Tartsd velünk az irányt!

Általános iskolás a gyermekem. Hogyan segíthetek neki?

Budapest, 2015.08.19.

Általános iskolás korban a gyermek kompetenciáinak és képességeinek fejlesztésén túl az elsősorban az érdeklődésére kell alapozni. Fontos bevezetni őket a szakmák és foglalkozások világába.

A munkáról és hivatásokról szóló beszélgetések nagy jelentőséggel bírnak a gyermekek ismereteinek bővítésében. A házimunkába vagy ház körüli tevékenységekbe történő bevonással a gyermek kipróbálhatja magát, miközben a szülők is megláthatják, milyen tevékenységet végez szívesen, melyek azok a területek, és kompetenciák, ahol a gyermek jól teljesít. Természetesen a játékok és sportolás közben is fény derülhet az erősségekre és gyengeségekre.

Az érdeklődés alapvetően meghatározza az irányt, de ha nem állnak mellette a megfelelő képességek és kompetenciák a kiszemelt foglalkozás elsajátítása kudarcba fulladhat. A szülői feladatok közé tartozik, hogy gyermekének segítsen az érdeklődési irány és a képességek összerendezésében. Miután gyermeke kitöltötte a Kompetencia Kérdőívet, töltse ki az Általános Iskolás Kompetencia Kérdőív Szülői változatát, majd hasonlítsák össze az eredményeket. Főként a különbségekről érdemes hosszabban beszélgetniük. Ez alapján árnyaltabb képet kaphat arról, hogyan vélekedik magáról gyermeke, Ön milyennek látja gyermekét, esetleg szülőként elfogult-e valamelyik területen.

Az általános iskola ideje alatt számos pályaválasztási rendezvény és kiállítás biztosít lehetőséget arra, hogy a pályaválasztás előtt álló gyermekek közvetlen közelről megismerkedjenek a szakmák világával.

 Az iskolák nyílt napjain bepillanthatnak az iskola mindennapjaiba is, illetve részt vehetnek tanórákon, betekintést nyerve az ott folyó munkába. Fontos, hogy éljenek a rendezvények által biztosított lehetőségekkel, kísérje el gyermekét ezekre az alkalmakra, hogy közösen szerezzenek információt, benyomást a pályadöntés meghozásához.

A szülők tájékozódását, eligazodását az oktatási rendszerben különböző honlapok segítik:

Az általános iskolások pályaválasztásához az alábbi honlapok nyújtanak további segítséget:

Vissza a információkhoz