Tartsd velünk az irányt!

Díszlettervező

Mit kell tudni a díszlettervezőről?

A díszlettervező színpadi, filmes vagy televíziós díszleteket tervez, beszerzi a szükséges anyagokat, bútorokat, a megrajzolt tervek alapján irányítja a díszletek készítését. Ez művészeti és építészeti ismereteket igényel, hiszen sokszor a színészek a színpadi díszleteken, építményeken állnak, mozognak, így annak ugyanolyan stabilnak és biztonságosnak kell lennie, mint egy lakóépületnek.  Munkájához fontos, hogy ismerje a díszletkészítéshez használt anyagokat és módszereket, hogy el tudja dönteni, hogy az adott díszlethez mit használjon. A díszlettervező dolgozhat saját vállalkozásban vagy beosztottként.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szereted használni a képzeletedet, és szereted megvalósítani elképzeléseidet, hiszen ez a munka arról szól, hogy elképzeled, hogy a darab vagy film milyen környezetben játszódhat, és megrajzolod, majd elkészítteted a díszletet, vagy megveszed a szükséges anyagokat, bútorokat. Sokszor azonban neked is részt kell venned a díszlet készítésében, szerelésében, amihez különböző szerszámokat, eszközöket kell használni. Ehhez jó kézügyességre és pontosságra lesz szükséged.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy szakközépiskolában, majd a felsőoktatásban alkalmazott látványtervezés (BA) szakon kell szakképzettséget szerezned.

 

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

  • Alkotó
  • Tárgyias

Díszlettervezőként fontos, hogy szeresd a változatos, kreatív alkotó munkát, és élvezd, ha munkádnak látható, kézzel fogható eredménye van. Hiszen minden színdarab vagy film egy új feladat, ahol szabadon szárnyalhat a fantáziád, a te feladatod, hogy a díszletet kitaláld a legkisebb részletig, és elképzeléseidet – a rendező jóváhagyása után – meg is valósítsd. Jó, ha szereted a kihívásokat, a szervezést, problémamegoldást igénylő feladatokat, mert ennél a munkánál gyakran előfordul, hogy az utolsó pillanatban derül ki, hogy a díszleten változtatni kell, és ilyenkor gyors megoldást kell találni, új bútort, kelléket beszerezni, vagy a meglévőn módosítani.

Díszlettervezőként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Díszlettervezőként akkor leszel sikeres, ha az általad tervezett díszletek megfelelnek a darab jellemzőinek és a rendező elvárásainak, ugyanakkor ötletesek és jól használhatóak. A tervek megvalósításához szükséges lesz bizonyos tárgyakat, kellékeket saját kezűleg elkészíteni vagy díszíteni. Munkádhoz mindenképp egyeztetned kell más szakemberekkel is, akikkel az együttműködés akkor lesz sikeres, ha megértitek egymást. Ennek elérésére jó, ha a következő tulajdonságokkal rendelkezel:

?      Kreativitás, hogy részletesen el tudd képzelni, milyen díszlet illik az adott darabhoz, és hogy új ötletekkel segítsd a munkát.

?      Kézügyesség, hogy a terveidet mg tudd valósítani, hogy magabiztosan használd a díszletkészítésnél és összeállításnál használt eszközöket, szerszámokat.

?      Térbeli gondolkodás, a jelenetek elképzeléséhez és a díszlet ezzel összhangban történő tervezéséhez.

?      Figyelem, hogy egyszerre több dologra és emberre tudj figyelni, egyszerre tudd irányítani a díszlet összeállítását, és közben egyeztess a rendezővel úgy, hogy munkád eredménye pontos és biztonságos legyen.

Ezeken túl fontos, hogy önálló legyél, hiszen sokszor egyedül kell dolgoznod, és kitalálnod, hogyan valósítsd meg a terveidet. Elengedhetetlen, hogy szeress csapatban dolgozni, hiszen egy színdarab vagy film mindig egy csapat összehangolt munkájának eredménye. Ha nemzetközi produkciókban szeretnél dolgozni, fontos az idegen nyelv ismerete.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A díszlettervező munkája fizikai igénybevétellel is jár, ezért szigorú testi és egészségügyi követelményeknek kell megfelelni. Az elvárások a fizikai igénybevétel mellett az emberekkel való kapcsolattartást, egyeztetéseket teszik lehetővé:

?      ép végtagok – a rajzoláshoz, tervezéshez és a kivitelezéshez;

?      jó látásélesség, ép színlátás – többek között a tervezéshez és az anyagválasztáshoz;

?      jó tér és formalátás – hogy a színpadi összkép megfelelő legyen;

?      tiszta beszéd – ugyancsak a pontos önkifejezés miatt.

