Tartsd velünk az irányt!

Az online tanácsadás bemutatása

Gyermekének nincs még határozott elképzelése, hogy mit szeretne tanulni, hogy milyen középiskolát válasszon? Esetleg gyermeke a középiskola után kilépne a munka világába, de nem tudja, hogy induljon el? Szülőként segíteni szeretne, de úgy érzi, hogy a döntés meghozatalához Önnek is segítségre lenne szüksége? Azonban nehézségbe ütközik egy tanácsadó iroda felkeresése?

Akkor az online tanácsadás lehet az Ön számára a jó megoldás.

Online tanácsadás? Olvassa el itt, hogy ez mit jelent pontosan!

Ma már szinte minden elérhető az interneten keresztül. Információkhoz juthat hozzá, online vásárolhat, e-mailen, skype-on és különböző közösségi oldalakon keresztül oszthatja meg az Önnel történő eseményeket, így tarthatja a kapcsolatot munkatársaival, barátaival, ismerőseivel.
Miért ne kérhetne online tanácsot, ha kérdése adódik a gyermeke pályaválasztásával kapcsolatban? Online tanácsadáskor az interneten keresztül szakemberek segítenek Önnek, hogy jobban el tudjon igazodni pályaorientációt érintő kérdésekben, és így segítsen gyermekének abban, hogy jó döntést tudjon hozni életének ezen a fontos területén.
Nincs más teendője, mint hogy regisztráljon! Ezt követően azonnal, ingyenesen igénybe veheti a szolgáltatást! Ha már regisztrált, itt tud belépni.
 

Mindenekelőtt regisztrálnia kell honlapunkon, melyet ide kattintva azonnal megtehet. A szolgáltatás anonim, tehát Ön és a tanácsadó személye is ismeretlen marad.
Az online tanácsadás ingyenes, tanácsadóinknak a rendszeren keresztül teheti fel kérdéseit, írhatja le problémáit, amelyekre rövidesen válaszolunk. Az üzeneteket csak szakembereink olvassák, akiket köt a titoktartási kötelezettségük. A hozzánk küldött kérdéseket bizalmasan kezeljük, és nem tesszük közzé őket – csak amennyiben úgy nyilatkozik, hogy a feltett kérdéseit, illetve az arra kapott válaszokat mások is láthatják, vagyis publikussá akarja tenni őket.
Miért és mikor érdemes igénybe vennie az online tanácsadást?
• Ha kérdései vannak gyermeke pályaválasztásával, továbbtanulásával kapcsolatban.
• Ha szeretne segítenie gyermekének abban, hogy megalapozott döntést hozzon, de bizonytalan, és nincs kihez fordulnia.
• Ha az induló képzések, illetve felsőoktatási szakok, vagy a különféle szakmák kapcsán kérdései vannak.
• Ha munkahelykereséssel, elhelyezkedéssel kapcsolatos kérdései vannak.
• Ha úgy érzi, hogy írásban egyszerűbben fejezi ki magát, mint szóban.
• Ha feszélyezi, hogy egy tanácsadó irodában kell beszélgetnie egy szakemberrel.
• Ha a lakóhelye közelében nincs segíteni tudó szakember.
• Ha úgy érzi, így „látatlanul” könnyebb megnyílni, őszintén beszélni, pályamódosítási, továbbtanulási kérdéseiről, problémáiról, elképzeléseiről.
Mielőtt belekezdene üzenete megírásába, először regisztráljon, majd nézzen körbe a Nemzeti Pályaorientációs Portálon, hiszen itt sok kérdésére választ kaphat.
Gyermeke saját regisztráció után - akár általános iskolás, akár középiskolás korosztályban  - különféle kérdőíveket tölthet ki  a saját érdeklődése, képességei, munkamódja és foglalkoztathatósága megismerésére.  Önnek, mint szülőnek is lehetősége van gyermekét kompetenciái mentén értékelni az  Általános Iskolás Kompetencia Kérdőív Szülői változat, vagy a Középiskolás Kompetencia Kérdőív Szülői változat segítségével.
Ezen kívül foglalkozásokat ismerhet meg a Foglalkozásbemutató filmek és Foglalkozás leírások megtekintésével, különféle Keresők is segítenek a választásban.
Beszélgessen gyermekével, gyermeke tanáraival, hiszen véleményük és észrevételeik szintén hasznosak lehetnek gyermeke pályamódosítási döntésének meghozatalában.

Még mindig úgy érzi, hogy nem kapott választ kérdésére? Akkor az online tanácsadás segíthet Önnek! Regisztráljon itt, vagy lépjen be.
1. Lépjen be!

