Tartsd velünk az irányt!

Mit kínál a Nemzeti Pályaorientációs Portál a szülők számára?

Budapest, 2015.11.11.

A Nemzeti Pályaorientációs Portál (NPP) létrehozására a TÁMOP 2.2.2 „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” kiemelt program keretében került sor.

Fontos, hogy a pályaválasztással kapcsolatos kérdések már az általános iskolában napirendre kerüljenek, a döntések meghozatalában pedig a tanulók, a szülők és a pedagógusok együtt gondolkodjanak. A portál célja a pályaválasztás előtt álló tanulókat és a szülőket is segíteni az iskola- és pályaválasztásban. Ehhez a döntési szakaszhoz kínálunk a szülőknek hasznos információkat. Az Önök tájékozottsága biztos támasz lehet gyermekük számára.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a pályaválasztás előtt?

Lapozzon a portál Tudástár menü pontjának a Hasznos információk szülőknek almenübe és a cikkekből megtudhatja, hogyan segítheti általános- vagy középiskolás gyermekének pályaválasztását.

Mi kell egy foglalkozás betöltéséhez? Foglalkozás leírások menüben Újgenerációs foglalkozás leírásokból és foglalkozás bemutató mappákból tájékozódhat. Ezek célja, hogy aktuális képet adjon a különböző munkakörökről és foglalkozásokról. A leírásokból azt is megtudhatják, hogy milyen feladatokat, tevékenységeket végeznek munkavégzés közben, hány órát és milyen körülmények között dolgoznak, vagy mennyi pénzt keresnek havonta a különböző munkakört betöltők.

A portál Tudástár menü pontjának a Munkaadók mondták almenüben több mint 500 riportot olvashat a különböző foglalkozásokról, illetve a munkáltatók szemszögéből kaphat képet a cégek/szervezetek elvárásairól és a karrier-építési lehetőségekről.

További ismereteket gyűjthet szórakoztató formában, ha megnézi a filmeket gyermekével együtt.

Filmek menüben foglalkozás bemutató filmek vannak. Több, mint 400 rövidfilm készült a különböző szakmák képviselőivel. Céljuk, hogy bepillantást nyújtsanak az adott szakterületen dolgozók mindennapjaiba, továbbá eligazítást adjanak arról, hogy az adott szakma milyen képességeket, kompetenciákat igényel és milyen végzettség szükséges a foglalkozás betöltéséhez.

Ha az eddigi menüpontokon végig haladva a kérdőívek alapján feltérképezte gyermeke érdeklődési területeit, képességeit, erősségeit és a közös beszélgetés után körvonalazódik az elképzelt pálya, akkor érdemes a Keresők menüpont segítségével megnézni a Bérkereső-t vagy a Közoktatási intézmények keresője-t és tovább tervezgetni a jövőt. A Keresők menüpont alatt további 6 különböző kereső funkció vehető igénybe, melyek megkönnyítik a gyors tájékozódást.

 

Az E-portfólió menü pontot a regisztrációt követően személyes mappaként tudja használni. Ebbe mentheti és gyűjtheti az Ön számára fontos, hasznos információkat vagy a kedvenc tartalmakat, például a filmeket. Ide bármikor visszatérhet és bővítheti a portfólió tartalmát illetve segítséget nyújtunk egy cselekvési terv elkészítéshez is, amely megmutatja, milyen lépések szükségesek a kitűzött cél sikeres eléréséhez. (pl. továbbtanulás szakközépiskolában)

Mit tehet szülőként gyermeke pálya- és iskolaválasztásának támogatásáért?

Böngésszen a Nemzeti Pályaorientációs Portálon, ahol:

  1. kérdőíveket tölthetnek ki (gyermeke saját magáról, illetve Ön, mint szülő a gyermekéről)
  2. hagyja, hogy gyermeke kiválassza kedvenceit a foglalkozásbemutató filmek közül
  3. keresse meg gyermekével azokat a foglalkozás leírásokat, amelyek összhangban vannak gyermeke érdeklődésével
  4. nézzék meg közösen a foglalkozás leírásokkal (C.feladatban) összhangban lévő filmeket
  5. készítsen gyermekével közösen cselekvési tervet

 

 

Vissza a információkhoz