Mozgás- és hallássérültek is végezhetik e tevékenységek egy részét, ha a munkahelyük odafigyel az egyéni igényekre, pl. akadálymentesített környezet, írásalapú kommunikációs eszközök használata.

Mi jellemző a díszlettervező munkájára?
Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Globális gondolkodásmód (20%)
(20 - 80)
Aprólékos megoldások (80%)
Változatos (70%)
(70 - 30)
Monoton (30%)

Mit csinál a díszlettervező?

A díszlettervező legfontosabb feladata, hogy színdarabhoz, filmhez vagy más művészeti produkcióhoz díszletet tervezzen. A jó díszlet külsőleg illik a darabhoz, és megfelel a rendező elképzeléseinek, emellett pedig a színészek könnyen és biztonságosan tudják használni, nem akadályozza őket a szabad mozgásban, így zavartalanul tudnak a szerepükre koncentrálni. A díszlettervezőnek ehhez ismernie kell a darabot, a rendező igényeit, a színészek színpadi útvonalát, és ez alapján kell megterveznie a díszletet. Fontos, hogy ismerje azokat az anyagokat, módszereket, berendezéseket, eszközöket, melyeket munkájához használhat. Tevékenysége során a következő részfeladatok elvégzéséért felelős:

?      Adatokat gyűjt, kutat. A terv elkészítéséhez szükséges információkat, mint a mű jellemzői, a kor stílusa és a rendezői elképzelés személyesen a rendezőtől, a forgatókönyvből, internetről, illetve a stáb többi tagjától szerzi be.

?      Tervet készít. A rendezői elképzelések és a begyűjtött információk alapján elkészíti a díszlettervet mind számítógépen, mind papíron. A tervet, valamint a felhasználásra kerülő anyagokat és színeket elfogadtatja a rendezővel.

?      Árajánlatot kér, költségvetést készít. A tervek alapján ajánlatot kér néhány kivitelező cégtől a díszlet gyártására. Kiszámítja, mennyibe kerül a díszlet beszerzése és előállítása, ezt egyezteti a producerrel, aki a darab pénzügyeiért felelős.

?      Beszerzi a szükséges anyagokat, bútorokat. Az engedélyezett terv alapján megveszi a szükséges anyagokat, bútorokat, kellékeket.

?      Megszervezi és irányítja a kivitelezést. Felügyeli a kivitelezési munkát a gyártástól a díszlet felállításáig, figyel a részfolyamatok sorrendjére és időzítésére.

?      Részt vesz a kivitelezésben. Ha szükséges, részt vesz a kivitelezési munkában, elsősorban a kellékek díszítésében, javításában. Ha kell, pl. falakat fest, lámpaburát varr, törött vázákat ragaszt.

?      Részt vesz a próbákon. A próbákon, felvételeken felmerülő problémákat orvosolja, a szükséges változtatásokat végrehajtja. Ha például kiderül, hogy a filmjelenetben a felvételnél egy díszletdarab mindig belóg a képbe, elintézi, hogy azon változtassanak.

?      Kapcsolatot tart a stáb tagjaival. Folyamatosan egyeztet a rendezővel, kapcsolatban áll a színészekkel, az egységes összkép kialakítása érdekében pedig a látványtervezővel, világosítókkal, operatőrökkel, berendezőkkel is egyeztet.

?      Kapcsolatot tart a műhelyekkel, beszállítókkal. Folyamatosan kapcsolatban áll a gyártókkal, kivitelezőkkel és azokkal a boltokkal, melyektől a szükséges anyagokat beszerzi. 

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A díszlettervező munkája során olyan eszközöket és anyagokat használ, amelyek az adatgyűjtéshez és a tervezéshez szükségesek, valamint amik a díszletkészítést, a beszerzést és az emberekkel történő kapcsolattartást segítik:

?      számítógép megfelelő programokkal, internetkapcsolattal;

?      rajzasztal;

?      makettasztal;

?      festő-, rajz-, ragasztó- és varróeszközök;

?      kéziszerszámok;

?      szükséges védőfelszerelés;

?      mobiltelefon;

?      irodatechnikai eszközök: toll, papír, fénymásoló, nyomtató.

Kivel találkozik munkája során?

A díszlettervező legtöbb idejét a következő személyekkel tölti:

?      rendezővel;

?      világosítóval;

?      operatőrrel;

?      berendezővel.

?      színészekkel.

Ezen kívül napi kapcsolatban áll a beszállítókkal, akiktől az anyagokat, kellékeket, valamint munkájához szükséges eszközöket szerzi be, pl. szabó- és varróműhelyekkel, boltokkal. Ha nem egyedül dolgozik, esetleg saját vállalkozása van, rendszeres kapcsolatba kerül kollégáival, illetve a vállalkozás működtetése szempontjából fontos személyekkel, mint a könyvelő. 

