Tartsd velünk az irányt!

Hasznos infórmációk szülőknek

Mit kínál a Nemzeti Pályaorientációs Portál a szülők számára?

A Nemzeti Pályaorientációs Portál (NPP) létrehozására a TÁMOP 2.2.2 „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” kiemelt program keretében került sor.

Fontos, hogy a pályaválasztással kapcsolatos kérdések már az általános iskolában napirendre kerüljenek, a döntések meghozatalában pedig a tanulók, a szülők és a pedagógusok együtt gondolkodjanak. 

Bővebben

Iskolarendszer bemutatása (szülőknek)

Szülőként azt szeretnénk, hogy gyermekünk egy jó szakmával, végzettséggel a kezében vágjon neki a munka világának, sikeres és anyagilag is elismert szakember váljon belőle. Szeretnénk, hogy hosszútávon is boldogsággal töltse el munkája és a társadalom megbecsült tagja legyen.

Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, fontos, hogy gyermekünk számára a legmegfelelőbb iskolákat válasszuk ki.

Bővebben

Rendezvények (szülőknek)

A megfelelő iskola, foglalkozás kiválasztása egy meglehetősen összetett, soktényezős folyamat. A legfontosabb személyiségjegyek reális megismerésén túl, sok-sok információt gyűjthetünk, hogy a legmegfelelőbb iskola kerüljön kiválasztásra. De hogyan kezdjük, merre induljunk amennyiben időszerűvé válik az iskolaválasztás?

Bővebben

Tehetséggondozás

Harsányi István klasszikus meghatározása szerint: „Tehetségen azt a velünk született adottságokra épülő, majd gyakorlás, céltudatos fejlesztés által kibontakozott képességet értjük, amely az emberi tevékenység egy bizonyos vagy több területén az átlagosat messze túlhaladó teljesítményeket tud létrehozni.” (Harsányi István,1988)

Bővebben

Hogyan segíthetem gyermekem pályadöntését?

Ahhoz, hogy a fiatalok reális ismeretekkel rendelkezzenek, és megfelelő döntést hozzanak, már általános iskolás korban érdemes foglalkozni a pályaválasztással. A szülői segítség a tanulási és pályaorientációs folyamat során más és más feladatokra kell, hogy irányuljon.  

Bővebben

Általános iskolás a gyermekem. Hogyan segíthetek neki?

Általános iskolás korban a gyermek kompetenciáinak és képességeinek fejlesztésén túl az elsősorban az érdeklődésére kell alapozni. Fontos bevezetni őket a szakmák és foglalkozások világába.

Bővebben

Középiskolás a gyermekem. Hogyan segíthetek neki?

A 14 és 18 év közötti gyermekek rengeteg változáson mennek keresztül a középiskolás évek alatt. A gyermekkor és felnőttkor határán egyensúlyozva jellemző rájuk az érzelmi bizonytalanság és az alacsony önértékelés. Az önelfogadás – „ki vagyok én és mire vagyok képes?” – befolyásolja a pályadöntést is. Egy önmagában bizonytalan személyiség nem ismerheti valós képességeit és teljesítési határait. A személyiségfejlődés ezen időszakában a társas visszajelzések hangsúlyosan jelennek meg. A gyermekekkel történő sok-sok beszélgetésnek, pozitív megerősítésnek és a tapasztalati úton megszerzett ismereteknek kiemelt szerep jut a reális önismeret alakulásában.

Bővebben

Pályakezdő a gyermekem.Hogyan segíthetek neki?

Hogyan segítheti a szülő 18-25 éves gyermekét, amikor pályakezdőként a munkaerőpiacra kerül? Ebben a korban a szülői segítségnyújtásnak már csak a tanácsadás szintjén kell működnie. A támogató háttér biztosítására és kapcsolatrendszer mozgósítására természetesen szükség van, hiszen a pályakezdő fiatalok esetében a munkakeresés időszaka akár 6-12 hónap időtartamú is lehet. Ennyi időn keresztül rengeteg elutasításnak lehetnek részesei, amit nem könnyű feldolgozni. Sok esetben a fizetési elképzeléseik és az önmagukról feltételezett tudás sem támogatja a gyors elhelyezkedést

Bővebben

Kitől kérhet segítséget a gyermekem?

A Nemzeti Pályaorientációs Portálon megtalálható információk nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az iskola- és pályaválasztás előtt álló gyermek, fiatal számára a legmegfelelőbb döntés szülessen. A támogatói háttér biztosítása elsősorban a szülőkre hárul, de a szülői segítségen túl, még számos lehetőség nyílik a szakemberekkel történő konzultációra.

Vegyük sorra, kiktől kaphat segítséget a gyermek.

Bővebben

Miért fontos a pályaismeret? (Szülőknek)

Fontos, hogy szülőként már az általános iskola ideje alatt bevezessük a gyermekeket a szakmák és foglalkozások világába. A családon belüli foglalkozásokról történő beszélgetések már kisiskolás korban alkalmasak a pályaismeret bővítésére. A későbbiekben az érdeklődési területekhez kapcsolódó foglalkozási területekről és munkakörökről folyó beszélgetések, segíthetnek az elképzeléseket az adottságokkal és személyiségjellemzőkkel összekapcsolni.

Bővebben
1 - 10 / 14 | Találatok oldalanként:
Vissza a kezdőlapra