Tartsd velünk az irányt!

Kitől kérhet segítséget a gyermekem?

Budapest, 2015.08.19.

A Nemzeti Pályaorientációs Portálon megtalálható információk nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az iskola- és pályaválasztás előtt álló gyermek, fiatal számára a legmegfelelőbb döntés szülessen. A támogatói háttér biztosítása elsősorban a szülőkre hárul, de a szülői segítségen túl, még számos lehetőség nyílik a szakemberekkel történő konzultációra.

Vegyük sorra, kiktől kaphat segítséget a gyermek.

Szülő

Első számú támogatói háttérként a gyermek életében a szülő áll. A szülő-gyermek kapcsolat alapjaiban meghatározza a pályaválasztás során felmerülő segítség minőségét. A szülői fejlesztő-támogató attitűd folyamatosan jelen kell, hogy legyen a gyermekek életében. A gyermek érdeklődésének, képességeinek és készségeinek feltérképezése kiemelkedően fontos a megfelelő pályaválasztási döntés meghozatalában.

Pedagógusok, osztályfőnök

Optimális esetben a tanárok jól ismerik a gyermekek képességeit. Tisztában vannak erősségeikkel, gyengeségeikkel és a gyermekekben rejlő lehetőségekkel. Mindemellett szakértelmükkel segíteni tudják a szülőket és a tanulókat a pályaválasztással kapcsolatos kérdések mérlegelésében valamint a döntések meghozatalában. Az együtt gondolkodás az osztályfőnökkel és néhány tanárral tartott beszélgetés sokat segíthet abban, hogy olyan iskolát vagy pályát válasszunk, ahol a gyermek jól fogja érezni magát illetve a képességeihez mérten teljesít és fejlődik.

Pályaorientációs konzulens

A pályaorientációs konzulensek feladat informálni a pályaválasztás előtt álló fiatalokat és segítséget nyújtani a tájékozódási folyamatban. Egyéni vagy csoportos konzultációk keretében segítik az iskola vagy pályaválasztás előtt álló tanulókat. A pályaorientációs konzulensek megtalálhatóak az állami szférában (pl: munkaügyi kirendeltségek új nevén foglalkoztatási osztályokon) és egyesületeknél vagy alapítványoknál.

Pályaválasztási tanácsadó

A tanácsadó olyan szakember, aki a személyes tanácsadás során a tanuló/szülők igényeit, elképzeléseit figyelembe véve segít megfogalmazni és kijelölni a sikerhez vezető irány. A pályatanácsadás célja támogatni a pályaválasztást azáltal, hogy a gyermekkel, szülőkkel közösen alakítják ki a gyermek érdeklődésének, képességeinek, személyiségének és a munkaerő-piaci igényekhez is illeszkedő pályatervet.

A tanácsadás történhet egyéni és csoportos formában. Az egyéni tanácsadás során a tanácsadó csak egy gyermekkel foglalkozik. Csoportos tanácsadás esetén egyszerre 8-12 fő tanuló kap eligazítást és információt a pályák világában interaktív, játékos formában.

A pályaválasztási tanácsadáshoz szorosan kapcsolódik az iskolaválasztási tanácsadás, amely során az oktatási és szakképzési intézményekről és képzésekről, a továbbtanulási lehetőségekről, a beiskolázással kapcsolatos teendőkről kaphatunk információt.

A pályaválasztási tanácsadók az oktatásügyben dolgoznak (pl. pedagógiai szakszolgálatok nevelési tanácsadóiban), a munkaügyben (pl. munkaügyi központok új nevén foglalkoztatási osztályokon), az egészségügyi szférában (pl. rehabilitáció a Rehabilitációs Információs Centrumban), és a szociális szférában (családsegítőkben) is. Forduljunk hozzájuk bizalommal és kérjünk tőlük tanácsadási időpontot gyermekünk vagy önmagunk számára.

További információ itt (link! http://www.fppti.hu/palyavalasztas/szolgaltatasok/iskolavalasztasi_tanacsadas.html).

Itt kereshet a tanácsadó szakemberek elérhetőségei között illetve az online tanácsadás (link) keretében, azonnal felveheti a kapcsolatot szakembereinkkel.

Tanácsadó szakpszichológus

A tanácsadó szakpszichológus feladata, hogy a hozzá forduló tanácskérők megtalálják a számukra lehető legjobb megoldást. Segítségét érdemes igénybe venni, ha a pályaválasztási döntés nehéznek tűnik, és szülőként úgy érezzük elbizonytalanodtunk a sok információ között. Ebben a helyzetben a szakpszichológus segíthet a gyermek érdeklődésének, képességének és a szülők elképzeléseinek, lehetőségeinek összehangolásában és a továbblépésben. A szakpszichológusokat megtalálhatjuk cégek munkatársaiként, non-profit szervezetekben, nevelési tanácsadókban és felzárkóztatási programokban.

Hasznos linkek:

 

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal: www.nive.hu

Magyar Kereskedelmi és Iparkamra: www.mkik.hu

Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai Intézet: www.fovpi.hu/

 

 

Vissza a információkhoz