Hol végzi a munkáját?

A díszlettervező zárt térben, filmstúdióban, a színházban és más helyszínen, akár szabadtéren egyaránt dolgozhat, bár a zárt helyen történő munkavégzés a jellemzőbb. Az adatgyűjtést és a tervezést irodában, kreatív stúdióban végzi. A stábtagokkal és kivitelezőkkel szintén színházban, filmstúdióban találkozhat. Filmforgatás, szabadtéri színpadi előadás során azonban külső helyszínen, szabadban is tartózkodhat. Munkája utazással is járhat, pl. a szükséges anyagok, tárgyak beszerzése során. 

Milyen munkaidőben dolgozik?

Az önálló művészként dolgozó díszlettervező munkaidejét saját magának rugalmasan oszthatja be, a munka határidejét és elvégzéséhez szükséges feladatok időzítését azonban szem előtt kell tartania. Amennyiben alkalmazásban áll művészeti stúdióban vagy színházban, beosztottként hétfőtől péntekig átlagosan heti 40 órát dolgozik, ami a munka jellegétől függően rugalmasan változhat. Mindkét esetben, akár hétvégi vagy esti munkavégzés, túlóra is szükséges lehet – gondoljunk csak egy hétvégi vagy esti színházi előadásra vagy egy filmforgatásra.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A díszlettervezőt munkája során különböző ártalmak, veszélyek érhetik:

?      baleseti és sérülésveszéllyel járhat a vágó- és varróeszközök, valamint kéziszerszámok használata, de akár maguk az elkészült díszletek is okozhatnak sérülést;

?      allergiás reakciókat válthatnak ki a kivitelezésnél használt bizonyos anyagok, például ragasztók, festékek;

?     megterhelő lehet a gyártásnál és a díszlet összeállításánál előforduló magas zajszint;

?      a gyakori személyes találkozás miatt fokozottan ki vannak téve (vírusos, bakteriális) fertőzésveszélynek, főleg a téli időszakban.

Mindezekből kifolyólag a munka során fokozottan kell ügyelni a biztonsági előírások betartására, valamint nagyon fontos a megfelelő védőfelszerelés használata.

A díszlettervező munkája szellemi munka, amely könnyű fizikai megterheléssel jár. A fizikai megterhelést leginkább a bútorok, anyagok, kellékek beszerzéshez szükséges sok mozgás és helyváltoztatás, a kivitelezési, összeszerelési folyamatban való részvétel, valamint a tervezés miatt szükséges tartós ülőmunka jelenti.

A munka során a pontosság nagyon fontos, hiszen a díszlet építésénél minden méretnek, és részletnek pontosan egyeznie kell. A pontos munkához szükséges figyelem – akár egyszerre több dologra is – kifáradáshoz vezethet. A munkának határidőre kész kell lennie, és ez a határidő néha igen rövid, ez stresszhez vezethet. Szintén stresszforrás lehet a munkatársakkal való együttműködés, illetve irányításuk. Ajánlott ezért a munkaidő utáni szellemi kikapcsolódás is, mely feltöltheti a szakembert.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképzettség: Díszlettervező
Felsőoktatási szak neve: Alkalmazott látványtervezés alapképzési szak (BA)

A munkakör betöltéséhez díszlet- és jelmeztervező szakképzettség szükséges, amely alkalmazott látványtervezés alapképzési szakon (BA), díszlet- és jelmeztervezés szakirányon szerezhető meg.         

A munkakör betölthető a Díszlettervező (OKJ 55 211 04) szakképesítés megszerzése után is.

Mindkettő esetében gimnáziumi vagy szakközépiskolai érettségi szükséges.

Ahhoz, hogy a díszlettervező szakmához kapcsolódó összes alaptudást könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

?      művészetek – hogy ismerd a különböző stílusokat és képi világokat, és ezeket terveidnél használni tudd;

?      mozgóképkultúra és médiaismeret – így a korábbi színházi és filmes produkciókból ötleteket meríthetsz;

?      vizuális kultúra – hogy magabiztosan bánj a színekkel és formákkal egy-egy bútor, díszlet tervezésénél.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Díszlettervező?

