Tartsd velünk az irányt!

Pályakezdő a gyermekem.Hogyan segíthetek neki?

Budapest, 2015.08.19.

Hogyan segítheti a szülő 18-25 éves gyermekét, amikor pályakezdőként a munkaerőpiacra kerül? Ebben a korban a szülői segítségnyújtásnak már csak a tanácsadás szintjén kell működnie. A támogató háttér biztosítására és kapcsolatrendszer mozgósítására természetesen szükség van, hiszen a pályakezdő fiatalok esetében a munkakeresés időszaka akár 6-12 hónap időtartamú is lehet. Ennyi időn keresztül rengeteg elutasításnak lehetnek részesei, amit nem könnyű feldolgozni. Sok esetben a fizetési elképzeléseik és az önmagukról feltételezett tudás sem támogatja a gyors elhelyezkedést.

A segítségnyújtás során előfordul, hogy a szülő abba a hibába esik, hogy elkíséri gyermekét egy állásinterjúra vagy a munkaügyi kirendeltségre. Ha viszont a szülő képtelennek tartja gyermekét az ügyeinek intézésére, hogyan is várhatná el, hogy bármelyik munkáltató alkalmazásba vegye. Ezért fontos, hogy segítsen az iránymutatásban, de ne végezze el gyermeke helyett a konkrét feladatokat. Ajánlhat álláskereső honlapokat, munkaerő-közvetítő cégeket, akikkel érdemes lehet felvenni a kapcsolatot, tájékoztathatja gyermekét a Munkaügyi Központok szolgáltatásairól. Segíthet az elkészült önéletrajz, motivációs levél átnézésében, de semmiképp se írja meg gyermeke helyett.

Az állásbörzék látogatása, a munkáltatói elvárásoknak megfelelő önéletrajzok elkészítése és az interjúkra való felkészülés elengedhetetlen feltételei a sikeres álláskeresésnek. Ezekkel kapcsolatosan számos internetes oldal nyújt segítséget, mint például:

A legfiatalabb munkavállalói generáció egyet tud biztosan, hogy sok pénzt szeretne keresni és jól szeretne élni. A szülők talán azzal segíthetnek a legtöbbet ha „gyermekeik” vágyait összerendezik a valósággal. Ebben sokat segíthet a szülők élettapasztalata.

Vissza a információkhoz