a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szakképzési és Felnőttképzési Igazgatósága szervezte meg a 2014/2015. tanév Országos Szakképzési és Felnőttképzési Tanévnyitó konferenciáját a Miskolci Egyetemen, ahol a TÁMOP-2.2.2-12/1-2012-0001 azonosítószámú „A pályaorientáció rendszerének tartalmi ...

Bővebben

Sikeresen lezajlottak az elmúlt fél év képzései

A TÁMOP-2.2.2-12/1 kiemelt projekt keretén belül - a Nemzeti Munkaügyi Hivatal közreműködésével - 2014. február 13. és július 30. között 35 csoport teljesítette sikeresen a Pályaorientációs konzulens és Nemzeti Pályaorientációs Portál felhasználó képzést.

Bővebben

15. Plenáris Ülés és 5. Policy Review Meeting − ELGPN

2014. június 11-12. között Zágrábban került megrendezésre az Európai Pályaorientációs Szakpolitikai Hálózat (European Lifelong Guidance Policy Network, ELGPN) a 2013-2014-re vonatkozó munkaprogram szerinti, tizenötödik Plenáris Ülése és ötödik Policy Review Cluster (PRC) Ülése. A rendezvényen a nemzeti delegációt Dr. Lukács Éva Fruzsina (NMH, PR...

Bővebben

Beszámoló a Határmenti Együttműködés Szemináriumról

A Euroguidance hálózat 2005 óta évente megszervezi a„Határmenti Együttműködés Szeminárium” elnevezésű évente rendezvényét azzal a céllal, hogy a résztvevő országok képviselői tájékoztassák egymást a tanácsadás terén szerzett tapasztalataikról. Az idén Horvátországban Tanácsadási módszerek a fiatalok munkanélküliségének leküzdésére címen megrende...

Bővebben

Elkészült a magyar fordítás - Európai Kézikönyv a pályaorientációs szakpolitikáról és ELGPN Szakszótár

Az Európai Pályaorientációs Szakpolitikai Hálózat (European Lifelong Guidance Policy Network; ELGPN) 2013-14-es munkaprogramjának kiemelt feladata az ELGPN által 2011-12-ben összeállított Resource Kit és Glossary tagállamok általi fordítása és nemzeti adaptációja.

Bővebben
Még több hír