Minimum 130 000 Ft - Maximum 230 000 Ft

A díszlettervező átlagkeresete havi bruttó 170.000 Ft. Országos átlagot tekintve ez a kereseti sáv havi bruttó 130.000 és 230.000 Ft között mozog. Ha saját vállalkozást vezet, akkor ettől eltérhet a keresete attól függően, hogy mennyi, és milyen típusú megbízást kap.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A díszlettervező munkakört betöltők iránt folyamatos a kereslet a munkaerőpiacon. Folyamatos továbbképzéssel és a szakma magas szintű elsajátításával növelhető a megbízások mennyisége. A kiemelkedő teljesítmény és naprakész szakmai ismeretek segítik az elhelyezkedést, csakúgy, mint a szakmához szükséges készségek, képességek fejlesztése, a megfelelő kapcsolati háló kialakítása, a szakma iránti lelkesedés és elkötelezettség.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A szakképzettség birtokában előadóművészethez kapcsolódó intézményeknél, különböző, hazai és nemzetközi színházaknál lehet elhelyezkedni, de sikeresen találhatsz munkát hazai filmes, illetve televíziós produkciókban is. Legjellemzőbben az alábbi munkakörök betöltésére van lehetőség:

?      Díszlettervező;

?      Színház- és mozgóképi látványtervező munkakör.

Aki a pályán további, mélyebb ismereteket kíván szerezni, továbbtanulhat olyan mesterképzési szakokon, amelyek szorosan kapcsolódnak a művészeti ágakhoz.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Szerinted miért fontos a díszlettervező számára egy színpadi pofon?

A színházi díszletek tervezésénél rengeteg apró részletre kell figyelni. Azon kívül, hogy a díszletnek jól kell kinéznie, fontos, hogy a színészek jól tudjanak benne mozogni. Nem mindegy ugyanis, hogy a berendezés segíti vagy akadályozza a színészeket a játékban. A díszlettervező számításba veszi azt is, hogy mekkora lendület kell a színésznek ahhoz, hogy elcsattanjon egy színpadi pofon, és ennek megfelelően helyezi el a falat vagy a berendezést. 

Tudtad, hogy az 1977-ben Tunéziában forgatott Csillagok háborújának díszletei a mai napig a forgatás helyszínén állnak?

A filmesek annak idején a forgatás befejeztével nem bajlódtak a díszletek lebontásával, egyszerűen otthagyták őket a tunéziai sivatagban. Sajnos az idő múlásával és az időjárási viszontagságok következtében a díszlet állapota romlásnak indult, de még így is felismerhető. A díszlet felkutatása nem volt egyszerű. Egy fotós egy hónapon keresztül kutatott utána, míg végül egy internetes műholdas térkép és egy helyi sofőr segítségével rábukkant.

Gondoltad volna, hogy a díszletezés csak a XIX. századtól játszik fontos szerepet a színjátszásban?

Bár a színjátszás már az ókorban is nagyon fontos része volt a kultúrának, jelmezeket és díszletet nagyon sokáig nem használtak. Az újkori színpad még nagyon szegény volt kellékekben és díszletben: előfordult, hogy a nézők csak egy tábla jelzése, leírása alapján tudták, hogy milyen helyszínen játszódik a jelenet, milyen díszletet kell elképzelniük. A színpadi technika a XIX. században kezdett rohamosan fejlődni. 

Hallottad, hogy a Volt egyszer egy Vadnyugat című filmet Spanyolországban forgatták?

A Tabernas sivatag Spanyolország déli részén, Andalúziában található. Itt találhatók azok az épületek, melyek sok western film díszleteként szolgáltak. Itt forgatták többek között a Volt egyszer egy vadnyugat, az Egy maréknyi dollárért vagy A Jó, a Rossz és a Csúf című legendás western filmeket is. Ma már nem forgatnak itt filmeket, de a díszleteket, a korabeli kamerákat megőrizték, így ezeket megtekinthetik a turisták.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

?      www.szinhaz.hu – Magyar Színházi Portál

?      www.artportal.hu – Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága

?      Gáspár-Szalai-Szikszai: Díszlet-jelmez, Magyar szcenográfia 1995-2005, Göncöl Kiadó Kft. 2005.

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?      www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozásbemutató anyagokkal

?      www.nive.hu – itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája

?      www.felvi.hu – az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja: információ a felsőoktatási szakokról, intézményekről

?      www.eniskolam.hu

?      www.szakmavilag.hu

?      www.mileszel.hu

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?      200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: http://www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)

?      Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány

?      Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

„A rendezőkkel történő egyeztetés néha igazi kihívást jelent.” mondta Zsuzsa, díszlettervező. „Ha a rendezőnek nagyon pontos elképzelése van a darabbal kapcsolatban, az igazi csapatmunkát eredményez, rengeteg jó ötletet hoz ki mindenkiből, amiből aztán remek végeredmény alakul ki. Ha viszont a határozott elképzelést a rendező nem tudja megfelelően átadni, vagy nincs is határozott elképzelése, az jelentősen meghosszabbíthatja, megnehezítheti a tervezési folyamatot is.”