Ahhoz, hogy igénybe vegye az online tanácsadást, regisztrálnia szükséges, melyet ide kattintva azonnal megtehet. Ha már korábban regisztrált, akkor lépjen be itt.
Belépés után Üzenetváltásaim menüpont alatt megnézheti eddigi levelezéseit, vagy új témakör választásával új tanácsadási folyamatot is kezdeményezhet.
2. Válasszon témakört!

Az online tanácsadás rendszerében a pályaorientációt érintő, előre meghatározott témakörökben tehet fel kérdéseket. Üzenete megírása előtt az alábbi témakörökből választhatja ki, ami Önt a leginkább érdekli, amelyikbe kérdése illeszkedik.
 
Általános iskolások pályaorientációja
Ebben a témakörben akkor teheti fel a kérdését, ha általános iskolás a gyermeke, és például olyan kérdésekre keresi a választ, hogy gyermeke milyen szakmát tanuljon, vagy milyen középiskolában tanuljon tovább.
Középiskolások pályaorientációja
Ebben a témakörben akkor indítsa el a kérdését, ha középiskolás gyermeke van, aki szeretne még továbbtanulni és pályaválasztás előtt áll, vagy szeretne kilépni a munka világába, és ezzel kapcsolatban vannak kérdései.
Szakképzéssel kapcsolatos kérdések
Ebben a témakörben akkor indítsa el a kérdését, ha gyermeke szeretne szakmát tanulni, de nem tudja, hogy merre induljon el, melyik szakma lenne a jó választás, milyen képző intézményt válasszon.
Felsőfokú továbbtanulással kapcsolatos kérdések  
Ebben a témakörben akkor tegye fel a kérdését, ha gyermeke az érettségi vizsgát követően felsőoktatási intézményben szeretne továbbtanulni, azonban úgy érzi, hogy gyermeke támogatásában segítségre szorul a megfelelő szak és/vagy felsőoktatási intézmény kiválasztásában.
Felnőttkori tanulással kapcsolatos kérdések
Ebben a témakörben akkor indítsa el levelét, ha gyermeke támogatásához a felnőttkori tanulással kapcsolatban vannak kérdései, akár azért, mert elavultnak érzi a korábbi szakképzettségét, akár az intézményrendszerrel, a lehetséges képzési helyekkel kapcsolatban szeretne tájékozódni.
Munkavállalással- álláskereséssel kapcsolatos kérdések
Ebben a témakörben akkor tegye fel a kérdését, ha gyermeke elhelyezkedésével, munkavállalásával kapcsolatban szorul segítségre.
 

Miután elolvasta a témakörök leírását, és kiválasztotta a kérdésének megfelelő témakört, megírhatja üzenetét.
Az üzenet elküldése előtt még el kell döntenie azt is, hogy szeretné-e, hogy a kérdéseit és az arra kapott válaszokat Önön és a tanácsadón kívül láthassa-e más is, vagyis hogy az üzenetváltások publikusak legyenek-e vagy sem.
Itt szeretnénk felhívni a figyelmét az alábbiakra:
- A publikusnak indított kérdés állapotán nem lehet változtatni, vagyis ha az publikusnak indult, akkor a tanácsadási folyamat végéig az is marad.
- A publikus üzenet esetén egy moderátor jóváhagyása után jelenik meg az üzenet a Publikus témák menüpont alatt.

A regisztrációnál már elfogadott egy általános jogi és adatvédelmi nyilatkozatot. Kérdései feltevéséhez ezen kívül az Online tanácsadásra vonatkozó jogi és adatvédelmi nyilatkozat elfogadására is szüksége van.  
Az egyes üzenetek elküldésével igazolja, hogy a nyilatkozatot elolvasta, megértette és elfogadta.

4. Várja meg a választ!

Üzenete elküldését követően szakembereink egy héten belül válaszolnak.
Addig is nézelődhet, és hasznos információt szerezhet a hasonló kérdéseket érintő publikus üzenetváltások között a Publikus témák menüpontban.
5. Értékelje a tanácsadást!

Ha választ kapott a feltett kérdéseire, és további információra már nincsen szüksége, a tanácsadó lezárja a tanácsadási folyamatot. Miután az üzenetváltás lezárásra került, az üzenet státuszánál a lezárt jelző szerepel.
Ekkor lehetősége van a tanácsadás értékelésére, amelyet elégedettségedtől függően egy 1-től 5-ig terjedő skálán tud pontozni (5=teljesen elégedett a tanácsadással, 1= elégedetlen a tanácsadással). Az értékelés nem kötelező, de ezzel nagyban elősegíti, hogy egyre színvonalasabb szolgáltatást tudjunk nyújtani. Előre is köszönjük, hogy szán erre egy kis időt! Nekünk fontos a véleménye!